alkoholfogyasztás
#Drog, cigi, alkohol

A fiatalok alkoholfogyasztási szokásai

2013.04.25.
1 perces olvasási idő

Hazánkban az alkohol okozta halálozás kimagasló, ugyan nem fogyasztunk lényegesen nagyobb mennyiségű alkoholt, mint az unió többi lakosa, azonban a gyenge minőségű italok miatt a májbetegek száma lényegesen magasabb. Ráadásul az alkohol olyan tudatmódosító szer, amelynek fogyasztását serdülőkorban nem ritkán a szülők is legalizálják.

Az első pohár, az első részegség

Az ötödik évfolyamos lányok egyharmada, és a fiúk 44 százaléka fogyasztott már alkoholt, ez az arány 7. évfolyamon 61 és 69 százalék, 9. évfolyamon 84 és 86%, míg a 11. évfolyamon mindkét nemnél kb. 91%. A felmérések szerint legalább kétszer volt már részeg az 5. osztályos lányok 2,3%-a, és a fiúk 4,1%-a, ez a későbbiekben 7. osztályban 7,4 és 15,7%-ra, 9. osztályban pedig 36 és 51%-ra emelkedik. A 11. évfolyamon tanuló lányok több mint fele, a fiúk közel háromnegyede volt már legalább kétszer részeg.

Az alkoholfogyasztás gyakorisága és az alkoholos italok népszerűsége

Arra a kérdésre, hogy hányan fogyasztottak az előző hónapban többször is alkoholt az alábbi arányokat kapjuk lányok esetében (5., 7., 9., 11. évfolyam) 1,5%, 6,2%, 21,6%, 31,5%. Fiúk esetében ugyanezen mutatók alakulása: 5,2%, 11,2%, 33,2%, 47,6%.

A fiúk napi és heti fogyasztását tekintve a sör szerepelt az első helyen, ezt követtet a bor, boros kóla és pezsgő, majd harmadik helyen a rövid italok. Lányoknál első helyen a boros kóla, bor, pezsgő, ezt követően a rövid italok, majd harmadik helyen a sör.

Település- és iskolatípus

A legmarkánsabb különbséget a rövid ital fogyasztásban látni, a vidéken élők magasabb arányban fogyasztják, mint a fővárosiak. Az iskolatípus tekintetében a középiskolák alkoholkipróbálási arányai közel megegyeznek, de a részegség a szakiskolákban és a szakmunkásképzőkben tanulók körében gyakoribb.

Prevenció

Mivel az 5. osztályos tanulók több mint harmada fogyasztott már alkoholt, a fiataloknak már felsős korukban tisztában kell lenniük az alkohol veszélyeivel és káros hatásaival, hisz a fiatalkori alkoholfogyasztással hozható összefüggésbe számtalan baleset, halálozás, nem kívánt terhesség, szexuális fertőzés.

Egyértelműen elmondható, hogy a 18 év alatt illegálisan beszerezhető szerek közül az alkohol jelenti a legnagyobb problémát serdülőkorban.

(Országos Gyermekegészségügyi Intézet 2010.)

Kapcsolódó címkék

alkohol