fogamzásgátlás
#Vágyak

Mi a teendő, ha elfelejtetted bevenni a tablettát?

2023.12.26.
1 perces olvasási idő

Előfordulhat, hogy elfelejted bevenni a fogamzásgátló tablettát, s ilyenkor ott állsz tanácstalanul, mi is legyen. Az alábbiakban megtudhatod, ilyenkor mi a teendő.

Ha 12 óránál rövidebb idő telt el a gyógyszer bevételétől, a fogamzásgátló hatás még megbízható. Vedd be a tablettát, amint az eszedbe jut, és a következő tablettát a megszokott időpontban vedd be.

Ha 12 óránál hosszabb időt késlekedtél a tabletta bevételével, a tabletta megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagytál ki, annál nagyobb a fogamzásgátló hatás gyengülésének veszélye. Különösen nagy a teherbe esés kockázata, ha a csomag elejéről vagy végéről hagytál ki tablettákat.

Ezért az alábbi szabályokat kell követned:

- több, mint egy tablettáról felejtkeztem el a csomagban

Ilyen esetben jobb, ha kikéred az orvos véleményét.Fogamzásgátló tabletta

- egy tablettát hagytam ki az első héten

Vedd be a kihagyott tablettát, amint az eszedbe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti), és a következő tablettákat a szokásos időben vedd be. Alkalmazz kiegészítő fogamzásgátló módszert a következő 7 nap alatt.

- egy tablettát hagytam ki a második héten

Vedd be a kihagyott tablettát, amint az eszedbe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egy időben történő bevételét jelenti), és a következő tablettákat a szokásos időben vedd be. A tabletta megbízhatósága fennmarad. Nem szükséges kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása.

- egy tablettát hagytam ki a harmadik héten

Ilyenkor a következő lehetőségek közül választhatsz:

1. Vedd be a kihagyott tablettát, amint az eszedbe jut (még akkor is, ha ez két tabletta egyidejű bevételét jelenti), és a következő tablettákat a megszokott időben vedd be. Kezdd meg a következő csomagot, amint a jelenlegi csomag végére értél úgy, hogy ne hagyjál szünetet a csomagok között. Lehet, hogy a második csomag végéig nem jelentkezik megvonásos vérzés, azonban pecsételő vagy áttöréses vérzés léphet fel a szedés közben.

2. Hagyd abba a tabletta szedését a jelenlegi csomagból, tartsál 7 napos vagy rövidebb tablettamentes szünetet (számítsd bele azokat a napokat is, amikor kihagytad a szedést), és folytasd a következő csomaggal. Ha ezt a módszert követed, mindig a hét ugyanazon napján kezdheted a következő csomagot, mint rendesen. Ha elfelejtetted bevenni a tablettát, és a tablettamentes szünetben nem jelentkezik megvonásos vérzés, a terhesség lehetősége fennáll. Fordulj orvoshoz, mielőtt a következő csomag szedését elkezdenéd.

(Forrás: Fókuszbananő)