Herpes Simplex
#Vágyak

Tények a nemi betegségekről (2. rész)

2016.01.10.
3 perces olvasási idő

Tudtad, hogy a HIV betegségen kívül még számos olyan nemi betegség létezik, ami akár szexuális együttlét nélkül is terjedhet, és nincs rá gyógyír? Cikkünkből többet is megtudhatsz eme súlyos kórokozók terjedéséről, tüneteiről.

Herpes vírus

A fájdalmas hólyagok, amelyek időről időre megjelennek az ajkaidon. Az ajakherpesz kórokozója egy, a herpeszvírusok családjába tartozó vírusfajta, amit HSV-1-nek neveznek. Ez a vírusfajta általában nem nemi úton terjed, az egy háztartásban élő emberek könnyen és gyorsan átadhatják egymásnak, de csókolózással is fertőzhet. A herpeszvírus a nemi szerveket is megtámadhatja. Kezelésében alkalmazhatunk a vírus szaporodását gátló krémeket, tablettákat, illetve vény nélküli gyógyhatású készítmények is segíthetnek. nemi betegség

Az elmúlt évtizedek során igencsak megváltozott a herpesz szimplex vírus egyes és kettes típusának lokalizációja. Míg korábban az egyes típus szinte csak ajakherpeszt okozott, és a kettes típus szinte kizárólag nemi szervi tüneteket okozott, addig napjainkban a két forma elterjedése már szorosabb átfedést mutat.

Tünetek

Alkalmanként megjelenő fájdalmas duzzanatok, hólyagok. Az apróbb hólyagok a nemi szerveken is megjelenhetnek.

Nemi szervi herpesz

A nemi szervi herpeszeket a legtöbb esetben a HSV-2 vírus okozza. Nagyon fertőző, és a hólyagváladékkal való közvetlen érintkezéssel terjedhet. Kezelése a herpes simplex vírus egyes típusához hasonlóan működik.

Tünetek

Váladékkel telt hólyagok, amikből hegesedő seb lesz gyógyuláskor a genitáliákon, az anuson, a combon, vagy a faron. Orális érintkezéssel az ajkakra is átterjedhet.

Hepatitis B

A Hepatitis B egy viszonylag hosszú lappangási idejű vírus, ami súlyos májkárosodást okoz. Vérrel és testnedvekkel történő érintkezéssel terjed. Az emberek megfertőződhetnek szexuális aktus során, közös tűhasználattal, születéskor, de közös borotva használatával is terjedhet. Kezelése komplex vírusellenes kezelésből és az immunrendszer működésének erősítéséből áll, de létezik hatásos védőoltás is a Hepatitis-B megelőzésére.

Tünetek

Hányinger, hasfájdalom, sötét vizelet, fáradtság és a bőr vagy a szem sárgasága jelezhetik az akut fertőzést. A krónikus fertőzés májcirrózishoz (májzsugorodáshoz), és májrákhoz vezethet. Sok embernél évekig nincsenek tünetek.

HIV-vírus, AIDS

A HIV-vírus csökkenti a test védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. A HIV védekezés nélküli szexuális aktus, közös tűhasználat vagy egyéb vérrel szennyezett eszközök, vérátömlesztés útján terjed, és a fertőzött anya utódjára is átörökítheti a betegséget. Lehet, hogy évekig nem okoz tüneteket, tehát csak a vérben lévő speciális ellenanyag segítségével mutatható ki. Az időben megkezdett kezelés fontos, a súlyosabb komplikációk kialakulásának lassítása érdekében.

A HIV-fertőzés korai tünetei

Számos esetben sokáig nem jelentkeznek tünetek, de vannak, akiknek tartósan influenzához hasonló tüneteik vannak a fertőzést követő egy-két hónapban: a nyirokcsomók duzzanata, láz, fejfájás és fáradtság. Kiütések is megjelenhetnek például a szájban.

HIV-, AIDS-tesztek

Megbízható HIV-tesztet végezhetnek az Országos Epidemológiai Központban, az ÁNTSZ megyei és fővárosi intézeteiben és a bőr- és nemibeteg-gondozó intézetekben. Az anonim teszteknél egy szám alapján azonosítanak. A teszt elvégzése során egyetlen korlátozás az úgynevezett „ablak periódus”, ami a fertőzést követő 6 hétig tart. Ekkor hamis negatív eredmény tapasztalható, mert a vírus kimutatása az ellene termelt ellenanyagok, az antitestek kimutatásán alapul, amelyek termelődéséhez legalább ennyi idő szükséges a fertőzést követően.

Ha HIV-vírusra gyanakszol, végeztess HIV-tesztet! Ennek eredményétől függenek a további teendők. Ha pozitív a teszt, a veled szexuális kapcsolatban álló személyek felkeresése is javasolt.

HIV, AIDS kezelési lehetőségek

Igaz a HIV-vírusra nem létezik oki és kuratív gyógymód, de vannak olyan készítmények, amik lassítják a vírus szaporodását, így akár évtizedekig tünetmentes lehet a HIV-fertőzött. Kiegészítő kezelések például antibiotikumok, gomba ellenes szerek segíthetnek leküzdeni a súlyosabb fertőzéseket, ha az immunrendszer legyengült. A fertőzések megelőzésére is fokozottan oda kell figyelni HIV-fertőzöttek esetén.

Trichomoniasis

A Trichomoniasist egy olyan parazita okozza, amely főleg szexuális érintkezés útján terjed, esetenként azonban közös fürdőzés, közös használati tárgyak (például a törölköző) is szerepet játszhatnak az átvitelben. A betegséget okozó parazita ugyanis képes akár egy órán át is életben maradni nedves törölközőn, fürdőruhán, mosdókesztyűn, amelyről másokra is átterjedhet. Jó hír azonban, hogy ez a betegség receptre kapható készítményekkel gyógyítható.

Tünetek férfiaknál

A legtöbb férfinál nincsenek egyértelmű tünetek. Egyeseknél enyhe váladékozás vagy enyhe égető érzés jelentkezik vizeléskor.

Tünetek nőknél

A nők erős szagú, sárgászöld folyást, viszketést a hüvelyben, vagy szeretkezéskor és vizeléskor jelentkező fájdalmat tapasztalhatnak. A tünetek általában a fertőzést követően öt-huszonnyolc nappal később jelentkeznek.

(Sz. D. L., webmd.com)