terhesség
#Szülőknek

A tini terhesség és az iskola

2014.01.07.
2 perces olvasási idő

Egy fiatal lány számára a terhesség olyan komoly és nehéz döntéseket hozhat, melyek az egész további életre hatással lehetnek, akár visszavonhatatlanul is.

Egy terhes tini számára hirtelen és visszavonhatatlanul megváltozik minden. Ám ha nem hagyja el magát, akkor bizonyos dolgok felett még mindig ő dönthet, irányíthatja azokat. A terhes tinik közül sokan úgy döntenek, hogy minden más dolgot abbahagynak, megszakítják a tanulmányaikat és csak a terhességgel foglalkoznak a továbbiakban. Ez azonban hosszú távon számos problémát eredményezhet. A terhesség mellett azonban vannak olyan dolgok, melyeket nem szabad elhanyagolni. Ilyen például a tanulmányok folytatása is (ami a mai világban az elsődleges szempontok között foglal helyet). Íme, néhány gondolat arról, hogy miért fontos a terhes tinik számára az, hogy folytassák iskolai tanulmányaikat, valamint hogy ehhez a korántsem egyszerű feladathoz minden szülői segítséget, támogatást megkapjanak.

Jövőbeli tervek

Az iskolai oktatás fontosságát sosem szabad félvállról venni. Ugyan a megszerzett oklevelek, papírok önmagukban még nem jelentenek garanciát a sikeres élethez, de nélkülük sokkal kevesebb esély adódik egy fiatalnak az életben. Igen sok múlik a családon, azon, hogy hogyan tudják a szülők segíteni, támogatni a tini-anyukát a terhesség során és a gyereknevelés során. Egyszer azonban a kamasznak is el kell majd tartania magát és a gyerekét is (akár egyedül, önállóan), ahhoz pedig megfelelő állásra lesz szüksége a jövőben.

Amikor elérkezik az idő, hogy állást keressen magának a tini anyuka, akkor fontos, hogy minél több tudással legyen felvértezve, és úgy induljon neki az álláskeresésnek. Így nagyobb eséllyel talál majd jó állás magának, és így sikeresebben tudja biztosítani a megfelelő támogatást gyermeke számára.

A tinik nem szívesen mennek iskolába, mikor kiderült, hogy terhesek, de nem szabad hagyni, hogy eltévelyedjenek, és mindent veszni hagyjanak. A szülőknek, rokonoknak, barátoknak igenis a tini mögé kell állni és bátorítani az iskola folytatására.

Az egyensúly megtalálása

Egy másik fontos indok az iskola folytatására az, hogy a terhes tininek meg kell tanulnia felelősséget vállalni, mérlegelni, és a megfelelő fontossági sorrendet felállítani. Fontos, hogy a jövőjére is gondoljon, arra hogy mi lesz majd később, mert nem fog örökké ott állni egy szerető, gondoskodó és védelmező család a háta mögött. Egyszer eljön az az idő, amikor a saját lábára kell állnia, és nem mindegy, hogy milyen képességekkel, tudással, lehetőségekkel vág majd neki az önálló életnek. Ezért fontos, hogy minden tőle telhetőt megtegyen azért, hogy ne legyenek megélhetési problémái a jövőre nézve, el tudja tartani önmagát és a gyerekét.

A tininek egyszer majd dolgoznia kell vagy továbbtanulnia, mindezt egy kisgyermek mellett, ami igen komoly kihívás elé állítja majd. De ha a tini képes lesz folytatni a tanulmányait, akkor mindent meg kell tennie azért, hogy eredményesen be is tudja fejezni azokat. Ez a tapasztalat azzal az előnnyel is jár, hogy már fiatalon hozzászokik ahhoz, hogy több feladattal tudjon megbirkózni egyszerre, ez a képesség pedig igen jól jön majd az önálló gyerekneveléshez.

Emlékeztető

Óvakodjunk a különösen optimista, idealisztikus elképzelésektől, gondolatoktól, egyeseknek ugyanis olyan elképzeléseik vannak, melyek nem teljesen fedik a valóságot a szülői szerep fogalmával kapcsolatban. A társak, barátok terhességhez való hozzáállásában is komoly hiányosságok lehetnek. Jó figyelmeztető jel lehet az, ha van az ismeretségi körben terhes tini, így azok, akik nem érzik a tini teresség súlyát, szembesülhetnek annak kihívásaival és nehézségeivel.

Ugyan a váratlanul jött terhesség leginkább a lányok számára jelent kihívást és problémát, de a fiúkat is érinti a dolog, a felelősség az övék is. A fiatal apukának is mindent meg kell tennie a családjáért, valamint minden lehetséges eszközzel segítenie, támogatnia kell terhes barátnőjét. Ha együtt vészelik át a nehézségeket, akkor sikerülhet megteremteni egy szerető, gondoskodó családot, és később majd büszkén mondhatják el magukról, hogy nem adták fel, és kitartottak minden nehézség ellenére is.

(N.L. - helium.com)

Kapcsolódó címkék

anya