szüzesség
#Vágyak

Legyél inkább szájhős! - Érdemes várni a szexszel!

2010.12.11.
1 perces olvasási idő

Egy ausztrál kutatás szerint a tizenéves lányok többsége olyankor veszti el a szüzességét, mikor még arra nincs lelkileg felkészülve, s ezt később meg is bánják. A felmérést 68, 14 és 19 év közötti lány részvételével végezték, akik szexuális szokásaikról és első élményükről beszéltek.

Azt tapasztaták, hogy azok a lányok, akik lelkileg készen álltak, általában később vesztették el a szüzességüket, mivel kivárták a megfelelő partnert és időpontot.

Szex és alkohol - nyomásra

A szüzesség korai és nem igazán akart elvesztéséért a szexualitásról kialakult idealizált kép, a partner és a média által sugallt nyomás, valamint az alkoholfogyasztás felelős. A tanulmány felhívja a figyelmet arra is, hogy a könnyen befolyásolható tinikre milyen veszélyt jelenthet, ha mindenáron meg akarnak felelni a társaik elvárásának, nem akarnak a többiektől lemaradni, s csak ezért fogyasztanak alkoholt vagy létesítenek túl korán, romantikus érzelmek nélküli szexuális kapcsolatot.

Tévhit, hogy mindenki csinálja!

A felmérésből kiderült, hogy a mai tinik átlagosan 14 évesen veszítik el a szüzességüket, ami sokkal alacsonyabb életkor, mint a megelőző generációké. Ennek hátterében állhat a fent említettek mellett az is, hogy a fiatalok azt hiszik, mindenki más többet szexszel náluk. A mintegy 450, 16-29 év közötti fiatalok átlagosan 5,5 partnerrel létesítettek szexuális viszonyt életük során, míg a kortársaik partnerszámát 6,6-ra becsülték. Ezt az adatot a tinilányok voltak a leghajlamosabbak eltúlozni.

A korai szex oka az is, hogy túlságosan kevés az iskolákban nyújtott szexuális felvilágosítás, ráadásul arra is túl későn kerül sor. Mindez jelentősen növeli a nem kívánt terhességek és a nemi úton terjedő betegségek számát.

Legyél inkább szájhős!

Ha úgy érzed, hogy Te vagy a földkerekség utolsó szüze, és emiatt csodabogárként néz rád mindenki, vagy lúzernek tartanak, akkor se ugorj bele érzelmek nélkül, felelőtlenül egy szexuális kalandba! Különben is, honnan tudod, hogy a többiek nem füllentenek, és tényleg túl vannak mindenen?

Ha nem akarsz kilógni a sorból, és nem szeretnéd nyíltan felvállalni szüzességed, mondd inkább Te is, hogy túlestél rajta, s várd ki a megfelelő partnerrel a megfelelő pillanatot, mikor mindketten készen álltok! Mert megérdemled, hogy az első igazán szép és különleges élmény legyen!

(KamaszPanasz; Forrás: inscience)