szex
#Vágyak

Az orális szex növeli a torokrák kialakulásának kockázatát!

2011.02.23.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

A szakértők tartanak attól a HPV vírustól, amely torokrákot eredményezhet. A szexuális szokások csaknem két évtized leforgása alatt a feje tetejére álltak. Pont emiatt, a szexológusok és az orvosok egyaránt tartanak egy olyan járványtól, melynek eredménye torokrák lehet és a HPV vírus a fő terjesztője.

A találgatások és az aggodalmak ahhoz vezettek, hogy múlthét szerdán az Amerikai Rákkutató intézet, megbeszélést hívott össze, a Human Papiloma Vírus okozta következményekről, a vírus és a torok rák kapcsolatáról.

Sajnos egyre több ember fertőződik meg orálisan HPV vírussal. Nagyrészt ez okozza az utóbbi időben döbbenetesen megemelkedett felső légúti rákok számát. Ez daganatot jelent a torokban, a mandulákba, vagy akár a nyelven is.

„Szörnyű eredményt mutattak ki a szövettani vizsgálatok. Az elmúlt 20 évben a felső légúti rákbetegek 20%-a volt HPV fertőzött. Ma ez a szám csaknem 60%-ra nőtt” – tette hozzá Scott Lippmann a Texasi Egyetem Rákkutató Központjának az elnöke.

„Ez az adat rémisztő, és szinte egyértelműen kimutatja, hogy ez a brutális növekedés a szexuális úton terjedő betegségekből, azon belül is a HPV-ből fakad. Talán épp emiatt a 40%-os ugrás miatt tartunk a világméretű járványtól” –mondta Scott.

A torokrák változó arculataszex

15 éve ezen rákfajta kialakulását csakis az alkoholhoz és a cigarettához kötötték. Sajnos ma már nem így van. Otis Brawley az Amerikai rákkutató intézet egyik doktora szerint, ma pontosan az ilyen irányú rákok felét okozza HPV-vírus.

„A szexuális életünkben történt változások – különösen az orális szexben – tovább növelik a fertőzések lehetőségét, ezáltal pedig a feji és nyaki rákok kialakulását is. Bizonyított, hogy az orális HPV fertőzés nyelőcsőrákot okozhat. És „természetesen” tovább növelik az egyéb daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.” – tette hozzá Brawley.

„A páciensek is változnak. Azok a páciensek, akiket mostanában látunk feji, vagy nyaki rákkal, nem ugyanaz a korosztály. Régen szinte mindig öreg dohányosokat, vagy alkoholistákat utaltak be. Most pedig komoly üzletemberek, fiatalok egyaránt küzdenek ezzel a szörnyű betegséggel.” – nyilatkozta.

Az orális szex nem biztonságos!

Az összes szakértő egyetért abban, hogy a nyilvánosságnak meg kell értenie: az orális szex nem biztonságos! Ezt az üzenetet ugyanis sajnos nem hirdetik, így a HPV fertőzések hajnalán, főleg a tinédzserek körében.

A tanulmány szerint, a fiatalok nem törődnek azzal a kockázattal, ami valójában rájuk hárul. Védtelenül (óvszer nélkül), orálisan szexelnek. Ezáltal pedig több olyan komoly betegségnek és fertőzésnek kitéve magukat, mint a tripper, a Chlamydia vagy a HPV.

„Én úgy gondolom, ezt a felmérést nem kell a sarokba dobni, ahogy azt nagyon sokkal teszik. Ennek ugyanis egy globális közegészségügyi üzenete van.” – zárta beszédjét Brawley.

(Cs.B.)