health 2.0
#Suli, munka

Magyar volt a legfiatalabb résztvevő a berlini Health 2.0 konferencián

2011.11.10.
2 perces olvasási idő

Második alkalommal rendezték meg november elején az európai szintű Health 2.0 elnevezésű egészségügyi szakmai konferenciát. A kétnapos eseményen Berlinben a legújabb és legjobb egészségügyi online technikákat és e téren szerzett tapasztalataikat osztották meg az európai országok képviselői egymással.

A hazai tini egészségkommunikációs oldalt, a Kamaszpanasz.hu-t, a 16 éves Gyarmati Anna képviselte látványos előadásával, aki a konferencia legfiatalabb előadója volt. Előadása olyan sikeres volt, hogy a következő San Francisco-i konferenciára is meghívást kapott.

Az első, 2010 tavaszán Párizsban tartott konferencia sikere után az idén Berlin adott otthont a Health 2.0 konferenciának, ahol több mint 35 előadó 15 különböző országból tekintette át közösen a felhasználók által létrehozott internetes tartalom egészségügyben betöltött szerepét és lehetőségeit. A szakmai eszmecserén az egészségügy online területeinek ismert képviselői aktív formálói és szakértői vettek részt.Gyarmati Anna

Magyarországról a 16 éves Gyarmati Anna,− a konferencia legfiatalabb résztvevőjeként − mint „tini” szerkesztő és blogger mutatta be az egészségügy online kommunikáció egyik hazai úttörőjét,a Kamaszpanasz.hu oldalt, jelezve ezzel azt is, hogy a Web 2.0 világában a fiataloké a jövő, fiatalok szolgáltatnak tartalmakat fiatalok számára. Az ifjú online újságíró a keresés, tartalomszolgáltatás és közösségek, azaz az új generációs megoldások a betegkommunikációban témakörét járta körbe előadásában.

Anna a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának tizedik évfolyamos tanulója. 12 éves kora óta ír és fordít egészségüggyel, testi- és lelki egészséggel, környezetvédelemmel, mozgással és táplálkozással kapcsolatos írásokat a KamaszPanaszra. A különösen fiatal előadó a berlini konferencián egy tini lány szemszögéből mutatta be az oldalt, felhívva ezzel a figyelmet arra, hogy a fiatalok számtalanszor keresnek megoldást problémájukra az Interneten, feltétlenül bízva a forrás hitelességében.

Anna a felhasználói oldalról mutatta be a weboldal funkcióit, a Szakértő válaszol funkciót, a Te történeted rovatot, ahol a tinédzserek saját tapasztalataikat, problémáikat osztják meg egy-egy személyes történet formájában egymással. Prezentációjában az is szerepelt, hogyan tudnak a látogatók a hasznos cikkek között böngészni, illetve hogyan tudnak kommunikálni egymással a blogon és fórumon. Emellett beszámolt az oldal általános működésről, arról hogy a tinik írásait orvosok nézik át, biztosítva ezzel a szakmaiságot és a könnyű megértést a fiatal látogatók számára. Kiemelte azt is, milyen fontos, hogy a fiatalok megbízható információhoz jussanak az internet segítségével.

A KamaszPanasz küldetése, hogy a trendi, a tinik szívéhez közel álló dizájnú oldalon, olyan orvosok, pszichológusok és más szakemberek közreműködésével készült hiteles információkat közvetítsen, amelyek segítenek teljes körű tájékoztatást nyújtani a felnőtté éréssel együtt járó testi-lelki változásokkal kapcsolatban. A portál létrehozásának edukációs célja az volt, hogy a tinik ne csak egymástól kapjanak információt az őket foglalkoztató kérdésekben, hanem legyen egy olyan fórum, ahol kényes témákban akár szakemberektől is kérdezhetnek. A portál tapasztalati szerint az intim témák, a szex és az önbizalomhiánnyal összefüggő lelki problémák azok a cikis témák, amelyekben a tinik segítséget várnak.