dühös
#Szülőknek

Hogyan bánjon dühös gyermekével?

2014.08.27.
1 perces olvasási idő

A legtöbb szülő számára igen nehéz feladat egy tini gyermek nevelése még alapesetben is, akkor pedig különösen komoly kihívást jelent a dolog, ha az adott gyermek problémás. Ha pedig egy feldühödött tinivel áll szemben a szülő, akkor attól már ritkán lehet rosszabb helyzetet elképzelni.

Íme, néhány lehetséges módszer, hogyan közeledjen egy dühös tini felé:

• Ne menjen bele felesleges vitákba, inkább hagyja magára a gyermekét, hogy legyen ideje lenyugodni. Ellenkező esetben, ha tovább erőlteti a dolgot, azzal csak még jobban önmaga ellen fordítja, feldühíti, és csak rosszabbá válik a helyzet, még később sem fog tudni normális hangnemben beszélni vele.

• Hagyja, hogy a tini kifejezhesse érzelmeit verbálisan, a saját maga módján, így hamarabb lenyugszik és később már nyugodt hangnemben beszélhetik meg az adott problémát. Ne vegye személyeskedésnek gyermeke viselkedését, nem Önt támadja, csak nem tudja másképp kifejezni magát.

Dühös• Amennyiben Ön hibázott, azt ne hárítsa a kamaszra, ismerje el a hibáit és kérjen bocsánatot gyermekétől. Sok esetben a tinit az tudja legjobban feldühíteni, ha a szülő a saját problémáit, hibáit kivetíti a gyermekére.

• Ne válaszoljon agresszióval a gyermeke heves megnyilvánulásaira, mutassa meg neki, hogy hol hibázott, de azt nyugodt hangnemben tegye. Ahhoz, hogy kitörjön a körből, Önnek kell okosabbnak lennie, nem szabad belemennie a végeláthatatlan csatározásokba. Érvelés helyett inkább ölelje át gyermekét, az kizökkentheti a dühéből, lenyugtathatja és végül a tini beismerheti, hogy nem volt igaza, bocsánatot kérhet Öntől feltéve, ha tényleg ő volt a hibás.

(M.T. - ladyspeak.com)