gyermek
#Szülőknek

A tinik viselkedési szokásai és napi rutinjuk

2014.05.26.
4 perces olvasási idő

Milyen viselkedésre számíthat az egyes tini-korosztályok esetében, illetve milyen gyereknevelési praktikákat érdemes bevetnie az egyes fejlődési szakaszokban? Cikkünkben választ kap a kérdésekre.

A tinik az idő előrehaladtával egyre jobban átveszik, legalábbis megpróbálják átvenni a sorsuk fölötti irányítást. Vagyis megpróbálnak önállósodni, függetlenedni szüleiktől és felelősséget vállalni a saját dolgaikért, gondoskodni önmagukról. Általában ez több-kevesebb sikerrel zajlik, rendszerint erősen függ a tini tulajdonságaitól és a külső körülményektől is. Nagyon fontos, hogy a szülők ilyenkor megpróbáljanak arra törekedni, hogy megfelelő keretek közé tereljék gyermekük viselkedését, valamint fejlődését. Az ahhoz szükséges célokat pedig már jó előre ki kell tűzni és szilárd elhatározással kell nekiállni a dolgoknak.

fiúkA lényeg, hogy Ön mint szülő a lehető legjobb tudása és szándéka szerint segítse gyermekét, hogy ő átvegye, elsajátítsa a jó szokásokat, melyek aztán végigkísérik őt az egész élete során. Ugyan a legtöbb tini a saját tapasztalatain, élményein keresztül ismeri meg azt, hogy mit jelent felelősséget vállalni az egyes dolgokért és mivel jár a függetlenné válás folyamata. De van néhány olyan vonás, amely a legtöbb tinire jellemző. Ezek a tulajdonságok pedig meghatározzák az egyes korosztályokra jellemző viselkedési formákat. Az alábbiakban rövid betekintést nyerhet abba, hogy mik a legfőbb jellemzői az egyes tini korosztályoknak viselkedés, magatartás, napi rutin szempontjából.

13 évesek - a tinédzserkor kezdete

Nagyjából tizenhárom éves kor környékén kezdődik a tinédzser kor. Ekkortól kezdenek a gyerekek távolodni az anyukájuk szoknyája mellől, és megpróbálnak a saját lábukon elindulni és felfedezni a nagyvilágot. Elkezdik kialakítani a saját szokásaikat és napi menetrendjüket. Például a reggeli készülődést már egyedül oldják meg. Ha ezt a szülők elfogadják, észben tartják, és a helyén kezelik, akkor az ő életük is sokkal könnyebbé válhat ez által, egyszerűbb lehet a váltás folyamata.

14 évesek - gimnázium

A következő váltás nagyjából a 14 éves kor környékére tehető, ilyenkor ér véget az általános iskola, és kezdődik a középiskolai pályafutás. Ez sok kihívást és kitartó munkát követel meg a gyerekektől, már sokkal nagyobb a tét és nehezebbek az akadályok. A változás sokrétű és összetett, mely egyben új és pozitív dolgokat, feladatokat, de új buktatókat is hoz magával.

Például a régi barátok egy része szépen lemorzsolódik, de azzal egy időben új barátságok is szövődnek. A gyerekek rohamtempóban fejlődnek, szellemileg és fizikailag is egyaránt, lassan elkezd kialakulni a későbbi felnőtt egyéniségük. Az ilyenkorú gyermekek szüleinek nagy hangsúlyt kell fektetniük a helyes és céltudatos nevelésre, ilyenkor még van lehetőség korrigálni, ha a gyerek tévúton járna.

Ilyenkor kell megszilárdítani a jó szokásokat, erkölcsi és morális értékeket, fokozatosan felelősségtudatra szoktatni és önállóságra nevelni a gyereket ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, egészséges lelkületű, határozott és magabiztos fiatal felnőtté válhasson.

15 évesek - függetlenedés

A tizenöt év körüli gyermekek egyre inkább önmaguk döntenek sorsuk felől, noha még nagyban támaszkodnak a szüleikre, még ha ezt sokszor nem is hajlandóak elismerni, elkezdenek érdeklődni az ellenkező nem iránt, randizgatnak, párkapcsolatokat alakítanak ki. Bár ezek még csak próbálkozások, azonban számukra igenis komoly és súlyos dolgok, egy-egy csalódás, bukás igen keményen megviseli őket. Egyre több függetlenséget szeretnének kivívni önmaguk számára szüleikkel szemben.

Nagyon fontos, hogy a szülők sokat beszélgessenek gyermekükkel, és hogy mindig hagyják nyitva a kommunikációs csatornákat. Próbálják már a legelején arra szoktatni gyermeküket, hogy közösen döntsenek az őt érintő kérdésekben, közösen hozzák meg az ő életét befolyásoló szabályokat, a házirendet. A szabályok kialakítása során fontos, hogy legyen meg a kompromisszumkészség mindkét fél részéről. A kialakított szabályok mellett pedig következetesen álljon ki, ne hátráljon meg, ha a gyermeke a határokat próbálja feszegetni.

Ez egy jó időszak arra, hogy megmutassa gyermekének, hogy hogyan tűzzön ki önmaga elé megvalósítható, reális célokat és azokat hogyan valósíthatja meg. Itt nagyon fontos, hogy előre tervezzen. Habár a tinik ilyenkor még mindent azonnal szeretnének megkapni, elérni, azonban idővel rájönnek, hogyan, miként érhetik el céljaikat hosszú távon, ami egy sor tanulságos információval, tapasztalattal szolgálhat számukra. Idővel rájönnek, hogy mi a dolgok sorrendje, a helyes megközelítés, valamint hogyan formálhatnak előnyt az egyes helyzetekből.

16 évesek - új lehetőségek időszaka

Ebben a korban már sokkal határozottabbak, merészebbek és kezdeményező hajlamúak a gyerekek, bátran keresik a saját útjukat. Azonban ennek a lendületes hozzáállásnak is megvannak a maga veszélyei, ugyanis sokszor letérhetnek a helyes útról, ahová viszont már nehéz visszatalálni. Új dolgok lépnek be az életükbe, például kipróbálhatják magukat a pénzkeresés világában, a munkavállalás, ez az új lehetőségek és a még nagyobb felelősség időszaka.

17 évesek - az első szárnypróbálgatások

Egy átlagos tizenhét éves kamasz élete zsúfolt és igen aktív. Egyesek szorgosan tanulnak, továbbtanulással és karrierrel kapcsolatos terveket szövögetnek, míg mások keményen dolgoznak, hogy megvalósíthassák a saját céljaikat, biztosíthassák az azokhoz szükséges anyagi fedezetet. Vannak, akik pedig komolyan, versenyszerűen sportolnak.

Egyre komolyabb kapcsolatokat alakíthatnak ki az ellenkező nemmel is. Az ebben a korban létrejövő baráti kapcsolatok akár életre szólóak is lehetnek már. Jellemző probléma, hogy néhány gyerek sokkal inkább a barátaival, vagy a párjával van elfoglalva és nem a tanulmányaira, a feladataira koncentrál. De vannak, akik komolyabban veszik az életet, és a jövőjükhöz, és a továbbtanuláshoz szükséges fedezet előteremtésén munkálkodnak.

Ez az az év, amikor a tinik az első szárnypróbálgatásaikat megteszik, rengeteg hasznos dolgot tanulnak, megteszik az első, igazán komoly lépéseket a felnőtté válás útján, gondoljunk itt a jogosítványszerzésre, az egyetemi felvételire, vagy a karrierválasztásra. Olyan élettapasztalatokat szerezhetnek, amelyek majd jól jönnek még évekkel, évtizedekkel később is. Szerencsére még elég fiatalok ahhoz, hogy ha hibáznának, akkor azt a szülő még képes legyen korrigálni.

18 évesek - a függetlenedés

A tizennyolc éves fiatalok ebben a korban életük egy igen izgalmas szakaszához érkeznek, innentől szinte már minden az ő felelősségük, és már majdnem teljesen függetlenek és szabadok. A fiatalok még ebben a korban is eltérő fejlettségi szniten állnak egymáshoz képest. Már egyre több külső tényező szabja meg a fiatlaok viselkedését és tetteit, például máshogy telnek azon fiatalok napjai, akik a továbbtanulást választották, és máshogy azoknak, akik aktív munkavállalóként élik az életüket.

(M.T. - parentingteens.about.com)

Kapcsolódó címkék

fia