molloscum contagiosum
#Vágyak

Bőrbetegség a szextől: molloscum contagiosum

2023.04.22.
3 perces olvasási idő

A molloscum contagiosum a bőr egy viszonylag gyakori fertőzése, mely leggyakrabban a gyermekeket érinti. Felnőttek esetében a nemi szerveket is érintő szexuális úton terjedő fertőző betegség.

Kemény dudorokat (papulák) okoz, melyek általában fájdalommentesek, és kezelés nélkül egy éven belül eltűnnek. Amennyiben a papulák megkarcolódnak, vagy jobban sérülnek, a fertőzés átterjedhet a bőr környező felületére. Noha a gyermekeknél gyakoribb, a molloscum contagiosum a felnőtteket is megfertőzheti. Felnőttek esetében a molloscum contagiosum a nemi szerveket is érintő szexuális úton terjedő fertőző betegség. A betegség a legyengült immunrendszerű felnőtteknél is jelentkezhet.

A molloscum contagiosum közvetlenül a személyes kapcsolatok és a fertőzött tárgyakkal való érintkezés révén terjed. Mivel könnyen terjed, különösen felnőttek esetén az orvos általában kezelést javasonemi betegségl.

Tünetek

A molloscum contagiosum kiemelkedő, kerek, testszínű dudorokat, papulákat eredményez a bőrön, melyek:

 • kicsik, jellemzően 2-5 mm átmérőjűek
 • általában egy kicsiny bemélyedés vagy pont van a csúcsukon
 • vörös és gyulladt lehet
 • könnyen eltávolítható dörzsöléssel vagy karcolással, mely hatására a vírus a környező bőrfelületre terjed át.

Gyermekek esetében a fertőzés általában az arcon, nyakon, hónaljban, karokon és kezen jelentkezik. Felnőtteknél a molloscum contagiosum nemi úton terjedő fertőzés is lehet, s leginkább a nemi szerveken, alhason, belső combon vagy fenéken jelentkezik.

A betegség nem vezet súlyos betegséghez, és nem hozható összefüggésbe a humán papillomavírus (HPV) által okozott genitális szemölcsökkel. Ugyanakkor a genitális molloscum contagiosum további nemi úton terjedő betegség (STD) vizsgálatot igényel.

Okok

A molloscum contagiosum a poxvirus családhoz tartozó fertőzés következménye.

Ez a vírus gyorsan terjed:

 • közvetlen bőr-bőr kapcsolattal
 • szennyezett tárgyakkal, játékokkal, csaptelepekkel, ajtókilincsekkel való érintkezés során
 • fertőzött partnerrel történő szexuális viszony útján

A papulák dörzsölésével, vagy borotválkozás révén is a környező bőrfelületre terjedhetnek.

Szövődmények

A papulák és a körülöttük lévő bőr vörös és gyulladt lehet, mely állapot molloscum dermatitis néven is ismert. Ez a fertőzésre adott immunválasz. Néha a fertőzés helye viszkethet, ám vakarás hatására felülfertőződhet. Ha az elváltozások a szemhéjon jelentkeznek, az könnyen kötőhártya-gyulladást okozhat. A fertőzéssel legjobb mihamarabb bőrgyógyászhoz fordulni.

Vizsgálatok és diagnózis

A molloscum contagiosum könnyen diagnosztizálható az érintett bőrfelület fényes vagy hússzínű dudorairól. A fertőzés a test bármely pontján előfordulhat a tenyér és a talp kivételével. Gyermekeknél leginkább az arcon, testen, karokon, lábakon jelentkezik, míg felnőtteknél a nemi szervek környékén is megjelenik. Ebben az esetben STD-ként (nemi úton terjedő betegségként) kezelendő.

Kezelés

Az egészséges immunrendszerrel rendelkezők esetén a fertőzés kezelés nélkül 6-12 hónap alatt eltűnik, míg néha évekbe telik a tünetmentesség elérése. Mivel a vírus könnyen terjed, az orvos általában kezelést javasol, mely lehet:

 • kaparás, küret
 • fagyasztás
 • lézerterápia

Mivel ezek a kezelések fájdalmasak lehetnek, helyi érzéstelenítésben végzik őket. A papulák eltávolítására szemölcsök, aknék és pikkelysömör eltávolítására használt lokális gyógyszerek is hatásosak lehetnek, s néha ezek kombinációját használják.

Kezeléshez kapcsolódó dermatitis

Noha általában a molloscum contagiosum nem okoz viszketést, egyeseknél dermatitis vagy ekcéma alakulhat ki a papulák körül. Ezt általában 1 százalékos hidrokortizol krémmel vagy vényköteles lokális szteroidokkal kezelik. Ezeket a gyógyszereket azonban csakis a dermatitis területén szabad alkalmazni, és soha nem a papulákon.

Megelőzés

A vírus terjedését segít megelőzni:

 • a rendszeres kézmosás,
 • ha a papulákat nem vakarjuk, dörzsöljük, borotváljuk,
 • ha nem hagyjuk, hogy mások használják a személyes dolgainkat, mint törülköző, fogkefe, ruházat,
 • ha nem kerülünk szexuális kapcsolatba addig, amíg a papulák teljesen el nem múltak,
 • ha befedjük a papulákat, ha fennáll a lehetősége, hogy azokkal más is érintkezhet.

Óvintézkedések a fürdőhelyeken

Nem teljesen egyértelmű, vajon a molloscum contagiosum vírus terjed-e a klórozott vízben. Szakértők szerint sokkal valószínűbb, hogy az úszók a közös törölköző használattal, vagy közvetlen bőrérintkezéssel adják át egymásnak a fertőzést. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy aki fertőzött, vízálló sebtapasszal takarja le a papulákat, ne használjon közös törülközőt, vízi játékot, vagy egyéb személyes tárgyat. Emellett kerüld az olyan sportokat, ahol fennáll a közvetlen testi kontaktus esélye (pl. birkózás), hogy megelőzd a vírus továbbterjedését.

(KamaszPanasz)