szülő
#Szülőknek

Beszélgetés az orális szexről

2013.06.07.
1 perces olvasási idő

Manapság, mikor az orális szex témája naponta vitatott a médiában, a szülőknek fel kell készülniük arra, hogy megválaszolják kamasz és kiskamasz gyermekük ezzel kapcsolatos kérdéseit. Összeszedtük a kamaszok közt a témában terjedő leggyakoribb tévhiteket, és tippeket adunk arra vonatkozóan, hogy Ön hogyan magyarázhatja meg ezeket csemetéjének.

A mai tinédzserek között számos tévhit kering az orális szexről, íme a négy leggyakoribb:

  • Az orális szex nem is igazán szex.
  • Az orális szex biztonságos, így nem kapható nemi betegséget.
  • Az orális szextől is terhes lehetsz.
  • Az orális szex normális két egymásnak ismeretlen vagy közömbös ember között.

Érdemes eme tévhitek mindegyikét megtárgyalni gyermekével, ha már az egyik szóba jött.

Anya-lánya beszélgetés

1. tévhit: Az orális szex nem is igazán szex

Ez attól függ, mit tartunk szexnek. Ha csak a nemi közösülést, nos, akkor az orális szex valóban nem az. Ha két személy közös szexuális tevékenységére utalunk, akkor az orális szex is szex, amelynek következményei lehetnek. Ezt magyarázza el a gyermekének, legyen benne biztos, hogy tisztában van a következményekkel és az esetleges veszélyekkel a tini. Mondja azt, hogy "Az orális szex igenis egy szexuális tevékenység."

2. tévhit: Az orális szex biztonságos, így nem kaphatok nemi betegséget

De igen, ettől is el lehet kapni betegségeket. Mindig, amikor testnedvek kerülnek egyik személyről a másikra, fennáll a nemi betegségek átadásának veszélye. A HPV vírus például orális szex útján is terjed, anélkül, hogy a fiú észrevenné, hogy megfertőzi partnerét vagy önmaga is fertőzött lesz! A HPV-vírus pedig a száj- és torokrák kialakulásának egyik legfőbb okozója.

3. tévhit: Az orális szextől is terhes lehetsz

Nem, az orális szextől nem lehet teherbe esni. A spermium képtelen eljutni a nő gyomrából a méhébe, hiszen nincs oda vezető út. Mivel ez a tény még vonzóbbá teszi az orális szexet a tinik számára, emlékeztesse gyermekét, hogy ilyenkor is nagyon fontos a védekezés.

4. tévhit: Az orális szex normális két egymásnak ismeretlen vagy közömbös ember között

Ragadja meg az alkalmat, hogy megossza elveit az intimitásról, és hogy a szexuális tevékenységek folytatásának csak akkor van értelme, ha a két félnek vannak egymás iránt érzései. Beszéljen a szerelemről, és a párunk teste iránti tiszteletről! Emlékeztesse gyermekét, hogy mindenkinek vannak érzései, függetlenül attól, hogy bevallják-e vagy sem. Még ha erről már beszélgettek is, ismételje el ezeket még egyszer!

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

anyaszex