idegen nxelv
#Suli, munka

Kultúr-sokk

2024.02.07.
4 perces olvasási idő

A kultúr-sokk nem betegség, nem kóros állapot. Hétköznapi jelenség, amely akkor jelentkezik, amikor el kell hagyjuk megszokott környezetünket, s új, ismeretlen kulturális közegbe kerülünk, ahol tengernyi, egyszerre izgalmas és frusztráló újdonság vár ránk. Szomorúság, lehangoltság, idegesség érzése uralkodik el rajtunk, s szeretnénk mielőbb hazamenni. Jó hír, hogy ez az állapot nem tart örökké, valahogyan tehát át kell vészelni a nehéz időszakot. Mit tehetsz, hogy könnyebben beilleszkedj?

Ha külföldön folytatod a sulit, cserediák vagy, esetleg ösztöndíjas képzésben veszel részt, sokszor lehet honvágyad, egyedül érezheted magad, esetleg előfordul, hogy haza szeretnél jönni a családodhoz és a barátaidhoz. Egyikőnk számára sem könnyű ripsz-ropsz beilleszkedni egy idegen kulturális közegbe, főleg külföldön. A kulturális különbségekből adódóan az emberek más értékeket képviselnek, más dolgokat tartanak fontosnak, más dolgokról beszélnek. Ami normális az egyik helyen, lehet, hogy abszurd egy eltérő miliőben. A különbség sok esetben igencsak megnehezítik a beilleszkedni vágyók dolgát. Arról nem is beszélve, hogy mindenki eltérő módon reagál az újdonsült környezetre.

Sokan kicsit ugyan lógó orral, de várakozással tekintenek a költözéssel együtt járó változások elé, hiszen rengeteg izgalmas dolgot hallottak leendő otthonukról. Idővel a nagy izgatottság alábbhagy, és sokszor elkeseredés lép a helyébe. Mit tehetsz, hogy jobban érezd magad?

Ne zárkózz be!

A kultúr-sokkot átélő fiatalok egy része kerülni igyekszik az idegen emberek társaságát, szomorúság, magányosság, elhagyatottság, meg nem értettség érzése keríti hatalmába őket, honvágytól szenvednek, koncentrációs problémáik adódhatnak. E szívfájdító érzések arra késztethetnek, hogy visszavonulót fújjunk és elzárkózzunk az új helyzet kínálta lehetőségektől és emberektől. Ez a legrosszabb, amit tehetünk. Amennyiben megpróbálunk nyugodtak maradni, a környezetet figyelve magunkba szívni az új ismereteket, nehézségeink hamar elillannak. Ha mégsem következik be pozitív irányú változás, feltétlenül forduljunk segítségért.

Fontos: Gyakorold a nyelvet!

Ahhoz, hogy jól érezd magad az új körülményeid között is, elsősorban az idegen nyelv elsajátításán kell fáradoznod. Meg nem értettnek lenni távol az otthontól, elég frusztráló tud lenni.

Nyelvtanulás tekintetében számtalan lehetőség közül választhatsz. Sok iskola szervez nyelvi kurzusokat nem anyanyelvi diákok számára, sőt könyvek, esetleg bizonyos honlapok is segítségedre lehetnek a tanulásban. Bármilyen módszert is választasz, a hangsúly a gyakorláson van. Sokakat félelemmel tölt el, hogy tapasztalt partnerrel beszélgessenek, félnek szembesülni a hibáikkal, ezért a velük egy szinten lévők társaságát keresik. Ám igen fontos a nyelvet magas szinten ismerőkkel is gyakorolni, nagyon sokat lehet tőlük és saját hibáinkból tanulni.

Valóban kissé kínos agyonbonyolítva kifejezni az anyanyelvűek által egyszerűen kifejezett mondatokat, de ne feledd, nincs miért szégyenkezned. Még ha viszonylag ki is ismered magad az idegen nyelvű közegben, természetes, hogy nem ismered a hétköznapi beszélt nyelv szótárakban sem szereplő szleng-fordulatait.

Hogyan segíthetnek a filmek?

A költözéssel járó izgalmak egy részét az új hely ismeretlenségéből fakadó félelmek teszik ki. Az iskola kiváló helyszín, hogy megfigyeld emberek hogyan beszélnek és viszonyulnak egymáshoz, mit csinálnak szívesen és mi a fontos számukra. A televízió és a filmek is rengeteg információt közvetítenek, mindamellett, hogy általuk megtanulhatod a szleng nyelvezetet, sőt még témát is kínálnak egy jó beszélgetéshez.

Persze nem kell minden újat szeretned, s nem is kell mások viselkedését utánoznod, de ha megérted mit, miért és hogyan mondják körülötted, te is jobban fogod érezni magad.

Ne hagyd (el) magad!

Az akcentusod nyilván sosem lesz olyan, mint a tősgyökeres helyieké. Lehet, hogy a viseleted is eltér majd a környezetedétől. Másnak lenni, mint a többiek, különösen az iskolában, nem mindig előnyös dolog. De hidd el, lesznek, akiknek az érdeklődését éppen a te különbözőségedből fakadó esetleges vagányság fogja felébreszteni.
Akik mégis próbálnak cikizni, lehet, hogy sztereotípiák, kitalált, leegyszerűsített, eltúlzott, eltorzított negatív gondolatok alapján ítélkeznek. Ilyen buta általánosítás szerint a göndör hajú emberek mind lusták.

Ha valaki mégis piszkálni próbál, ne törődj a vele – ne lássa rajtad, hogy bántó megjegyzése célt ért nálad. Ha a sértegetések elkeserítenek, oszd meg azokat hozzád közel állókkal. Ők tudják, milyen is vagy valójában, s képesek megértetni veled, hogy ostoba beszólások miatt kár a fejed fájdítani.

Ügyelj, hogy te se kövesd el az alaptalan általánosítgatás buta hibáját másokkal szemben. Így akár igaz barátságok is köttethetnek.

Fontos felismerni, hogy egyeseknek könnyebben megy a beilleszkedés, mint másoknak. Az átállás nehézségeit lazábban kezelők környezetük számára segítő kezet nyújthatnak.

Előfordulhat, hogy a családtagjaid túlságosan is próbálnak otthon tartani, lehet, hogy a szüleid nem számítottak a beilleszkedéseddel együtt járó változásokra. Az is megeshet, hogy a szüleidnek lesz segítségük rád, akár az új dolgok megismertetésében, akár a nyelvtanulásban. Legyél türelmes – nekik is túl kell élniük a kultúr-sokkot.

Vállald önmagad!

Te magad is sokat tehetsz a beilleszkedésed érdekében. Ne feledd, hogy nem vagy egyedül: számíthatsz a családtagjaidra, új barátaidra, szükség esetén szakember segítségét is kérheted. Nem kell feladnod gyökereidet, miközben járj nyitott szemmel a világra és az új dolgokra. Fedezd fel a hasonlóságokat és a különbségeket, s megtapasztalhatod: a változatosság teszi az emberek életét igazán izgalmassá.

Időnként mindenkinek alkalmazkodni kell egy számára idegen közeghez –akár napokat, akár éveket tölt ismeretlen környezetben. Ne gondold, hogy ilyenkor mindent fel kell adnod, ami számodra fontos volt, éppen korábbi élményeid nyomán válsz egyedivé és értékessé.

Mesélj a saját kultúrádról az embereknek, nekik sem árt, ha ismereteik bővülnek. Készíts hagyományos nemzeti ételekből álló menüsort, hívd meg a barátaidat egy kóstolóra. Ha sikerül találnod valakit, aki maga is átesett a költözés nehézségein, megoszthatjátok egymással a tapasztalatokat, jobb kedvre deríthetitek egymást, új ismeretségeket köthettek.

Tartsd a kapcsolatot az otthon maradt barátokkal, rokonokkal. Írhatsz levelet, email-t, telefonálhatsz, videochatelhetsz – a lényeg, hogy naprakész információid legyenek.

Türelem!

A kultúr-sokk átvészelése alapvetően nem szól másról, mint az új kultúra megértéséről, befogadásáról, miközben nem hagyod veszni szülőfölded számodra értékes örökségét.

Mindig önmagadat add! Ne akarj túl gyorsan beilleszkedni vagy hirtelen, egyszerre mindent megváltoztatni! Mindenkinek megvan a maga beilleszkedési tempója. Minden ember élete változásokon ível keresztül, számodra mégis úgy tűnhet, a te életedet az átlagosnál több változás keseríti. Ha azonban ragaszkodsz a számodra fontos dolgokhoz, miközben megfelelő egyensúlyt találsz a régi és az új minták között, minden rendben lesz veled, körülötted.

(KamaszPanasz - O. K. T. Forrás: TeensHealth)