gyermek
#Szülőknek

Mit tegyél, ha zaklatják a gyermeked?

2019.11.10.
3 perces olvasási idő

Nem ritka, hogy valakit a vélt vagy valós nemi orientáltsága miatt zaklatnak, emiatt pedig az illető öngyilkosságot próbál elkövetni, hogy megszabaduljon a zaklatástól. A bántalmazás túlnyomó része interneten keresztül történik.

Az öngyilkosságra való hajlam, és az arról való elmélkedés sokkal gyakoribb a meleg, leszbikus és biszexuális tinik esetében, mint társaiknál. Ennek egyik oka, hogy ezeket a fiatalokat többszörösen éri zaklatás, bántalmazás, kirekesztés, mint heteroszexuális társaikat.

Szakértők által összeállított kérdés-felelet formájában tudhatsz meg többet arról, hogy miért nehéz a fiatalok sorsa, élete, miért menekülnek olykor kétségbeesésükben az öngyilkosságba.

Hogyan zaklatják a fiatalokat?

A zaklatás az zaklatás, nem kell feltétlenül különbséget tenni köztük az áldozat nemi identitása szempontjából. Nincs lényegi különbség egy heteroszexuális és egy homoszexuális beállítottságú fiatal zaklatása között. A zaklatás, főként tinik esetében igen megalázó, megszégyenítő tett, ami komoly traumát okoz az áldozatnak. A megaláztatás érzése pedig tovább rombolja az egyén önérzetét, önbecsülését. Egy ilyen helyzetből nagyon nehéz visszakerülni a normális életbe.

Amikor egy fiatal rádöbben, hogy ő más, mint a többiek, azok pedig kirekesztik, az olyan romboló hatással van az egyénre, hogy sokszor úgy érzik, hogy nincs visszaút, és a megaláztatás, kirekesztés gyakorlatilag ellehetetleníti az életüket.

Miért válnak gyakrabban zaklatás, bántalmazás áldozatává az eltérő nemi identitású gyerekek?

A meleg fiúk támadásának, zaklatásának egyik gyakori oka az, hogy sok fiatal heteroszexuális fiú fenyegetve érzi magát homoszexiuális fiatalok társaságában, nem mellesleg az ismeretlentől, a mástól való félelem is ösztönözheti cselekedeteiket. Azok a gyerekek, akik távol esnek a társadalom által ideálisnak tartott fiú vagy lány képzetétől, vagyis az ellenkező nemre hasonlítanak külsőleg vagy viselkedésileg, azok könnyebben válnak zaklatás, bántalmazás áldozatává, és az azzal járó megaláztatás érzését is korán megtapasztalhatják. Mindig könnyebb a gyengébbet, az egyedül lévőt bántani, mint azt, aki erősnek látszik, vagy sok barátja veszi körül, akik hajlandóak akár megvédeni is őt.

Mit tehet a fiatal, ha zaklatják?

A személy elleni támadás, zaklatás a legtöbb országban bűncselekménynek számít, ráadásul súlyosbító tényezőként kezelik, ha kiskorú sérelmére követik el azt. A legokosabb, amit az áldozat tehet az, hogy felveszi a kapcsolatot a hatóságokkal, a gyermekvédelmi szervezetekkel. Ha tettlegességig, erőszakig fajulnak a dolgok, minél előbb jelenteni kell azt. Ha pedig a piszkálgatás folyamatos, jobb, ha figyelmen kívül hagyja a dolgot, nem vesz róla tudomást, így hamarabb leszállnak róla a zaklatók.

Mit tehetnek a szülők, ha a gyermekeiket bántalmazzák, zaklatják?

Nos, ez egy összetett és nehéz kérdés. Ugyanis gyakori, hogy az iskolás gyerekek már csak szórakozásból is „kígyót-békát” kiabálnak egymásra, például könnyelműen melegnek nevezik egymást, még akkor is, ha jól tudják azt, hogy ez nem igaz. A szülő számára azonban nagyon is számít, hogy mi történik a gyermekével, milyen megaláztatásokon megy keresztül a gyermeke.

A gyerekek számára mindennél fontosabb az, hogy elfogadják őket úgy, ahogy vannak, és szeressék, mint bármelyik másik embert. Ezért ha azt érzi, hogy a szülei mellette állnak és szeretik őt, akkor érzelmileg kiegyensúlyozottabb lesz és könnyebben veszi az iskolai megpróbáltatásokat is. Mert ami igazán számít neki, az rendben van, a szülei szeretik és elfogadják úgy, hogy van. Esetleg a szülőknek célszerű lesz elbeszélgetni az iskolai szakemberekkel és közösen megtalálni a megoldást a problémára.

Gyermeked olyan jeleket mutathat, mint:

  • átlagon felüli stressz
  • szorongás
  • depresszió

Ilyenkor jobb, ha egy specialistához fordulsz, egy mentálhigiénikus szakemberhez, aki sokat segíthet, hogy a gyerek feldolgozza a problémáit, elfogadja önmagát és ne tegyen meggondolatlan dolgokat.

Előfordulhat az is, hogy

  • a gyereknek felborul az étkezési-, alvási szokása
  • ingerlékeny, hiperérzékeny lesz
  • gyengeség fogja el
  • nem hajlandó iskolába menni
  • fizikai tünetekkel reagálnak: ismeretlen eredetű fej-, és hasfájás, rosszullét

Az online zaklatás más, mint a piszkálódás?

Szinte minimális erőbefektetéssel milliókkal lehet információt megosztani, legyen az jó vagy rossz hír. Ráadásul, ami egyszer felkerül az internetre, az elkezd önálló életet élni, hiszen mindenki továbbadhatja, megosztja az új információt az ismerőseivel. Igen aggasztó dolog az, ha valakiről a legszemélyesebb adatai, képei jelennek meg az interneten, ez ellen csak ésszel és megfelelő óvatossággal, elővigyázatossággal lehet csak védekezni.

Miért bántják egymást a tinik?

A legfontosabb dolog, hogy az áldozat tisztában legyen önmagával, vegye észre a saját hibáit, és tegyen azok ellen. Ha lehet, akkor pedig ne hagyjon támadási felületet magán, álljon ki önmagáért, védje meg magát. Gyakori, hogy azokból lesznek az áldozatok, akik bizonytalanok önmagukban, önbizalomhiányban, alacsony önértékelésben szenvednek. Furcsamód a zaklatók is sokszor hátrányos helyzetű vagy valamiért kisebbségi komplexussal, önértékelési problémával küzdenek, és azt másokon próbálják meg levezetni. Maga a zaklató is gyakran szenved különféle mentális eredetű problémáktól, és egyáltalán nem egy boldog, kiegyensúlyozott gyerek, aki csak unaloműzésből piszkálgat másokat.

(KamaszPanasz - M.T. - WebMD)