gyerek
#Szülőknek

Tinik, akiket másságuk miatt bántanak

2018.12.02.
5 perces olvasási idő

Nem ritka, hogy valakit a vélt vagy valós nemi orientáltsága miatt zaklatnak, emiatt pedig az illető öngyilkosságot próbál elkövetni, csak hogy megszabaduljon a zaklatástól. A bántalmazás túlnyomó része online módon történik.

Az öngyilkossági kísérletek sokkal gyakoribbak a meleg, leszbikus, biszexuális tinik esetében, mint társaiknál. Ennek fő oka, hogy ezeket a fiatalokat többszörösen éri zaklatás, bántalmazás, kirekesztés, mint heteroszexuális társaikat.

Mi a zaklatás oka?

Nem kell feltétlenül különbséget tenni aközött, hogy az áldozat milyen nemi identitású - a zaklatás, az zaklatás. Az egyén intim beállítottságára irányuló zaklatás, főként tinik esetében igen megalázó, megszégyenítő tett, ami komoly traumát képes okozni az áldozatnak. A megalázottság érzése rombolja önérzetét, önbecsülését. Nagyon nehéz visszakerülni egy ilyen helyzetből a normális életvitelbe.

További problémát jelenthet a meleg és a leszbikus fiatalok esetében, ha családjuk elutasító és/vagy nem esik szó a nemi irányultságukról, ami megpróbáltatásaikat még elviselhetetlenebbé és könyörtelenebbé teszi. Amikor egy fiatal rádöbben, hogy más, a többiek pedig ezért kirekesztik, az olyan romboló hatással van az egyénre, hogy amikor gyakorlatilag ellehetetlenül az életük inkább az öngyilkosságot választják, mint a megaláztatást vagy kirekesztést.

Miért válnak gyakrabban zaklatás áldozatává a homoszexuális kamaszok?

A meleg fiúk támadásának, zaklatásának egyik oka az, hogy a heteroszexuális fiúk fenyegetve érzik magukat. Ennek hátterében állhat az a tény, hogy bár sok fiú fantáziál különböző kalandokról, amikor az a valóságban is bekövetkezhetne, akkor félelem és pánik lesz úrrá a tiniken, mely később átcsaphat dühbe, és azokat bárntják, akik mások. A homofób viselkedésnek az a magyarázata, hogy a hetero fiúk félnek, hogy esetleg olyan érzéseik, gondolataik támadnának, amikről semmi estre sem szeretnék, hogy a felszínre kerüljenek, vagy a valóságban megnyilvánuljanak. Épp azért támadják a melegeket, mert a saját „rossz” oldaluk kivetített képének gondolják őket, amiktől mindenképp el akarnak határolódni, és ezért a felgyülemlett feszültségüket a másik bántalmazásában vezetik le. Úgy gondolják, hogy ezzel a tettükkel önmagukat védik.

Így azok a kamaszok, akik távol esnek egy felvázolt képzeletbeli skálán a középpontot jelentő "ideális" fiútól, lánytól, vagyis az ellenkező nemre hasonlítanak külsőleg vagy viselkedésileg, azok hamarabb és nagyobb mértékben válnak a zaklatás, bántalmazás áldozatává és az azzal járó megaláztatás érzését is korán megtapasztalják.

Mit lehet tenni a zaklatás ellen?

A homoszexuális fiatalok rendszerint visszahúzódóbb viselkedésük miatt, gyengébbnek, könnyű célpontnak látszanak mások szemében. Mindig könnyebb a gyengébbet, az egyedül lévőt bántani, mint azt, aki erősnek látszik, vagy sok barát veszi körül. A tapasztalat is azt a feltevést erősíti, hogy az elzárkózó gyerek könnyű célpontot nyújtva hamarabb válik áldozattá, mint aktív közösségi életet élő társai.

A legokosabb, amit az áldozat tehet, az az, hogy felveszi a kapcsolatot a hatóságokkal, a gyermekvédelmi szervezetekkel. A zaklatás a legtöbb országban bűncselekménynek számít, ráadásul súlyosbító tényezőként kezelik, ha kiskorú sérelmére követik el azt. A nehéz az, hogy az áldozatnak beszélnie kell a problémáiról. Sokan szégyellik nemi hovatartozásukat, vagy legalábbis nem szeretnek róla beszélni, ebben a helyzetben pedig épp a legszemélyesebb információikat kellene megosztaniuk.

Amennyiben erőszakig fajulnak a dolgok, akkor minél előbb jelenteni kell azt, ha azonban csak a szokásos verbális, egymás piszkálgatása folyik, akkor jobb, ha az áldozat figyelmen kívül hagyja a dolgot, nem vesz róla tudomást, mert így hamarabb leszállnak róla a zaklatók.

Mit tehet a szülő?

A szülőnek valahogy meg kell győznie gyermekét arról, hogy az még nem a világ vége, ha máshogy gondolkodik, érez, mint a többiek, hogy a szülő elfogadja és szereti olyannak, amilyen. A gyerek számára mindennél fontosabb az, hogy elfogadják úgy, ahogy van, és szeressék. Ezért ha azt érzi, hogy a szülei mellette állnak és szeretik őt, akkor érzelmileg kiegyensúlyozottabb lesz, és könnyebben veszi az iskolai megpróbáltatásokat. A szülőknek célszerű elbeszélgetni az iskolai szakemberekkel is, és közösen megtalálni a megoldást a problémára.

Legyél támogató a gyermekeddel szemben, alkoss védőhálót köré a szeretetedből. Bátorítsd gyermeked, hogy nyugodtan forduljon hozzád bármi baj esetén, például ha zaklatják, vagy ha csak beszélni szeretne valakivel a problémáiról. Ne őt hibáztasd, ha bántják vagy zaklatják. Tudasd vele, hogy kész vagy segíteni neki bármikor, csak szóljon, beszéljen a gondjairól neked.

Neveld úgy gyermeked, hogy ésszel, és ne erővel próbálja megoldani az életében adódó konfliktushelyzeteket, ez igaz a zaklatásra is. Inkább távolodjon el a zaklatótól vagy kérjen segítséget egy megbízható felnőttől.

Gyakorold gyermekeddel a különféle kényes szituációk megoldását, játszatok szerepjátékot, tanítsd meg, hogy mit mondjon a támadójának, hogyan készüljön fel a védekezésre.

Ha az iskolában történik a zaklatás, azt jelentse a tanároknak, beszéljen az igazgatóval, minél hamarabb. Ma már az iskolák többsége komolyan veszi a gyerekek közötti erőszakot, zaklatást, és kitrének erre a belső házirendjükben is, hogy minél hamarabb be tudjanak avatkozni.

Bátorítsd gyermeked, hogy lehetőleg mindig a barátai körében legyen, ugyanis kisebb az esélye annak, hogy egy csoportot támadnának meg. Ezzel szemben az egyedül kószáló gyerek mindig könnyű célpontot jelent a zaklatóknak.

Ha gyermeked átlagon felüli stressz, szorongás, depresszió jeleit mutatja, akkor jobb, ha szakemberhez fordul, aki sokat tud segíteni, hogy a gyerek feldolgozza a problémáit, elfogadja önmagát és ne tegyen meggondolatlan dolgokat. Előfordulhat, hogy a gyereknek felborul az étkezési-, alvási szokása, ingerlékeny, hiperérzékeny lesz, gyengeség fogja el, vagy nem hajlandó iskolába menni, vagy olyan fizikai tünetekkel reagálnak a túlzott stresszre, mint az ismeretlen eredetű fej-, és hasfájás, a rosszullét.

Mi is az az online zaklatás?

Egy kiválasztott célpont, gyerek zaklatása, lejáratása, megszégyenítése, esetleg zsarolása az interneten keresztül, azon belül is a közösségi oldalak, üzenetküldő szolgáltatások felhasználásával, mint a sértő üzenetek, multimédiás tartalmak küldése vagy a sértett személyes adatainak megosztása, közzététele illetéktelenek számára. Ez történhet olyan formában, hogy csak az érintett tud róla, de lehet olyan is, hogy széles tömegek előtt szégyenítnek meg valakit. Például egy publikus, sértő vagy megalázó Facebook-bejegyzés valakiről már a szólásszabadság és a zaklatás közötti határvonalat feszegeti.

Mi a különbség az online zaklatás és a piszkálódás között?

Természetesen ez egy új fajtája a gyerekek közötti konfliktushelyzeteknek, de felnőttek között is megfigyelhető. Félelmetes, hogy szinte minimális erőbefektetéssel milliókkal lehet információt megosztani, ráadásul, ami egyszer felkerül a netre, az elkezd önálló életet élni, hiszen sokan továbbadhatják, megoszthatják az új információt az ismerőseikkel. Így hihetetlenül gyorsan szétterjed az információ, és évek múltán, egyszer csak a semmiből újra előbukkanhat az adott kép, videó vagy egyéb kínos dolog, amit senki se szeretne viszontlátni.

Miért bántják egymást a tinik?

Gyakori, hogy azokból lesznek az áldozatok, akik önbizalomhiányban, alacsony önértékelésben szenvednek, Furcsa mód a zaklató is sokszor hátrányos helyzetű vagy valamiért kisebbségi komplexussal, önértékelési problémával küzd, és azt másokon próbálja meg levezetni. Például lányoknál gyakran előfordul, hogy az áldozat nem sokkal később zaklatóvá válik.

Ha pedig az áldozat más nemi orientáltságú, mint a többiek, akkor rendszerint őt azért támadják, mert a zaklatónak is problémái vannak a saját szexualitásával kapcsolatban, bizonytalan önmagával szemben, és úgy gondolja, ha bánt valakit, akkor megoldódik az ő problémája is. Maga a zaklató is szenved különféle eredetű problémáktól és egyáltalán nem boldog, kiegyensúlyozott gyerek, aki csak unaloműzésből piszkálgat másokat.

Ha úgy véled, hogy gyermeked zaklat másokat, akkor próbálj meg beszélni vele, hogy mi lehet a probléma nála. Valamiért dühös valakire vagy valamire, és frusztrálja a dolog, vagy zaklatott valami miatt? Probléma van az iskolával, barátokkal? Ahelyett, hogy megbüntetnéd gyermeked, próbáld meg kideríteni, mi lehet a gondja, és segíts neki. Beszélj a gyermeked tanáraival, barátaival, derítsd ki a probléma forrását, és közben vess véget a zaklatásnak is. Ha a gyermeked nem hagyná abba a zaklatást, vagy elfajulnának a dolgok, akkor fordulj szakemberhez segítségért!

(KamaszPanasz - M.T. - webmd)

Kapcsolódó címkék

szex