lopás
#Szülőknek

Mit tegyünk, ha lop a gyermekünk?

2014.07.17.
1 perces olvasási idő

Egy gyermek, főleg indoklás nélkül nem biztos, hogy megérti, mi az, ami a mi erkölcsi normáinknak nem felel meg. Ami veszélyes, azt tiltsuk! De a gyermek mindenkori életkori fejlettségének megfelelő szinten sose felejtsük el megmagyarázni, hogy miért.

Ha a gyermeke lop, az minden esetben a szülő felé küldött felkiáltó jelnek számít. Jelentése: "Figyelj végre rám, meddig kell még elmenjek ahhoz, hogy észre vedd, hogy bajban vagyok!"

A sokat emlegetett társadalmi értékválságban nagy a zűrzavar akörül, hogy mi számít lopásnak és bűnnek. A tízparancsolatból nem ez az egyetlen, amelyet egyre kevesebben tartanak be, ső, egyre többen azt sem tudják, hogy léteznek ilyen tilalmak.

lopA gyermek legritkábban azért lop, mert éhes, vagy szomjas. Viszont gyakori, hogy, ha kell neki valami, és nem kapja meg azt azonnal, elveszi azt. Előfordul, hogy nem tanították meg arra, hogy ha szeretnénk valamit, az nem jár alanyi jogon, azért meg kell dolgozni, vagy ki kell érdemelni azt. Mivel ezzel nincs tisztában, egyszerűen elveszi azt, amit szeretne, mert azt gondolja, hogy amire vágyik, az jár neki, és ez ilyen egyszerű.

Egyre több az olyan eset, amikor a gyerekre mindaddig nem figyelnek, amíg "szégyent nem hoz a családra" azzal, hogy lop. Ilyenkor a gyerek a saját megszégyenülése és esetleges meghurcoltatása árán is felvállalja, amit tett, mert általa végre a figyelem központjába kerülhet. A lopás előtt gyakran már sok egyéb figyelemfelkeltő dologgal is próbálkozik, de eredménytelenül.

Előfordul, hogy hosszú ideig lopja meg a szülőket úgy, hogy ők ezt észre sem veszik. Volt olyan eset, amikor egy gyermek több százezer forintot vett ki apránként és folyamatosan a szülők tárcáiból. A tanároknak tűnt fel, hogy mennyi édességgel és játékkal halmozza el osztálytársait. Így akarta a szeretetüket, barátságukat megvásárolni, az ajándékokkal őket lekenyerezni.

A lopós gyerek mindig nagy bajban van

Ha a gyermek lopására fény derül, gondoljunk arra is, hogy nincs-e olyan bajban, amiben azonnali segítségre, támaszra, sőt, védelemre is szorul. Nem zsarolja-e valaki? A lopás drogozásra is utalhat. A lopós gyerek mindig nagy bajban van, általában magányos, elkeseredett, indulataival, félelmeivel izolálódott, én-ereje gyenge, értékrendje kialakulatlan, hibás.

Megértésre, figyelemre, támaszra vágyik, bármi áron. Ne bántsuk! Gondos és kíméletlen önvizsgálat után vegyük igénybe szakember segítségét. Gyakran csak családterápia segíthet.

(Szerző: Kazimir Ágnes gyermekpszichológus, Forrás: WEBBeteg)

Kapcsolódó címkék

anya