terhesség
#Vágyak

A barátnőm terhes, hogyan tovább?

2023.11.22.
2 perces olvasási idő

Nemrég derült ki, hogy a barátnőd terhes? Akkor nyilván elfogott a félelem is, és úgy érzed magad, mintha csak egy filmben lennél: pontosan akkor történik minden, amikor egyáltalán nem számítottál rá. Hiszed vagy sem, teljesen normális, ha nem tudod, hogy mihez is kezdj, és kesze-kusza érzéseid támadtak.

Talán dühös is vagy, mert hiába védekeztetek, mégis megtörtént. De az is lehet, hogy büszkeség tölt el a termékenységed láttán. Félelem a jövőtől párosulhat a jókedvvel, hisz hamarosan izgalmas idők jöhetnek. Eltart egy darabig, mire feldolgozod ezeket.

Semmiképpen sem akarod (vagy a barátnőd nem akarja) megtartani most a gyereket? A megtermékenyítést követő első 12 hétben lehetőségetek van a terhesség megszakítására, de csak bizonyos feltételek mellett. Persze, ha nem egyből veszitek észre a jeleket, és derül ki a terhesség, akkor könnyen kifuthattok az időből. Néha olyan későn állapítják meg a terhességet, hogy az abortusz már szóba sem jöhet, már csak arról van szó, hogy szembe kell nézni a problémával, ha tetszik, ha nem.

Pelenkázóasztal és focipálya

Amikor megszületik a gyereketek, jó pár dolog másképpen fog zajlani, mint a barátaidnál. Sokan úgy gondolják, hogy az apasággal a sivár, magányos idő veszi kezdetét, ám ez tévedés: a gyerek felnevelése mellett minden más már unalmasnak fog tűnni. Ezenkívül a több felelősség nem feltétlenül jelent automatikusan kevesebb szórakozást, örömöt az életedben. Ha jól szervezitek, rendezitek a dolgaitokat, akkor a családi élet mellett is megmaradhatnak a szabad programok, amennyire csak szükségetek van.

A férfiaknak az, hogy valamit tudjanak adni a gyereküknek, nagyon fontos, végül is senki sem szeretne csak azért mindig mindenre nemet mondani, amire a gyerek rámutat, mert nem jönne ki azzal a plusz kiadással a hónapban. Azonban tanulóként, gyakornokként, egyetemistaként igen korlátoltak a lehetőségeid. A terhességi tanácsadók viszont pontosan tudják, hogy milyen kedvezmények illetnek meg titeket. Egyáltalán nem rossz, ha közpénzt vesztek igénybe, hiszen ezek nagyon megkönnyítik a helyzeteteket. A támogatás lehetővé teszi, hogy befejezhesd a tanulmányaidat, és találhass egy jó munkát.

De mégis ki fog rólad gondoskodni?

Mondtad már valakinek, hogy a barátnőd terhes? Fiatal leendő apaként számolnod kell azzal, hogy ezt nem mindenki találja nagyszerűnek. A szüleid talán félnek, hogy túl lesznek terhelve. Talán el sem tudják képzelni, milyen lesz nagyszülőnek lenni, vagy talán jobban rettegnek attól, hogy gondoskodni kell az unokájukról, mint amennyire szeretik őt. Tehát ne lepődj meg, ha szemrehányást kapsz tőlük, vagy ha megkérdezik, hogy mégis hogyan szeretnél ezzel az egésszel megbírkózni.

Most már egyre kevesebbet fogják az emberek tőled megkérdezni, hogy "hogy megy a sorod", mégis meg kell ezt oldanod magadnak. A férfiaknak is szüksége van valakire, akinek elsírhatják a bánatukat. Van egy legjobb barátod vagy egy felnőtt, akivel ezt el tudod képzelni? Ha igen, máris nem tűnik a helyzet olyan vészesnek.

Mint leendő édesapa, jogod van elmenni terhességi tanácsadóhoz is, aki szakember, tehát van némi tapasztalata a témát illetően. A tanácsadás ingyenes, ezen kívül pedig a tanácsadóknak titoktartási kötelezettségük is van. Elmehetsz ide a barátoddal, barátnőddel, de akár egyedül is.

(KamaszPanasz – K.K.)