leszbikus
#Vágyak

Leszbikusság és egészség

2016.06.24.
2 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

Ha ezt a cikket olvasod, esetleg kérdéseid lehetnek a szexuális beállítottságodról, vagy ha nem is pont neked, akkor valakinek, aki közel áll hozzád. Reméljük, a legtöbb talányt sikerül megválaszolnunk.

Ha bármilyen kérdésed marad, bátran tedd fel orvos szakértőnknek, aki készségesen válaszol!

Leszbikusnak nevezzük azokat a nőket, akik más nőkhöz vonzódnak és a nőket tartják ideális partnereknek. A „leszbikus” szót ezek a nők használják magukra és magyarázzák szexuális hovatartozásukat, bár egyes nők inkább a „meleg” vagy „homoszexuális” szavakat használják.

Leszbikusság és egészség

A biszexuális jelzőt azokra használjuk, akiknek szexuális és romantikus érzéseik is vannak mind férfiak és mind nők iránt. Egy biszexuális vonzódhat jobban az egyik nemhez, de akár egyenlően vonzódhat mindkettőhöz is. Egyes homoszexuális és leszbikus emberek, amikor először rájönnek, hogy mik is az érzéseik, azt mondják, hogy biszexuálisak és csak később jönnek rá, hogy homoszexuálisak. Akárhogyan is legyen, sok ember vonzódik mindkét nem iránt.

Ha nincs is szexuális kapcsolatom férfiakkal, akkor miért kell elmennem az orvoshoz?

Egy gyakori, ám teljesen TÉVES elképzelés, hogy a leszbikusoknak nincs szükségük nőgyógyászati vizsgálatokra. Sokan hiszik, hogy nagyon kicsi az esélyük arra, hogy nemi betegségük legyen, mivel nincs szexuális kapcsolatuk férfiakkal. Ám a rutinviztsgálatok, STD-tesztek és a konzultáció nagyon fontosak. Ne hidd azt, hogy egy homoszexuális kapcsolat megvéd a kockázattól. Ugyanúgy járj el a nőgyógyászodhoz rendszeres vizsgálatokra.

Kaphatok STD-t, hogyha csak nőkkel van szexuális kapcsolatom?

A szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) olyan fertőzések, amelyeket leginkább nemi úton lehet átadni. Bárki megfertőződhet. Nő is átadhatja nőknek, még úgy is, hogy sosem volt előtte kapcsolata férfival. Az STD-k testnedvekkel terjednek, mint például vérrel (a menstruációs vér is ide tartozik), hüvelyváladékkal, vagy STD által okozott sebek váladékával is. Vaginális, orális és anális szex során is terjed, és akármilyen is a szexuális beállítottságod, nagyon fontos hogy a biztonságos szexre törekedj az STD-k megelőzésének érdekében.

Hogyan csökkenthetem az esélyét annak, hogy STD-m legyen?

Az ölelkezés, maszturbáció vagy az masszázs olyan formái az együttlétnek, mely során biztosan nem kaphattok el egymástól semmit. Ha érintkezni fogsz a partnered testnedveivel, akkor mindenképpen védd meg magadat, az adott terület teljes befedésével. Vágj (az egyik oldalán az aljától a csúcsáig) egy (esetleg ízesített) óvszert és azt terítsd rá a partnered nemi szervére. Így a hüvelyi váladékokkal nem érintkezel, ezáltal nem lesz STD-d sem.

Emellett érdemes latex kesztyűket használni ujjazás során, hiszen sokszor vannak kisebb sebek, sérülések a kézen vagy a körmök alatt, amik szintén veszélyt jelenthetnek.

Hogyan találhatok egy olyan egészségügyi dolgozót, aki segít nekem és támogat?

A lényeg, hogy az orvosod a legjobbat nyújtsa neked. Fontos, hogy jól ismerjen és neked is meg kell bíznod benne annyira, hogy teljesen őszintén beszélj neki a szexuális életedről, és bármilyen kérdésére válaszolni tudj. Ha a jelenlegi orvosod nem megfelelő, akkor érdemes leváltanod.

  • Kérdezz meg közeli barátokat, családtagokat, hogy tudnak-e neked ajánlani olyan szakembereket, akik eléggé érzékenyek és megértőek.
  • Találkozz több ilyen orvossal, és válaszd a legszimpatikusabbat.
  • A melegeket támogató egyesületek sokat segíthetnek, érdemes a hozzád legközelebb eső ilyen egyesületet megtalálnod.

(Gy. A., youngwomenshealth.org)