vetélés
#Vágyak

Vetélés tinédzser korban - Mit kell róla tudnod?

2024.04.19.
3 perces olvasási idő

Sajnos az elvetélt 18 éves és annál fiatalabb nők kevés támogatást kapnak. Pedig, ha bebizonyosodik a vetélés ténye, nekik is rossz azt hallani, hogy: Ez egy áldás volt, vagy Ez volt a legjobb dolog vagy Szerencséd volt – hiszen a vetélés nemcsak fájdalmas fizikai élmény, hanem hatalmas érzelmi veszteség is. Ezért a tinédzserekkel tisztelettel és együttérzéssel kell bánni a vetélés után.

A vetélés kockázati tényezői

A tinédzserek még több kockázatnak vannak kitéve a vetélés és a terhesség szövődményei szempontjából, mint a felnőtt nők. Mivel sok tizenéves csak jóval később tudja meg, hogy terhes, nem kér terhesgondozást, hogy a terhességét titokban tartsa. Ezért a kockázati tényezők még nagyobb fenyegetést jelentenek számukra. Ezek a következők:

  • Maga az életkor, különösen a 15 éves és annál fiatalabb tizenévesek esetében.
  • Az elhízás, amely egyre nagyobb probléma minden korosztály körében.
  • A veszélyes fogyás.
  • Kábítószer használata, alkoholfogyasztás és dohányzás.
  • A terhesgondozás hiánya.

A serdülők és az idősebb tizenévesek szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve a preeklampszia (terhességi magas vérnyomás) szempontjából, amely állapot általában a második vagy harmadik trimeszterben alakul ki és halvaszületést is okozhat.

Vetélés általában a terhesség 16. hete előtt történik. Vetélés során az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • hátfájdalom,
  • súlycsökkenés,
  • nyálkás, véres folyás,
  • pár percenként jelentkező erős hasi fájdalom,
  • hüvelyi vérzés,
  • menstruációs tünetek.

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztalod, azonnal keresd fel nőgyógyászod vagy hívj mentőt. Az orvos nőgyógyászati vizsgálattal és ultrahanggal erősítheti meg a vetélés tényét. A szövődmények elkerülésének érdekében nagyon fontos, hogy orvoshoz fordulj ilyen esetben.

Vetélés után

Általában a vetélés kezelése ugyanaz a tizenéveseknél, mint a felnőtt nőknél. Érdemes azonban figyelembe venni néhány különleges körülményt, amelyek a tizenéveseket érintik:

  • Tapasztalatlanság: Tizenéves korban a terhesség gyakran a nővé válás első lépése, miközben sok tizenéves még sohasem vett részt nőgyógyászati vizsgálaton. Valójában lehet, hogy kórházban soha nem is kezelték őket. A tizenévesek gyakran szoronganak és félnek azoktól az eljárásoktól és vizsgálatoktól, amelyekre gondozásuk részeként szükségük lehet.
  • Hozzájárulási kérdések: A vészhelyzet kivételével a legtöbb (amerikai) államban a szülő beleegyezésére van szükség ahhoz, hogy egy tini kezelést kapjon vetélést követően. Sokszor a szülő ekkor szembesül a lánya terhességével, ami óriási stresszt okoz mindkettőjüknek.
  • A kezelés elkerülése: Előfordultak olyan esetek, amikor a tinédzserek elkerülték az orvosi kezelést, mert attól tartottak, hogy bajba kerülnek a szülőknél, valamint féltek a barátok, a család és az egészségügyi szakemberek ítéletétől. Egy tinédzser, aki egyedül foglalkozik a veszteséggel, nem fogja megtanulni a szövődmények figyelmeztető jeleit, például a fertőzést, a túlzott vérzést vagy a megtartott méhlepényt, ezáltal veszélyeztetheti az egészségét.
  • A partner jogai: A helyi törvényektől, a kórházi szabályzattól és a szülői preferenciáktól függően előfordulhat, hogy a tizenévesek “párja” nem lehet jelen a vetélés során. Ez nehéz lehet mind a tininek, mind a másik félnek, akinek a gyászfolyamatát befolyásolhatja.
  • Jogi kérdések: Bizonyos esetekben a vetélés érzelmi nehézségeit jogi gondok is súlyosbítják. A tinédzsernek a terhesség elvesztésekor betöltött életkorától függően a kórházi szociális munkás kötelezhető arra, hogy az esetet törvényes nemi erőszakként jelentse.

A regenerálódási nehézségek

Mint bárki másnak a terhesség elvesztése után, a tinédzsereknek is fizikai és érzelmi helyreállítási problémákkal kell megküzdeniük. Tiniként további nehézségeket jelent szembenézni és megküzdeni az alábbiak bármelyikével.

  • Bűntudat: A tizenévesek valószínűleg bűntudatot éreznek a teherbe esés miatt, valamint bűnösnek tartják magukat a veszteségük miatt. Ezeket az érzéseket bonyolíthatja a bűntudat, ha egy tini megkönnyebbül, hogy a terhessége úgy ért véget, hogy nem lett csecsemője, akiről gondoskodnia kellett volna.
  • Támogatás hiánya: A tizenévesek szembesülhetnek a szüleik haragjával, és társaik, valamint a tágabb család ítéletével a terhesség miatt. A szociális támogatás hiánya hozzájárulhat a szomorúság érzéséhez, és hozzájárulhat a depresszió kialakulásához is.
  • Érzéketlen megjegyzések: a vetélés után sokan nem megfelelő megjegyzéseket tesznek a tinédzsereknek. Csak azért, mert egy tini esetleg nem tervezte, nem jelenti azt, hogy nem érzett kötődést a babájához. Ha "szerencsésnek" nevezik, vagy állandóan szóba kerül a vesztesége, a tini úgy érzi, hogy a fájdalma lényegtelen vagy nem kívánatos. Az érzékenység hiánya nagyon megnehezítheti a gyászfolyamatot.
  • Első tapasztalat a halállal: Néhány tinédzser számára a vetélés lehet az első tapasztalat a "halállal", és egy tinédzser nagyon elszigeteltnek érezheti magát ebben a helyzetben.
  • Gyermekkori veszteség: Kétségtelen, hogy még a legérettebb tizenéveseket is megváltoztatja a terhesség és az azt követő veszteség tapasztalata. Amikor egy tinédzser azzal szembesül, hogy elveszítette élete gyermekkori szakaszát, a gyászfolyamat kezelése még nehezebb lehet.

(KamaszPanasz - Szegő Miklós, fordító, Forrás: verywellfamily.com)