felvételi
#Suli, munka

Felvettek? Tudj meg minden információt!

2012.07.24.
1 perces olvasási idő

Fontos dátum a mostani a felvételizőknek: nyilvánossá váltak a szeptemberben induló felsőoktatási képzések felvételi ponthatárai. Most kiderül, sikerült-e bejutnod a kiválasztott egyetem vagy főiskola képzésére.

Függetlenül attól, hány képzést jelöltél meg, csak egy helyre kerülhetsz be, méghozzá oda, ahol felvételi összpontszámod először éri el a megállapított ponthatárt.

Egy kis matematika

A pontszámok egy matematikai algoritmus segítségével születnek meg, figyelembe veszik a keretszámokat és az intézmények kapacitását, a jelentkezők összes pontszámát, illetve a megjelölt képzések sorrendjét és így számítják ki az eredményeket. Az algoritmus minden szakon felállít egy-egy országos rangsort, ezt követően a legjobb teljesítményű jelentkezőktől kezdve besorolja őket az általuk első helyen választott szakra és intézménybe.

Amikor egy intézmény elérte a szakra felvehetők maximális létszámát, a program megállapítja a ponthatárt és a rangsorban következő, oda első helyen jelentkező diákot már a másodikként megjelölt képzésre sorolja be, majd így halad tovább. Egy képzés ponthatárát az intézmény kapacitása mellett az is befolyásolja, hogy hányan és milyen eredménnyel jelentkeztek oda.

SMS, Facebook vagy Felvi?

A regisztrált felhasználók a Felvi.hu oldalon már most megtalálják az adatokat, és azt is, hogy melyik általuk megjelölt szakra kerültek be.

Azok, akik a jelentkezéskor megadták mobilszámukat, az általuk megjelölt szakok ponthatárairól SMS-ben kapnak értesítést. Újdonság, hogy idén a ponthatárok böngészhetők okostelefonon és a Facebookon is.

Azokat, akik sikerrel felvételiztek, az oktatási intézmény is értesíteni fogja a következő napokban, hetekben. A levél tartalmazza majd többek között a beiratkozással kapcsolatos információkat, határidőket, valamint a döntéssel szembeni jogorvoslat lehetőségét és annak határidejét is.

Mi van, ha nem sikerült?

Ha a pontszámod alacsonyabb, mint a megjelölt képzések ponthatárai, most nem kerülhetsz be egyetlen szakra sem. Legközelebb az augusztusi pótfelvételi során próbálkozhatsz újra, vagy várhatsz egy évet, addig pedig irány egy nyelvtanfolyam vagy esetleg egy érettségire épülő OKJ-képzés. Nem dől össze a világ, ha most nem volt sikered, a lényeg, hogy ne veszítsd el a fejedet, töltsd hasznosan a következő fél vagy egy évet.

Elmehetsz a munkaügyi központba is, ahol támogatott képzésekre van lehetőséged, feltéve, ha indulnak ősszel ilyen tanfolyamok. Erről érdemes érdeklődni a kirendeltségeken.

(KamaszPanasz - T.A. , újságíró)