elhízás
#Táplálkozás

Az elhízás nyolc oka

2023.12.21.
1 perces olvasási idő

Egy baráti összejövetel vagy egy egyszerű esti tv-zés? Te mit teszel közben? Eszel… Sajnos nagy hagyománya lett manapság, hogy ha valakit meghívunk magunkhoz, akkor majdcsak kötelező erővel bír az ételek habzsolása. Az állandó evés rossz szokássá válhat, ami károsítja egészségünket. Mi lehet még az étel? Vigasz. Mert sokszor jutalmazzuk és vigasztaljuk magunkat a különböző édességek és ételek segítségével.

Élvezet

Sok embernél egyszerű önszórakoztatássá válhat az állandó evés és a súlyproblémával küzdés. Ha egyedül vagy otthon és semmivel sem tudod tevékenyen lefoglalni magad, akkor eszel. Lassan megtalálod a hasonló problémával küzdőket és éjjel nappal arról beszéltek, hogy milyen új diétába fogtatok épp bele. Hidd el, nem az étel körül kellene, hogy forogjon az életed, mert valójában az van érted!

Védelem

Gyakran menekülnek elhízásba a nők, főleg ha esetleg szexuális zaklatásnak voltak kitéve. Tudat alatt és tudatosan is arra törekszenek, hogy minél kevésbé érdeklődjenek utánuk..

Egy jó mentség

Túlsúlyosnak lenni olyan, mintha egy nagy sátor mögé rejtőznél, mert egyszerűen lusta vagy. Mert nincs kedved élvezni az életed vagy bármit is tenni a boldogságodért. Ez tényleg remek ok arra, hogy ne legyenek barátaid, vagy elveszítsd őket, vagy feleslegesnek tartsd az ideális partner keresgélését.

Ködösítés

A súlyoddal való küszködés remekül elvonhatja a figyelmet a valódi problémáidról. Ha nem érzed magad jól a munkahelyeden, oskolában, vagy a családi bajok sokasága gyülekezik a fejed fölött, akkor azok megoldása helyett sokkal szívesebben menekülsz a súlyod mögé, mert azon tudsz bánkódni, mintha az megoldhatatlan lenne és csak a körül kellene, hogy forogjon az életed.

A pszichológusok szerint ez azonban nem jelent feltétlenül rossz dolgot. Hisz, ha alkohol, vagy a depresszió helyett inkább szembenézel azzal, hogy túlsúlyos vagy és amiatt bánkódsz, minthogy tönkretedd a szervezeted, akkor az helyes útnak bizonyulhat. De csak egy ideig! Hiszen, mint minden mást, ezt is túlzásba lehet vinni és ugyanúgy az egészségedre mehet.

Büntetés

Sokszor megesik, hogy valamit elrontunk az életünkben. Elveszítjük életünk nagy szerelmét vagy anyagi válságba kerülünk. Mind-mind egy krízis, amit először is lelkileg kell túlélned. De érdemes ezért degeszre tömnöd magadat és addig hízni, amíg csak bírsz? Kövéren talán megoldódnak a gondjaid, vagy az kijavítja a hibáidat? Nem hiszem…

Elzsibbasztó

Egy másik tipikus jelenség, hogy azért hízunk el, mert túlságosan aktív és stresszes életet élünk, aminek csak akkor tudunk megálljt parancsolni és csak akkor tudjuk kikapcsolni az agyunk, ha leülünk enni. A stressz és a sok evés… nem kell elmondanunk, hogy ez hova vezet!

(KamaszPanasz)