lábápolás
#Testi problémák

Láb-és körömgomba - Hogyan kezelhető?

2014.06.27.
1 perces olvasási idő

Szakértői tanácsok: mit tegyünk, ha gombás fertőzéstől szenvedünk odalent?

Lézerrel a körömgomba ellen

A lézeres kezelés lehetősége a lábujj körmének gombásodására nagyon népszerű manapság, és reményteli hírekkel kecsegtet sokak számára.

lábEzek a fertőzések általában olyan körmön fejlődnek, ami folyamatosan meleg és nedves közegnek van kitéve( pl. zuhanyzók, tornacipő). A körömgomba fertőzések gyakoribbak azoknál az embereknél, akik sokat izzadnak, vagy gyakran úsznak. Szintén gyakori ez a körömfertőzés a cukorbeteg embereknél.

A körömgomba a köröm megvastagodását és sárgulását okozza. A legtöbb boltban kapható készítmény a lábköröm gombára nem használ. A vényköteles gyógyszerek nagyon hatékonyak lehetnek, de sok időre van szükségük ahhoz, hogy működjenek. Ezeknek a gyógyszereknek mellékhatásuk is lehet.

Már Magyarországon is van lehetőség a lézeres körömgomba kezelésre, ami véglegesen eltávolítja a fertőzést. A kezelés azonban igen drága.

A legjobb védelem a körömgomba ellen még mindig a megelőzés. Mindig viselj száraz, tiszta zoknit. Válaszd meg a lábbelidet, különösen ha meleg az idő. Keress olyan pedikűrszalont, ahol megfelelő a higiénia, vagy csináld te magad a pedikűrt otthon (a koszos eszközök terjesztik a fertőzést).

Egy 2 lépéses folyamat az atlétaláb ellen

Mind a nők, mind pedig a férfiak küzdenek az atlétalábbal, vagyis a lábujjak közötti gombásodással. Gyakori és olyan gomba okozza, ami sok helyen megtalálható, az edzőtermek padlójától és öltözőjétől a körömszalonokig, és még a zoknikon és egyéb ruházatokon is.

Ha csak érintkezel vele, az nem jelenti azt, hogy el is kapod. A körülményeknek megfelelőnek kell lenniük: meleg, sötét, nedves közeg kell hozzá, hogy a gomba kifejlődjön és megfertőzzön. Hogy elkerüld, viselj pamut zoknit és szellős cipőt, ami szárazan tartja lábadat.

Ha már kialakult a probléma, két egyszerű lépéssel megszüntetheted azt. Az első, hogy a fertőzött területet tartsd tisztán és szárazon, így már nem szolgáltatsz barátságos környezetet a gomba számára. A gyakori cipőváltás, és a nedvszívó pamut zoknik használata szintén segíthet. Tehát figyelj arra hogy tiszta és száraz legyen a lábujjaid közötti bőr és a lábfejed többi része. Ha gyógyhatású hintőport használsz naponta, az is segíthet szárazon tartani a lábfejedet.

A második lépés az, hogy egy boltban kapható gombásodás elleni készítményt használj. Amikor az atlétalábat kezeled fontos, hogy minden területet kezelj, ahol a gomba fejlődik, beleértve a lábkörmöket is. Ha csak a bőrödet kezeled, de a körmödet nem, a fertőzés újra megjelenik. Ha a gomba 4 hetes kezelés után sem múlik el, keresd fel orvosodat.

(Sz.L.; Forrás: webmd)

Kapcsolódó címkék

láb