esemény utáni tabletta
#Vágyak

Az esemény utáni tabletta mellékhatásai

2016.10.15.
2 perces olvasási idő

Tisztelt doktornő! B-tervhez kellett folyamodnom, esemény utáni tablettát vettem be úgy 10 napja, és még mindig rosszul érzem magam. Ez lehet a gyógyszer hatása?

Nem használok fogamzásgátló tablettát vagy más hasonló hormontartalmú megoldást, mert elég komoly mellékhatásokat produkálnak az esetemben (hányás, émelygés, fejfájás, gyomorégés és hangulati ingadozások). Mivel nagyon érzékeny vagyok a különféle fogamzásgátló szerekre, ezért azt feltételezem, hogy az esemény utáni tabletta okozza a panaszaimat. Ön szerint ez mennyire lehetséges?

Kedves Levélíró!

Ritka esetben fordulhat csak elő, hogy a vészmegoldásként alkalmazott B-terv (esemény utáni tabletta) ilyen hosszú időn át tartó rosszullétet okozzon, még akkor is, ha adott esetben érzékeny vagy a fogamzásgátló készítményekre. Tehát fennáll annak a valószínűsége, hogy valami nincs rendben az egészségeddel. Mivel már több, mint egy hete tart ez az állapot, ideje lenne felkeresned a háziorvosodat.esemény utáni tabletta

A B-terv egy vészmegoldás a nem kívánt terhesség elkerülésére, gyakorlatilag egy olyan fogamzásgátló tabletta, mely a normális esetben, naponta szedhető tablettához képest többszörös (igen nagymennyiségű) hatóanyag-tartalommal rendelkezik. Arra való, ha valaki véletlenül védekezés nélküli szexet folytatott, vagy az egyéb alkalmazott védekezési módszer csődöt mondott, esetleg erőszak történt, akkor ne legyen nem kívánt teherbe esés.

Kétféle fajtája létezik: csak progestin tartalmú tabletta „B terv”, és van a „kombinált” megoldás, mely esetében kétféle hormont tartalmaz az adott gyógyszer. A különféle mellékhatások, mint rosszullét, hányás és alhasi fájdalmak viszonylag ritkák a csak progestin tartalmú tabletta esetében.

A gyakorlatban csak minden negyedik nő észlel valamilyen problémát a B-terv használata után, ellentétben a kéthormonos készítménnyel, ahol a nők felének lesz valamilyen tünete a tabletta bevétele miatt. Például a hányinger/hányás csak 6%-ban jellemző a progestin tablettára, mint mellékhatás, addig a kombinált tabletta esetében ez a szám 23%. A rosszullét kezelésére vénynélküli vagy akár receptre kapható rosszullét elleni gyógyszer jelentheti a megoldást.

Mindezektől függetlenül lehetséges az is, hogy ténylegesen az esemény utáni tabletta a felelős a panaszaidért, azonban ezek a mellékhatások mindössze pár napig szoktak tartani általában. Ez azt jelenti, hogy valami más oka lehet az elhúzódó problémáidnak. Rosszullétet sok minden okozhat (nézz utána), azonban az egyik oka a tüneteknek, vagyis a reggeli rosszullétnek épp egy kezdődő terhesség is lehet. A terhesség első, korai jelei két hét után jelentkezhetnek a megtermékenyítéstől számítva.

A csak progestin alapú tabletta 89%-os hatásfokkal rendelkezik, ha a védekezés nélküli szexuális együttléttől számított öt napon belül kerül alkalmazásra. A terhesség lehetőségének kizárása érdekében ajánlatos elvégezni egy terhességi gyorstesztet, akár otthon, akár a nőgyógyásznál (ha kétséges a teszt eredménye vagy pozitív, akkor mindenképp irány a nőgyógyász)!

A jelenlegi esettől függetlenül mindenképp érdemes eljárni rendszeresen a nőgyógyászhoz, mert nem csak a terhességet tudja nagy bizonyossággal megállapítani, hanem a rendszeres szűrővizsgálatok által különféle betegségek is megelőzhetőek vagy időben kezelhetőek. Valamint tájékoztatást adhat a különféle védekezési módszerekről, ez különösen akkor fontos, ha valaki érzékeny bizonyos megoldásokra (hormon vagy latex kondom, stb). Egy szakorvos hasznos információkkal láthat el, például felvilágosítást nyújthat a teherbeesésről, szexuális úton terjedő betegségekről.

(KamaszPanasz)