víz
#Szülőknek

Vízpróba az iskolákban

2012.04.14.
1 perces olvasási idő

Külön csengő figyelmeztet a vízivásra, „vízbárokat” alakítanak ki egyes iskolákban, a tanulók pedig „Vízpróba” keretében, sportversenyeken mérhetik össze erejüket – ez csak néhány példa a számos érdekes program közül, mellyel a gyerekek figyelmét felhívják a vízfogyasztás előnyeire a HAPPy-hét keretében.

A tanulók a gyakorlatban is megtapasztalhatják a vízfogyasztás előnyeit, ugyanis az Az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet által szervezett HAPPY-hét ideje alatt az iskolák egy részét vízforgalmazó cégek látják el ingyenes ballonos vagy palackozott vízzel. Ahol pedig nem lesz palackozott víz, ott az iskolai étkezőbe, osztálytermekbe kihelyezett, vízzel telt kancsókkal vagy más kreatív módon biztosítják a mosdón kívüli vízvételt.vízpróba

Az immár harmadik alkalommal meghirdetett HAPPY-hét hosszú távú célja, hogy az iskolákban a mosdókon kívül is biztosítva legyen ivóvíz, így növekedjen a gyermekek vízfogyasztása, ennek eredményeként pedig a gyermekek kevesebb cukros üdítőt igyanak. Mindez hozzájárulna a gyermekkori elhízás megelőzéséhez.

A HAPPY-hetet 2012. április 23-27. között 110 oktatási intézményben szervezik meg országszerte, több mint 30 000 tanuló részvételével. A korábbi évek tapasztalatai szerint a pedagógusok kivétel nélkül hasznosnak ítélik a programot, amely a gyerekek körében is nagy népszerűségnek örvend. Tapasztalatok szerint a kezdeményezés hosszú távon is eredményesnek bizonyul: hatására a diákok egészségesebb folyadékfogyasztási szokásokat alakítanak ki, egyre több iskolában szüntetik be a cukros üdítők árusítását, és teszik elérhetővé a mosdón kívüli vízivást.

Amellett, hogy a hét során a tanulók az OÉTI által kidolgozott interaktív oktatóanyag és kreativitást, ügyességet igénylő feladatok, játékos programok segítségével megismerkednek az egészséges folyadékfogyasztási szokásokkal, a nagylelkű támogatók jóvoltából a programot megszervező iskolák nyereményjátékon is részt vesznek. A HAPPY-hét fődíját azon iskolák között sorsolja ki az OÉTI, melyek a legtöbb vízfogyasztást népszerűsítő programelemet valósítottak meg.

(ÁNTSZ)

Kapcsolódó címkék

fia