dohány
#Szülőknek

Beszéljen a kamasszal a cigiről!

2014.10.08.
2 perces olvasási idő

A dohányzásról és annak következményeiről nem is olyan nehéz elbeszélgetni egy tini gyerekkel, mint amennyire azt elsőre gondoljuk. A lényeg, hogy ez a diskurzus hatásos legyen, és elérje a célját. Vagyis: a gyerek ne gyújtson rá!

1. Hozzuk fel a témát többször!

Az egyszeri alkalommal történő beszélgetésnek legtöbbször nincs eredménye. Ez egy olyan téma, ami nem árt, ha gyakran felmerül a gyerekkel folytatott beszélgetések során. Soha nem lehet elégszer említeni a dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásait. Meg kell erősíteni a gyereket abban, hogy nem szabad dohányoznia, és érthetően meg kell neki magyarázni az okokat, hogy miért nem.

2. Korán kell kezdeni

Már az általános iskola elején érdemes foglalkozni a témával, de mindig figyelembe kell venni a gyermek korát és az értelmi szintjét, s ehhoz igazodva kell terelgetni a jó úton.

dohányzás3. Ki kell használni a média adta lehetőségeket

A tévé, az újság, a rádió és az internet dohányzás-ellenes felvilágosító kampányai jó szolgálatot tehetnek a gyerek okításában. A negatív reklámok szintén figyelemfelkeltőek és témaindítók lehetnek egy újabb beszélgetés megnyitásához. Meg kell kérdezni a gyereket, hogy ő hogyan látja ezeket a dolgokat és milyen hatással vannak rá, valamint hogyan lehet harcolni a reklámok ellen.

4. Beszélni kell a dohányzás okozta függőségről

Fontos tisztázni, hogy mennyire veszélyes dolog, elég egyszer-kétszer kipróbálni és máris függhetünk tőle, a leszokás pedig nagyon nehéz folyamat és sokan elbuknak, ezért azt a néhány, kipróbálásra szánt alkalmat sem szabad megejteni. Meg kell tanítani a gyereket arra, hogyan állhat ellent a csábításnak. Tudomásul kell vennie, hogy ha hatalmába keríti a dohányzás, akkor az az egész életére rossz hatással lesz.

5. Meg kell ismertetni a gyerekkel a dohányzás anyagi vonzatát is

A dohányzás igen drága mulatság tud lenni, főleg annak, akit már hatalmába kerített a szenvedélybetegség. Ráadásul idővel csak drágább lesz, mert egyre csak több kell a nikotinéhség és a megszokás kielégítésére. Érdemes rávilágítani arra is, hogy a zsebpénzét ennél hasznosabb dolgokra is költheti.

6. Ismertesse a dohányzás egészségre gyakorolt káros hatásait!

Érdemes bemutatni neki egy olyan ismerős személyt, aki a dohányzás miatt került rossz egészségügyi állapotba. Ha valaki sokat köhög vagy reszelős a hangja, azért az esetek döntő többségében a dohányzás okolható. A negatív példa jó hatással lehet a gyermekre.

7. A személyes élmény

A dohányzás következményei személyesen kell, hogy érintsék a gyereket, így jobban érezni fogja a döntései és tettei következményét. Elrettentő példa lehet például a sportteljesítmény csökkenése.

8. Nem árt jó példával szolgálni

Magyarázza el a gyereknek, hogy rengeteg felnőtt és fiatal nem dohányzik, s ez nem véletlenül van így. A gyermek szemében elfogadott lehet a dohányzás, ha az a szűk környezetében (barátai, családtagok) jelen van.

9. Nem árt tudni a gyereknek a korán jelentkező káros hatásokat

A káros hatások: rossz lehelet, elszíneződő fogak, körmök. Valamint a jellegzetes szag, ami a dohányos ember ruhájából, hajából és bőréből árad. Ezek mindegyike kellemetlen, s cseppet sem vonzó tulajdonság.

10. Mondj nemet!

Teljesen helyénvaló nemet mondani, ha cigarettával kínálja meg valaki a gyereket, ezt meg kell erősíteni benne.

Akkor sem késő a felvilágosítás, ha a tinikorú gyereke már rákapott a dohányzásra, megfelelő segítséggel elejét lehet venni a nagyobb problémának. A legfontosabb, hogy a gyermek elegendő támogatást és segítséget kapjon a könnyebb leszokás érdekében.

(N. L.)

Kapcsolódó címkék

apa fia