szülő
#Szülőknek

Mit tehet a szülő, ha gyermeke a saját neméhez vonzódik?

2020.02.28.
3 perces olvasási idő

Hogyan érezheti magát az a szülő, akinek a gyermekéről tini korában kiderül, hogy a saját neméhez vonzódik Ha megtudná gyermekéről, hogy meleg vagy leszbikus, mit tenne, hogyan érezné magát, mennyire sokkolná a hír?


Ma már szinte bárhol előfordulhatnak meleg, leszbikus párok, csak az átlagember ritkán veszi észre, mivel sokan még mindig nem merik felvállalni a nemi irányultságukat. Félnek a kiközösítéstől, a társadalom megvetésétől, az esetleges támadásoktól. Az, hogy ezek az emberek nem mutatják ki szexuális irányultságukat az utcán, teljesen normális, hiszen a szexualitás mindenki magánügye, így aztán a mindennapi életben ennek a dolognak egyáltalán nincs jelentősége.

Meleg/leszbikus a gyermekem?

Előre nem lehet megmondani, hogy kiből lesz meleg/leszbikus és kiből nem. Nincs semmi erre utaló jel, nem lehet előre meghatározni, de akár csak sejteni sem. Sokan a társadalmi normák hatására elnyomják magukban a homoszexuális érzést és az átlagnak megfelelően viselkednek, ellentétes neműekkel randiznak. Aztán egyszer csak felülkerekedik rajtuk az érzés, és teljesen hátat fordítanak addigi életvitelüknek. A külső szemlélődőnek hirtelen jöttnek, érthetetlennek tűnik a változás, pedig csak bizonyos ideig tudatosan vagy tudat alatt elnyomták azt.

Ha azt veszi észre, hogy gyermeke melegekkel/leszbikusokkal kapcsolatos honlapokat vagy szex oldalakat nézeget, akkor könnyen felmerülhet önben a gyanú, hogy gyermekének ilyen irányultsága lehet, de az is előfordulhat, hogy pusztán csak a kíváncsiság vezérli, ezért letámadni semmi esetre sem szabad. Ha mégse hagyná nyugodni a dolog, akkor a lehető legnagyobb körültekintéssel érdeklődjön, hagyja, hogy inkább ő közeledjen ezzel ön felé, amennyiben úgy érzi helyesnek.

Fontos az elfogadás

A legfontosabb, amit tehet, hogy megpróbálja megérteni és elfogadni gyermekét olyannak, amilyen, és lehetőleg ugyanolyan szeretettel lesz iránta ezek után is, mint eddig volt. Így gyermeke nem fog elfordulni öntől, sőt, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb élete lehet, hiszen már biztos lehet benne, hogy van olyan, számára fontos személy, aki elfogadja őt, úgy, ahogy van.

Minél inkább ellenzi, netán megtagadná gyermekét, ő annál jobban el fog távolodni öntől és nagyobb lesz a lelki sérülés mindkettejük számára. Sőt, akár teljesen is szétszakíthatja a családot.

Beszéljék meg nyugodtan, egymás iránti tisztelettel, megértéssel ezt a dolgot, talán így válaszokat kaphat, a „miért?”, a „mikortól?”, a „hogyan?” kérdéseire. Abban az esetben, ha az otthon szerető, megértő és befogadó, akkor nem lehet baj egy ilyen felfedezésből, nagyobb eséllyel védheti meg gyermekét az őt érő támadásoktól, valamint neki is több esélye lesz a védekezésre, ha időben felkészül arra.

Hogyan lehetséges elfogadni ezt a tényt?


Igazán sokkoló tud lenni egy ilyen felfedezés még a legmegértőbb szülő számára is, és időbe telik, amíg felfogja a dolgokat, egyáltalán fel tudja dolgozni az új információkat. Azonban ez így van rendjén, a változások elfogadásához mindig több-kevesebb időre van szükség. Ne feledje, ettől még ugyanúgy az ön gyermeke, csak a szexuális irányultsága más, mint azt ön eddig hitte. Annyi változott, hogy a legszemélyesebb, legféltettebb titkába avatta be önt, pont azért, mert bízik önben, valamint igazán szereti!

Amit nem szabad megtennie az az, hogy elutasítja gyermekét. Csak azért, mert más a szexuális vonzódásának irányultsága, kidobná őt? A gyermeke mindig a gyermeke marad, bármi is történjen. Ne tagadja meg, inkább fogadja el és szeresse továbbra is. Ne támadja le, ne próbálja meg megváltoztatni, szabályozni az életét. Szeresse, támogassa, segítse gyermekét!

Mennyire érdemes a tininek felvállalnia másságát?

Az, hogy felvállalja önmagát és beismeri mások előtt, hogy ő a saját neméhez vonzódik, egy igen nehéz, de fontos lépés. Főleg egy tini számára igen nehéz döntés, nagyon sok bátorságot igényel ez az elhatározás, és a saját, önmagába vetett hitét is próbára teszi ezzel.

Önnek az a dolga, hogy kiálljon mellette és támogassa, segítse őt. Vajon mennyire jó ötlet elmondani a család többi tagja számára, vagy netán másoknak? A válasz: nem, semmi esetre se ossza meg másokkal ezt az információt, ha csak gyermeke határozottan ki nem jelenti önnek, hogy megteheti. Azt, hogy ki tudhat a dologról és ki nem, azt a gyermeknek kell eldöntenie.

A társai, a hozzá hasonlók vagy a befogadóbb, szabadabb gondolkodású ismerősök viszonylag könnyebben elfogadják majd az irányultságát. Azonban mindenképp beszélje meg vele, hogy mennyire okos döntés másokat, kívülállókat beavatni ebbe az információba, netán mi lenne akkor, ha mindenki előtt vállalni szeretné önmagát. Egyes tinik igen ellenségesek, könyörtelenek tudnak lenni azokkal, akik valamiért kilógnak a sorból. A nemi irányultság pedig kiemelt helyen van ebből a szempontból. Megvan az esélye, hogy bántamazni, zaklatni fogják csak azért, mert más. Nem kéne ennek megtörténnie, de sajnos rendszeresen előfordul, ezért jobb az óvatosság.

Intse elővigyázatosságra, előbb gondolkodjon, csak utána cselekedjen, számoljon a hosszú távú következményekkel. Azonban bármi is legyen a gyerek elképzelése, döntése, támogassa őt abban. Bármi probléma, baj merülne fel, ne habozzon a gyermekének segíteni, támaszt nyújtania!

Forrás: http://www.yourteenager.co.uk/if-teenager-gay.html

Kapcsolódó címkék

anya