zaklat
#Lélek

Szexuális zaklatás: amit tudni érdemes róla

2014.05.16.
3 perces olvasási idő

A szexuális zaklatás sajnos egyre gyakoribb és sokrétűbb manapság, mint pár évvel ezelőtt volt. Tudtad, hogy zaklatásnak számít például erotikus képek küldözgetése, vagy ízléstelen viccek, megjegyzések tétele is? Összeszedtük, hogy mit kell tudnod róla és hogyan védekezhetsz ellene.

Mit kell tudni a szexuális zaklatásról?

Ugyanúgy, mint akármelyik zaklatási forma, a szexuális zaklatás is történhet szóban, vagy non-verbálisan, interneten keresztül, vagy SMS, MMS, képüzenet, hangüzenet formájában. Célja tulajdonképpen egy másik ember bántása, megalázása. Ez magába foglalhatja a másik ember testével, megjelenésével kapcsolatos durva megjegyzéseket, vagy akár a fizikai jellegű zaklatást.

Szexuális zaklatás

A szexuális zaklatás nem korlátozódik egy korcsoportra, szexuális vagy nemi hovatartozásra. Előfordul, hogy fiúk zaklatják a velük egyidős srácokat, akár egy idősebb felnőtt egy tizenéves lányt. Tudtad, hogy zaklatásnak számít például a durva képek küldözgetése, vagy ízléstelen viccek, megjegyzések tétele is?

Az enyhébb "piszkálódásokat" is ugyanolyan komolyan kell venni, mint a komolyabb zaklatást, hiszen mindkettő súlyos következményeket vonhat maga után.

Mi számít szexuális zaklatásnak?

Rengeteg megfogalmazás létezik, de általánosan minden olyan dolog, kép, szó, megjegyzés, ami kényelmetlen érzést, kellemetlenséget válthat ki a másikból, és szándékosan történik, tulajdonképpen zaklatásnak minősül.

A szexuális zaklatás tartalmazhat

  • olyan vicceket, mozdulatokat, amelyek valakiből gúnyt űzhetnek
  • szexualitással kapcsolatos pletykák terjesztése, továbbadása (online, SMS, vagy akár szóban)
  • szexuális, obszcén tartalmú üzenetek küldése
  • durva szexuális tartalommal rendelkező kép vagy videó terjesztése, mutogatása
  • az olyan módon történő testi érint(kez)és, ami a másik félnek kényelmetlen, illetve szexuális tartalommal rendelkezik
  • Facebookon és egyéb nyilvános média oldalakra szexuális tartalmú képek, videók posztolása
  • valaki más identitását használva szexuális kommentárokat tenni online, videókat, képeket megosztani mások nevében

Szexuális zaklatásnak, illetve bűncselekménynek minősül, ha valakit csókolózásra, pettingre, szexre kényszerítenek. A szexuális aktusra való kényszerítés erőszaknak minősül. Ha tapasztalsz ilyet, vagy tudod, hogy valakit ilyen módon zaklatnak, beszélj egy megbízható felnőttel.

Flört vagy zaklatás?

Néhány ember a szexuális kommentárjai után csak legyint, mondván, hogy ez csak flört. E mögé az álarc mögé bújni könnyű. Íme, néhány példa, hogyan tegyél különbséget a flört és a zaklatás között.

Egy neked nagyon tetsző fiúval/lánnyal beszélgettek a szextingről

Ha megkérdezi, hogy szextingéltél-e már valaha, vagy megcsinálnád-e és te nemmel felelsz, majd jót nevettek, abban semmi rossz nincs. Ám ha elkezd erőszakoskodni, és szexuális tartalmú üzeneteket vagy képeket kér, akkor átlépte azt a bizonyos határt.

Egy srác a suliban megdicséri az új ruhád

Ha kedvesen kommentálja az új ruhát, vagy azt, hogy mennyire csinos vagy benne, akkor az csak simán egy dicséret. Ám ha már a fenekedre, vagy a melledre tesz viccesnek szánt megjegyzéseket, és ezt másoknak is meséli, akkor az távol áll a bóktól, flörttől.

Valaki, aki nem túl szimpatikus, elhív bulizni vagy felkér táncolni

Ha valaki nem tetszik, akkor nem tetszik. Kedves, hogy próbálkozik, de utasítsd vissza udvariasan, ha kellemetlenül éreznéd magad. Ez teljesen elfogadott szociális viselkedés. Ha viszont erőszakosan nyomul, és többszöri visszautasításra sem hajlandó "leszállni rólad", vagy folyamatosan keres, hív, vagy szexuális tartalmú üzenetekkel bombáz, akkor azt bizony szexuális zaklatásnak is lehet minősíteni.

Ha valaki felborította az üdítőjét, vagy belerúgott valamibe és káromkodik, azzal nem biztos, hogy másokat akar megsérteni. De ha egy srác követ téged az utcán, vagy valaki direkt olyan kommentárokat fűz hozzád vagy az öltözetedhez, ami bántó, és ízléstelen, akkor érdemesebb segítséget kérni.

A legegyszerűbben úgy tudsz különbséget tenni, ha felteszed magadnak a kérdéseket: Akarom én ezt? Kellemetlenül érint engem ez a szituáció?

Hogy kezeljem a zaklatást?

Ha úgy érzed, hogy zaklatnak, ne hagyd magad. A zaklatók lehetnek nagyon manipulatívak, és könnyen ártatlannak tüntethetik fel magukat.

A zaklatást nehéz általános szabályok szerint kezelni, hiszen minden szituáció és eset eltérő lehet. A legfontosabb, hogy közöld a zaklatóval, hogy hagyja abba, mert ennek következményei lehetnek. Van, amikor a zaklatók abbahagyják, ám van, amikor ez még jobban felhergeli őket, és egyre inkább csak piszkálni, zargatni fognak. Ezért fontos, hogy mindig elmondd ezeket egy olyan felnőttnek, akiben maximálisan megbízol. Lehet ez az anyukád, vagy egy tanár a suliból, esetleg az edződ, vagy a legjobb barátod/barátnőd idősebb testvére. Ha az iskolában zaklatnak, mindenképpen beszélj a vezetőséggel, tanárokkal, jelentsd az esetet az osztályfőnöknek.

Először kellemetlennek érezheted, hogy beszélned kell erről, de ne feledd, nem te vagy a hibás. Ha beszélsz róla, könnyebb lesz, és a problémád megoldásra talál. Tartsd meg az összes bizonyítékot, ami a zaklatásra utal (üzenetek, képek, levelek, vagy akár írd le egy naplóba, hogy ki, mikor, mit mondott neked).

Mit tehetek ha látom, hogy valakit zaklatnak?

A szemtanúk is nagyon fontos szerepet töltenek be. Ha látod, vagy tudod valakiről, hogy zaklatják, ne habozz, szólj az érdekében. Semmi értelme a zaklatóval beszélni, inkább jelentsd az esetet a sulidban, vagy a rendőrségen. Senki sem érdemli meg a zaklatást, gondold csak meg, mennyire borzalmas lenne, ha veled történne ez, és nem segítene senki. Próbálj meg lelki támogatást is adni annak, akit bántottak.

Lehet, hogy zaklatják a barátnőm, de nem vagyok benne biztos

Sok ember cikinek, kellemetlennek tartja a zaklatásról beszélni. Van, aki csak nem mer róla beszélni, mert fél, hogy a szexuális bántalmazó, zaklató még erőszakosabb lesz. Ha feltételezed valakiről, hogy zaklatják, ne habozz, kérdezz rá! Próbálj meg óvatosan eljutni a válaszig, ne erőszakold ki a történetet, ha nem akarja elmondani.

Mindenképpen jelentsétek az eset, és ha lehet, adj az illetőnek lelki támogatást. Beszélgess vele, vagy add meg a lelki segélyszolgálat számát.

(KamaszPansz - Gy. R. - kidshealth.org)