pikkelysömör
#Betegségek

Pikkelysömör - kezelési lehetőségek

2014.03.10.
1 perces olvasási idő

A pikkelysömör elsődleges jellemzője, hogy a betegség a bőr elszarusodásával jár. A jelenséget a bőr szarutermelő sejtjeinek (keratinocyták) elburjánzása okozza.

A pikkelysömör nőknél és férfiaknál egyaránt előfordulhat, a legtöbb beteg 20 és 30 év közötti. Kialakulásban szerepet játszhatnak genetikai és külső tényezők is. A betegség teljes mértékben nem múlik el a kezelés hatására, hanem újra és újra kiújul, majd ismét tünetmentes időszak következik. A legtöbb esetben egyre súlyosabb tünetek jelentkeznek.

A pikkelysömör tünetei

A bőrön többféle elváltozást eredményezhet a betegség. Előfordulhatnak viaszfehér, pikkelyre hasonlító pörkök, melyek nem váladékoznak, nem fekélyesednek. Jelentkezhetnek kölesnyi nagyságú, élénkvörös, 1-2 mm átmérőjű, a bőr felszínéből kiemelkedő csomócskák is, melyek lassan 2-5 mm nagyságig növekszenek. Máskor 1-2 cm átméretű gócok jelentkeznek az egész test felszínén, és a bőrfelület jelentős részét betakarhatják. Gyermekkorban az élénkvörös, kölesnyi nagyságú csomócskák a legjellemzőbbek.

A pikkelysömört nem mindig kíséri viszketés, bár számos esetben jellemző tünet lehet ez is. Gyakran alakul ki átmeneti pigmenthiány az érintett bőrfelszínen. A betegség jelei a körmökön is megfigyelhetők. A felrakódások egyes esetekben körömgombához hasonlatosak, máskor apró gödröcskék képződnek. A pikkelysömör súlyos (és szerencsére ritka) esetben nyirokcsomó duzzanattal, lázzal, fejfájással, hajhullásal is járhat.

A tünetek legtöbbször annyira jellegzetesek, hogy nincs szükség szövettani vagy egyéb vizsgálatokra a pikkelysömör diagnózisához. A betegség lefolyása egyénenként eltérő lehet, akad olyan személy, akit egész élete során végigkísérik a kellemetlen tünetek - tünetmentes időszakokkal megszakítva, és előfordul olyan eset is, amikor több évig változatlan formában maradnak a testen a pikkelysömör kísérő jelenségei.

A pikkelysömör kezelése

A betegségből véglegesen nem lehet kigyógyulni, a rendelkezésre álló terápiás módszerekkel mindössze a tüneteket lehet csökkenteni. A kezeléshez használatos:

  • Szalicilsav-tartalmú kenőcsök: a szarupikkelyek leoldására
  • Kortikoszteroid vagy dithranol tartalmú kenőcsök a gyulladás csökkentésére és a szaruképződés visszafogására
  • Belsőleg alkalmazandó terápia: súlyos esetben
  • Fototerápia
  • Gyógyvizek - némely betegeknél okozhatnak javulást

(Webbeteg)