menstruáció
#Vágyak

A szeretkezés közbeni fájdalom: dyspareunia

2023.06.01.
2 perces olvasási idő

A szeretkezés közbeni fájdalom gyakrabban fordul elő nőknél, ám a férfiakat is érinti ez a probléma. A cukorbetegség okozta magas vércukorszint gyakran növeli annak esélyét, hogy ezek a fájdalmak megjelenjenek.

Száraz vagina

A vaginális szárazság mindenképp fájdalmat okoz szeretkezés közben. Ha nem termelődik megfelelő mennyiségű váladék, az több okból is fakadhat.

A szeretkezés közbeni fájdalom: dyspareuniaA hüvelyi szárazság oka lehet például a nemi előjáték hiánya, különböző pszichológiai okok, illetve néhány gyógyszer mellékhatásaként is felléphet ilyen probléma. Az említett gyógyszerek közé tartoznak a különböző vérnyomáscsökkentők és antidepresszánsok.

Az autonóm neuropátia szintén okozhat ilyen jellegű problémát. A szeretkezés közbeni magas vércukorszint is hozzájárulhat a vaginális szárazsághoz.

A különböző síkosító termékek használata megoldást jelenthet a problémára, viszont ha a háttérben valamilyen pszichológiai ok áll, akkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki valószínűleg terápiás kezelést fog javasolni.

Gombás fertőzések okozta nemi panaszok

A probléma mindkét nemet egyaránt érinti. A túl magas vércukorszint csak fokozhatja ezen problémák kialakulását. A gombás fertőzések gyulladás révén vezetnek fájdalomhoz és érzékenységhez, melyek miatt a szex is fájdalmassá válhat. A fertőzés a fájdalom mellett a nemi szervek váladékozását is okozhatja, mely könnyen a partner megfertőződéséhez vezethet.

Pontosan emiatt nagyon javasolják, hogy mielőtt a szeretkezésre sor kerülne, érdemes felkeresni az orvost, aki megfelelő kezelést tud javasolni.

A váladékozást gyakran kezelik különböző krémekkel, illetve szájon át bevehető gyógyszerekkel. A vércukorszint kontrollálása és szinten tartása szintén segíthet, hogy a probléma szinte önmagától megszűnjön.

Vaginizmus (hüvelygörcs)

Vaginizmusnak nevezzük azt, amikor a hüvely körüli izmok belsőleg összehúzódnak és görcsbe rándulnak a behatolás következtében.

A probléma okozója lehet a korábbi szeretkezés közbeni fájdalom, illetve pszichológiai probléma is állhat a háttérben. Ha az utóbbiról van szó, akkor keress fel szakembert, aki valamilyen terápiás kezelési módot fog ajánlani valószínűleg.

Fimózis (fitymaszűkület)

A fimózis azt jelenti, hogy a fityma túl szűk ahhoz, hogy a behatoláskor a makk elöl visszahúzódjon. Ez a betegség szintén szeretkezés közbeni fájdalommal jár. A jelenséget egy fertőzés is előidézheti, a fertőzött terület környékén esetlegesen nedvszivárgás léphet fel. A kezelési mód igen egyszerű a problémára. Leggyakrabban szteroid tartalmú kenőcsöt írnak fel az orvosok, amely a bőrszűkületet csökkenti.

A pénisz hegyének érzékenysége/gyulladása (makkgyulladás)

A betegség következtében a makk megduzzad. A fimózis következtében is kialakulhat ez a probléma, mert az előbőr túl szűk és ez nem teszi lehetővé azt, hogy a makkot megfelelően tisztítani lehessen, de akár irritáció is kialakulhat. A makkgyulladás kialakulhat különböző szappanok vagy mosószerek okozta allergia miatt is, illetve a vizelet nem megfelelő időben való ürítése miatt.

Ahogyan a fimózist is, ezt a betegséget is lehet kezelni szteroid tartalmú krémmel. A kiváltó okoktól függően a kezelésre antibiotikumot is felírhatnak. A körülmetélés is megoldást jelenthet a problémára. Régebben ez gyakori és megszokott módszer volt, viszont ma már kevésbé népszerű és inkább vallási vagy más, komoly indok miatt szokták fontolóra venni.

(KamaszPanasz - H.I. - diabetes.co.uk)