tömegkultúra
#Szülőknek

A tömegkultúra hatása a tinikre

2014.11.25.
2 perces olvasási idő

A kortársak nyomása - akár a tömegkultúrában, akár különleges egyéniségek kapcsán nyilvánul meg - hatással van a fiatalokra. Szülőként nyitottnak kell lenni a különböző kulturális irányzatokra, és ezekről érdemes a gyermekünkkel is beszélgetni. Addig nincs semmi gond, amíg a gyerek értékrendje megegyezik a családéval. Ám eljön az az idő, amikor a kamasz elkezd nyitni a világ felé, és megfertőződik az aktuális tömegkultúrával. Ekkor derül ki, hogy az évek során sikerült-e felvértezni a megfelelő értékek magabiztos kiválasztásának képességével.

Beszéljünk a popkultúráról!

A népszerű tömegkultúrát nevezhetjük egyszerűen popkultúrának is. Ez megnyilvánul a könyvekben, a filmekben, a divatban, a sportban, a zenében és a gasztronómiában egyaránt. Ezek a kultúrtermékek általában széles körben elterjedtek egy adott országon vagy közösségen belül.

csapatA popkultúráról való beszélgetések előtt célszerű a szülőnek alaposan tájékozódnia az aktuális trendekről, mert azok gyorsan változnak. Ha például egy aktuális sztárzenész lép fel a közelben, a család elmehet együtt a koncertjére. Érdemes esélyt adni néhány sikerfilmnek is, és együtt megnézni azokat. Ezek jó apropót teremtenek egy-egy beszélgetéshez is. Jó, ha őszintén bevallja gyermekének, hogy talán nem jártas teljesen az adott témában, de van néhány dolog, ami foglalkoztatja Önt.

Az ilyen beszélgetések megfelelő felvezetést adhatnak az olyan mélyebb témákhoz is, mint az alkoholfogyasztás, a droghasználat, a korai terhesség, vagy az erőszak. Az általános dolgok megvitatása segíthet, hogy a szülő könnyebben feltegye az őt foglalkoztató kérdéseket is. A válaszok világosabbá tehetik a gyermeke értékrendjét és kultúrvilágát a szülő számára is.

A popkultúra, mint összekötő kapocs

A jó gyerek-szülő kapcsolat a popkultúrán keresztül elsőre lehetetlennek tűnhet, de nem az, ha mindkét fél időt és energiát szán rá. Például, havonta egyszer családi filmnéző napot szervezhetnek, az autóutak során pedig alkalom nyílik arra, hogy megbeszéljék a családtagok a könyvélményeiket, ez általában közelebb viszi egymáshoz a családtagokat. Néha egy kis vicces csevegés vagy nevetgélés is segít a beszélgetésben.

A szülő is mutathat egy-egy slágert vagy divatfotót a saját kamaszkorából. Nem szabad elfelejteni, hogy a kapcsolat csak akkor helyezhető jó alapokra, ha kétirányú. A szülő nem tarthat csak egyoldalú előadásokat, őszinte érdeklődéssel kell a gyermeke felé fordulnia, hogy erős legyen a kötelék a kamasz részéről is.

A családi értékek megtartása

Ahogy az cikkünkből is kiderült, a popkultúra kiváló eszköze lehet az otthoni értékrend megerősítésének. Egy-egy beszélgetés során például szóba kerülhet a fiatalkori alkoholfogyasztás, és kitérhetünk arra is, hogy a családban a nagykorúak mértékletes italfogyasztása elfogadott szemben a felelőtlen tivornyákkal.

Vigyázni kell, mert keskeny a határvonal a szabályok ismertetetése és a szabályokról való „papolás” között. A tinédzserek könnyen úgy érezhetik, hogy csak tilalmakat hallanak tőlünk. Ezért szülőként fontos kikérni a véleményüket egy-egy problémával kapcsolatban. Például: „Az a múltkori film igazán szörnyű volt. Mit gondolsz arról a drogos jelenetről?”. Így a gyermek érzi, hogy a véleményére kíváncsi a szülő is. Mindkét fél egyaránt tanulhat a másik véleményéből és értékrendjéből.

A tömegkultúra kamaszokra gyakorolt hatása egyszerre lehet veszélyes és érdekfeszítő. A szülőnek figyelemmel kell kísérnie a tömegkultúra gyermekére gyakorolt hatását, és ha szükséges, közbe kell avatkoznia.

(H.P. - yourteenager.co.uk)

Kapcsolódó címkék

anya