vizsga
#Szülőknek

Hogyan segítsünk a gyerekünknek tanulni?

2016.03.22.
2 perces olvasási idő

A záróvizsgákra, az érettségire történő felkészülés igen nagymértékű szorongást, izgalmat, idegeskedést tud okozni a középiskolásoknak. Habár a gyerek saját felelőssége, hogy megfelelően felkészüljön, tanuljon a vizsgáira, azért a szülők is sokat segíthetnek gyermeküknek, hogy eredményes legyen a vizsga.

Kezdésként nem árt meggyőződnie, hogy gyermeke tisztában van-e az adott vizsga fontosságával, súlyával, tudja-e a dolgát, hogy mennyire fontos az alapos felkészülés és a jó szervezőkészség. Már azzal, hogy beszélget vele a vizsgáról, sokat segíthet neki csökkenteni a rá nehezedő nyomást, a stresszt. Az alapos felkészülés és a szülői segítség lehet a garancia arra, hogy gyermeke megfelelően és jó érzéssel vág neki a vizsgáknak.

Szervezzen workshop-ot

Amennyiben gyermeke kellő megértéssel van a vizsgák fontossága iránt, és Ön is biztos abban, hogyan tud a leghatásosabban segíteni neki, akkor egy nagyszerű megoldás, hogy közös vagy csoportos „workshop”-ot szervez neki és társainak. Egy jól megszervezett csoportfoglalkozás segíthet gyermekének új készségek, tanutanullási tippek elsajátításában. A fiatalok könnyen segíthetnek egymásnak a nehéz kérdések jobb megértésében, mi a helyes vagy jobb megközelítése az adott problémának, vagy épp mit ne tegyenek vizsgára készülés során. Az egyik, mellesleg igen kellemes része a dolognak, hogy a gyerekek sok időt tölthetnek társaikkal, barátaikkal. Előnye, hogy a gyerekek kipróbálhatnak többféle tanulási stratégiát és könnyen megtalálhatják a nekik legmegfelelőbbet.

Amikor egy felnőtt segít a gyereknek felkészülni, fontos, hogy ne a saját meglátásait, módszereit erőltesse a másikra, hanem a neki leginkább megfelelő módon segítse őt. Ha nem biztos a dolgában, kérjen segítséget, vagy próbáljon ki több módszert is, mert biztos lesz olyan, amivel eredményesebb lehet a felkészülés. A közös tanulás nagyszerű lehetőség új, alternatív gyakorlatok elsajátítására, kipróbálására, ezért szervezze úgy a dolgokat, hogy a gyermeke a barátaival együtt tudjon készülni a vizsgákra.

Teremtsen megfelelő körülményeket

Sok szülő beleesik abba a hibába, hogy adottnak veszi azt, hogy gyermeke tudja, hogyan kell jól és szervezetten tanulnia, intéznie a dolgait. Azonban a valóságban a gyerekek többsége nem tudja, ezért rá kell vezetni őket, utat kell mutatni nekik. A gyerek szükségleteitől és tanulási stílusától függően kell megközelíteni a problémát, és Önnek, mint szülőnek a lehető legjobb tudása szerint kell segítenie neki. Például olyan körülményeket teremtsen a gyermek számára, melyek mellett biztosított a nyugodt és zavartalan tanulás. Fontos hogy szüntessen meg minden lehetséges zavaró tényezőt, de ne feledje, hogy egyes esetben a visszafogott zenehallgatás segíti a koncentrációt. A néma csönd idegölő tud lenni, nyugtalanságot szülhet és elterelheti a gyermek gondolatait. Fontos, hogy ne szakítsa meg semmi, ne zökkentse ki a tanulásból, mert az igencsak megnehezíti a dolgát. Azzal is segíthet neki, hogy a tanulás előtt felhalmoz számára némi rágcsálnivalót és innivalót, éhesen igen nehéz koncentrálni még a legkönnyebb dologra is.

Szervezze úgy a dolgait, hogy addig, amíg a gyermeke tanul, ne zavarja őt, hanyagolja a háztartási munkákat, de ha szüksége van Önre, akkor a közelben legyen. Például olvasson, vagy rendezze a családi költségvetést. Amennyiben otthon nem kivitelezhető a megfelelő tanulási környezet, mert mondjuk sok a zavaró tényező, melyek szüntelen elvonják gyermeke figyelmét, akkor ajánljon neki alternatív lehetőségeket, például menjen el egy megbízható barátjához vagy a helyi könyvtárba, esetleg egy csendesebb parkba, ahol nyugodtan készülhet a vizsgáira.

Fontos, hogy mindenképp segítse, támogassa gyermekét, mert már a jó szándék is nagy segítség lehet a számára.

(M.T. - canadianparents.com)