szex
#Vágyak

Hogyan mondd el a párodnak, hogy te még nem állsz készen a szexre?

2023.01.31.
1 perces olvasási idő

Amikor eljön az első szex a pároddal, nem szabad elfelejtened, hogy ez csak és kizárólag a te döntésed. Nem számít, hogy milyen rég együtt vagytok vagy, hogy milyen jól ismered, attól még lehetséges, hogy nem állsz készen a szexre. Mindezt mérlegelve, elmondani a partnerednek, hogy még nem jött el az ideje, ijesztőnek és nehéznek tűnhet, főleg, ha ő már jelezte, hogy szívesen továbblépne veled.

Szerencsére beszélgethettek őszintén és nyíltan a szexről, ahol megoszthatjátok egymással a szexuális határaitokat, szükségleteiteket és vágyaitokat.

Ismerd fel, hogy nem muszáj szexelned

Amikor arra készülsz, hogy elmond a párodnak, hogy nem állsz készen erre a lépésre, akkor fontos figyelembe venned, hogy nem kötelező megtenned. Bármi is az okod, amiért nem akarod, a partnerednek tiszteletben kell tartania. Például, szeretnél felépíteni egy erősebb és mélyebb érzelmi kötődést, mielőtt lefekszel vele, szeretnéd jobban megismerni, még nincs szexuális tapasztalatod, várni akarsz a házasságig, félsz a kockázattól, vagy csak szimplán még nem érzel rá késztetést. Bármi is az okod, ha egyszer őszintén belátod, hogy nem muszáj megtenned, a közelgő beszélgetés a pároddal sokkal könnyebb lesz.

Mondd el a párodnak, hogy érzel

Ha felismerted, hogy te mit is szeretnél, a következő lépés az, hogy tudatod a partnereddel. És ne üzenet formájában vagy telefonon, és ne is heves csókcsata közepette mondd el neki! Ülj le vele nyugodtan, négyszemközt beszélgetni, és oszd meg vele a véleményedet az ügyről! A nyílt, őszinte kommunikáció az érzéseidről, főleg egy ilyen fontos témában, segít egy igazán erős, jelentős és hosszútávú kötődés megalapozásában. Ha úgy érzed, hogy képtelen vagy őszinte, egyenes és mondjuk ki, sebezhető lenni a pároddal szemben, akkor ez is egy jele annak, hogy még nem állsz készen a szexualitásra ezzel az emberrel.

Fordíts figyelmet a reakciójára

Ha már elmondtad neki, hogy nem állsz készen a nagy lépésre, fontos, hogy nagyon figyelj a válaszára. Például, hogyha ideges és frusztrált, akkor ez egyértelműen jelzi, hogy nem kellene vele lenned. Mi több, ez az éretlen reakció azt is bizonyítja, hogy fontosabb neki a szex, mint hogy veled legyen.

Viszont, ha a párod kedves, elfogadó és tiszteletben tartja a véleményedet, akkor ez jelzi, hogy a megfelelő emberrel vagy együtt.

Figyeld meg, hogy hogyan viselkedik párod a továbbiakban

Miután szemtől-szemben megmondtad neki, hogy mi a véleményed a szexről, fontos figyelmet fordítanod arra, hogy hogyan kezel téged.

Előfordul, hogy valaki teljesen megértőnek és együttműködőnek tűnik, de aztán elkezdi feszegetni a határaidat egy hevesebb pillanatban. Elsőre teljesen úgy tűnik, mintha támogatna, ám később megpróbálja megváltoztatni az álláspontodat azzal, hogy olyanokat mond, hogyha tényleg szeretnéd őt, akkor lefeküdnél vele.

Bárhogy is, hogyha igazán szeret és törődik veled, akkor sosem próbálná ilyen manipulatív módon megváltoztatni az álláspontodat. Ne felejtsd el, hogy a szex egy komoly döntés, és hogyha bármilyen nyomást érzel a partnered részéről, akkor nem ő a megfelelő számodra.

(KamaszPanasz – R.P.)