szex
#Vágyak

A szexfüggőség jelei

2023.07.02.
1 perces olvasási idő
+18 Az oldal nyíltan foglalkozik a szexualitással, megtekintése 18 éven aluliaknak nem ajánlott.

A szexfüggőség egy olyan betegség, amely férfiakat és nőket egyaránt érinthet, az egyén hátterétől és kultúrájától függetlenül. A szexfüggőség olyan állapot, amely képes felemészteni a beteg és családja életét.

A szexfüggőség pszichológiai terápiával kezelhető ugyan, de nem gyógyítható, a beteg nem tudja örökre elkerülni a kísértést, a vágyat, a megszállottságot és a kényszerességet. A szexfüggősség gyakran párosul más függőséggel, mint például a kábítószer-függőséggel vagy az evészavarral. Mint minden más szenvedélybetegség (alkoholizmus, dohányzás), a szexfüggőségnek is az alapja a kényszeres cselekvés, hogy a beteg kielégítse igényeit.

A szexfüggők ismérvei

  • igen gyakori maszturbáció
  • segédeszközök használata
  • prostituáltak gyakori igénybevétele
  • magamutogatás
  • kukkolás
  • nemi erőszak
  • mások zaklatása

A szexfüggők alapvetően nem rossz emberek, esetükben az erkölcsi normák nem hiányoznak, ez egy lelki betegség.

Miért olyan pusztító a szexuális függőség?

A szenvedélybetegeknek kényszeres a gondolkodásuk. Nem tudnak másra gondolni, csak a szexre. Kizárólag szexuális gondolatokkal tudnak nézni másokra. Idővel ez a beteges gondolkodásmód kóros cselekedetté alakulhat (zaklatás, kukkolás, magamutogatás, közszeméremsértés).

A szexfüggőség progresszív. Kényszeres maszturbációval indul, majd a prostituáltak gyakori felkeresése következhet, amely pénzproblémákat okozhat, majd a család bomlásához, munkanélküliséghez, végül akár öngyilkossághoz is vezethet.

A szexfüggő nem képes ellenállni a késztetésnek, a szexnek. Ha nem kapja meg, amit akar, ingerlékeny, ideges és dühös lesz, melytől képes erőszakhoz is folyamodni. Nem képesek vágyaiknak határt szabni, így az életük kezd kezelhetetlen lenni.

Hogyan kezelhető a szexfüggőség?

A szexfüggőség gyógyíthatatlan, de kezelhető. Napi kezeléssel, terápiákkal szinten lehet tartani, elfojtható a késztetés. Mindemellett egy hatalmas adag önuralomra is szüksége lehet a betegnek. Sok szexfüggő letagadja a problémáját, mivel nagyon nehéz saját maga számára is elismernie azt, hogy beteg. A beismerés az első lépés a kezelés hatásossága felé.

Gyakran a csoportterápiát, illetve az egyéni terápiát szokták alkalmazni az orvosok. Ezen terápiás központok megtanítják a betegeknek, hogy hogyan tudják kezelni a problémájukat, hogyan tudnak uralkodni kényszeres vágyaikon, és hogy hogyan tudnak újra normális életet élni.

Ha a beteg teljesen megvonja magától a szexet, és így próbál önmegtartoztatást gyakorolni, azzal nem oldja meg a problémáját, csak elfojtja azt, később talán még rosszabb lesz, hiszen felgyülemlik benne az elfojtott vágy.

(KamaszPanasz - M.T.; Forrás:teensandhealth)