szülő
#Vágyak

Vibrátort találtam a szüleimnél!

2018.08.25.
1 perces olvasási idő

„Furcsa problémám van, amit nem tudom, hogy oldjak meg. 18 éves lány vagyok. Amit nem tudok feldolgozni, az a szüleim szexuális élete.” Válogatás a KamaszPanasz Szakértő válaszol rovatának kérdéseiből.

Kb. 4-5 éve nem aludtam itthon egyik este, és reggel, mikor hazaértem, a hálójuk ajtaja nyitva volt, az éjjeliszekrényen pedig egy vibrátor volt (ott felejtették). Ez engem akkor lelkileg nagyon megviselt, és ez még most sem múlt el. Tudom, hogy nem normális dolog, hogy így kiborultam tőle. Flegma voltam velük, nem szóltam hozzájuk. Egyszer nyaralni voltunk (5 éves lehettem), és arra kértem anyukámat, hogy aludjon velem.

Erre apu mondta, hogy nem, mert most vele alszik, és így is volt. Akkor még nem tudtam, mi az a szex, de mikor nagyobb lettem már megértettem, hogy miért „aludt” vele. Az eset óta úgy érzem, féltékeny vagyok. Nem szóltam ezekről a dolgokról senkinek, de 2 hete kibukott belőlem, nem bírtam tovább magamban tartani. Elmondtam a szüleimnek, akik nagyon jól kezelték ezeket a dolgokat, nyíltan és őszintén beszéltek erről, amitől egy kicsit megnyugodtam. De érzem, hogy ennyivel nincs elintézve ez a dolog.

Engem ez még mindig nyugtalanít. Soha nem voltak ezek a témák tabuk nálunk. Kevés az olyan szülő, akivel így lehet ilyen dolgokról beszélni. Kérték, hogy menjek egy egy pszihológushoz, de szemtől szembe nem tudok erről beszélni. A tanácsát kérem, hogyan tudnék ezeken a dogokon változtatni, feldolgozni?

Kedves Levélíró!

Teljesen normálisak az érzéseid a szüleid szexuális életével kapcsolatban. Gyerekként nem értjük, talán ijesztő is lehet, amit apu és anyu egymással csinálnak. Csupán a két év alatti gyerekben nem kelt szorongást az, ha véletlenül intim helyzetben látja meg a szüleit. Ennél idősebb korban már problémát okozhat, hogy olyan testi kommunikációval szembesül a gyermek, amely számára ismeretlen, és az erőteljes látvány a gyerekben az ölelés helyett agresszív fantáziákat hívhat elő.

Még tinédzserként, sőt felnőtt emberként is először visszataszítónak és ízléstelennek véljük még csak a beszélgetést is a szülők szexuális életéről. Azt gondolom, nagyon szerencsés vagy, amiért a szüleid ilyen normálisan és természetesen kezelték a helyzetet. Az érzéseid természetesek, így változtatni sem feltétlenül szükséges rajtuk, hacsak nem válnak zavaró erősségűvé.

A feldolgozás első lépése lehet az elfogadás. Elfogadni a szülők nemi életét, mint az egymás iránt érzett szerelmük és szeretetük jelét. A feldolgozásban valóban a személyes, szemtől szembeni beszélgetés tudna igazán hatékonyan segíteni, és mivel a szüleiddel is természetesen tudtatok beszélgetni ilyen dolgokról, biztos vagyok benne, hogy nem lesz ez számodra probléma egy pszichológussal sem.

(KamaszPanasz - Ujpál Zsófia, pszichológus)

Kapcsolódó cikkek