Főoldal / SZÜLŐKNEK / Amit a szextingről egy szülőnek tudnia kell
  2011-07-30

Amit a szextingről egy szülőnek tudnia kell

A szexting - egymásról készült, mezítelen vagy szexuális tartalmú képek küldése, többnyire telefonon vagy e-mailen keresztül - leginkább a fiatalok körében terjedő jelenség. Pedig a társak nyomására, vagy alkohol hatására megosztott képek következménye akár az egész életét tönkreteheti annak, aki csak ártalmatlan szórakozásnak, némi izgalomnak gondolta a dolgot.

- hirdetések -

Egy randi vagy barátokkal töltött buli képeinek megörökítése ártalmatlan cselekedetnek tűnik ugyan, de ha valaki felteszi azokat az internetre (Facebook), akkor azt már az egész világ láthatja. Így a fotó lehet egy kellemes emlék, de akár egy egész életre kiható lejáratás is.

Mennyire gyakori?  szexting

A statisztikai adatok sokkolóak:

- Egy felmérés szerint minden ötödik tini (fiúk és lányok egyaránt!) küldött már magáról vagy kapott szexuális tartalmú képet, melynek megosztásakor nem gondolt a veszélyekre. Szexuális tartalmú szöveges üzenetek  váltásában pedig valamivel kevesebb, mint minden második tini érintett.

- A kamasz lányok 22%-a készített már magáról szexuális tartalmú és/vagy meztelen/félmeztelen képet.

- A középiskolás fiúk közel fele látott már olyan meztelen képet, melyen valamelyik lány osztálytársuk szerepelt.

Akár igazak ezek a statisztikák, akár túlzóak, a lényeg nem változik: a szexuális tartalmú, egymásról készült képek megosztása igen gyakori és elterjedt jelenség a fiatalok között, ami komoly aggodalomra adhat okot a szülők részéről.

Miért teszik ezt?

A lányok a fiúk felől érkező nyomást nevezi meg annak okaként, hogy  szexuális érdeklődést felkeltő képet, üzenetet küldenek, vagy félreérthető módon pózolnak, a fiúk pedig a barátaik felől érkező nyomásra hivatkoznak, mint okra.

Sajnos sokak számára ez „normális” és „elfogadott” viselkedési formává vált, egyszerű flörtölésnek tartják. Ezt a viselkedési módot tovább erősíti, amikor azt látják, hogy a hírességekről készült hasonló felvételek következménye még nagyobb hírnév, ismertség,  TV műsorokban szereplés, és nem pedig összetört karrier vagy megaláztatás.

Mit tehet a szülő?

Nagyon fontos a gyerekek felvilágosítása a személyes intimitásról, a jó döntéshozatali- és helyzetértékelő képesség erősítése, a felelősségre nevelés.

Tanítsa meg megkülönböztetni az elfogadott viselkedési normákat a helytelentől, illetve beszéljenek arról, hogy a szexting hogyan és milyen negatív hatással lehet a kamasz életére.

A szülők feladata felkészíteni a gyereket az élet dolgaira, de ez csak akkor működik, ha a szülők saját maguk is nyomon követik a világ változásait, figyelemmel kísérik az új dolgokat, valamint megtanulják hogyan lehet azok ellen védekezni.

Mit jelent ez a szülő számára?

Fontos megértetni a kamasszal, hogy ami kikerül a netre, az ott is marad, és szinte bárki számára elérhető - és ez a szextingre is vonatkozik.

A tinik számára igen nehéz megérteni a tetteik súlyát és következményeit ebben a rohamosan fejlődő és változó technikai világban. Olyan ez, mit a dohányzás, annak sem látják (vagy nem akarják elfogadni) a hosszú távú negatív hatásait, mert az most jelenleg „menő”, és nem akarnak kilógni a sorból. Nem akarnak lemondani a mai szórakozásról a még a jövőbeni megítélésük miatt sem.

Ezért fontos, hogy a szülők résen legyenek, és a lehető legjobban felkészítsék gyermekeiket a várható dolgokról. Tudatni kell a gyerekkel, hogy a valóság és az internet összekapcsolódik, és a két dolog egymásra hatással van.

Ha csak egy személynek küldött kétes tartalmú üzenetet, az is nagy valószínűséggel kikerül a nyilvánosság elé. Az internet egyik hátulütője, hogy a magánszféra, az intimitás határai megszűnnek létezni, és az áldozatok csak később szembesülnek saját hibájukkal, naivitásukkal.

Nem árt a tinik fejébe verni, hogy a barátaik nyomása semmi ahhoz a megaláztatáshoz képest, amit egy meztelen kép nyilvánosságra hozása tud előidézni (sajnos előfordult már, hogy ilyen esetben öngyilkossági kísérlet lett a dologból).

Hogyan lehet hatni a gyerekre?

Sok, nyílt és őszinte beszélgetésre van szükség, mely a személyes felelősségről, elfogadott normák és a határok betartásáról szól, illetve arról, hogyan lehet ellenállni a többiek nyomásának.

Magyarázza el a gyerekeinek még idejében, ha egy képet, üzenetet elküldenek másvalakinek, az már kikerült az ő irányításuk alól, és nem visszafordítható folyamatokat indíthat el - ilyen téren ne bízzanak meg senkiben!

Másrészről nem szabad elfelejtkezni a hatályos törvényekről sem: a kiskorúakról készült meztelen fotók pornográfiának számítanak és mivel azokon kiskorúak szerepelhetnek, azt a legtöbb országban szigorúan büntetik.

Meg kell értetni a gyerekekkel, hogy manapság bárki könnyen beazonosítható akár egy képről is és akkor már utolérhető és büntethető, nincs anonimitás valójában.  Főleg a telefonok könnyen lekövethetőek, a hatóságok pedig bármilyen személyes adathoz könnyen hozzáférhetnek.

A szülőnek egyértelműen fel kell lépnie a deviáns viselkedésforma ellen, hogy megértse, nem helyes amit tesz, és annak következményei is vannak.

(N. L. - kidshealth.org)