pilates
#Mozgás

Mi az a pilates?

2021.03.01.
3 perces olvasási idő

Ha olyan mozgásformát keresel, ahol a nyugat és a kelet találkozik, ahol a tested és a tudatod összhangba hozod, ahol nincs hangos, dübörgő sláger, kiabáló edző, csak kellemes zene és lassú mozdulatok, akkor a pilates való neked.

A pilates segít kitörni a megszokásból

A pilates nagyon különbözik a hagyományos aerobik óráktól, a segítségével kitörhetsz a megszokásból és teljesen új élményekkel töltheted fel a tested és a tudatod.

A pilates azokat az izmokat dolgoztatja meg, amiket a hétköznapi élet során nem nagyon használsz, sőt létezésüket szinte észre sem veszed. Pedig ezek az izmok igen fontos szerepet töltenek be, mivel a gerincet és az ízületeket ezek az izmok tartják stabilan a helyükön. Ez a fajta speciális mozgás igen jótékonyan hat a hátgerincre. Erősíti a hátizmokat, a hasizmokat, a lábizmokat, ezáltal sokkal szebb lesz a tartásod, magabiztosabb, harmonikusabb a mozgásod.

A pilates születése

Ennek a mozgásformának a létezését Joseph Hubertus Pilatesnek köszönhetjük, ő alkotta meg ezt a módszert. Az egész életét a pilates fejlesztésének és a sportnak szentelte. Vézna gyermek volt, asztmával és ízületi fájdalmakkal küzdött minden nap. Ezek, a mások számára akadálynak tűnő dolgok ösztönözték a sportolásra már gyerekkorától kezdve. Célja a test fizikai megerősítése, ruganyosságának megőrzése és az alakformálás volt. Olyan jól sikerült a céljait megvalósítani, hogy fiatalkorában anatómiai rajzokhoz modellnek kérték fel.

Pilates olyan alapelvek köré fejlesztette ki az edzést, amelyek segítik a test harmonikus mozgását, fejleszti a légzést, valamint a légzéstechnikát, tudatossá teszi a mozgást. Így ha pilates órán veszel részt, a következő alapelveket teszed lassan magadévá először csak az órán, majd egyre inkább a mindennapi életben is:

  • Koncentráció: a gyakorlatokat tudatosan, csak arra figyelve végezzük.
  • Légzés és a mozgás összehangolása, tudatos irányítása.
  • Középpont: a mozdulatok mindig a test középpontjából indulnak ki, melyek a gerinc, valamint a has és hát alsó szakasza.
  • Légzéstechnika: minden gyakorlathoz külön alkalmazkodik mind belégzésnél, mind kilégzésnél.
  • Áramlás: minden mozgást a saját ütemében végeznek, ami egyfajta áramlást eredményez a gyakorlatok végrehajtása során.
  • Pontosság: minden gyakorlatot a lehető legpontosabban kell végrehajtani, törekedni a helyes kivitelezésre.

A pilates óra

De hogyan is zajlik egy pilates óra? Mire készülj fel, ha szeretnéd kipróbálni? A résztvevők köre elég széles lehet, találkozhatsz fiatallal, de idősebbel is, kismamákkal, túlsúlyosakkal, vagy tökéletes alakúakkal, és férfiakkal is.

Az első, hogy az edzőcipődet hagyd otthon, mert itt nincs rá szükség. Sőt, a zoknidat is ledobhatod, így szabadon mozoghatnak a lábujjaid, és sokkal nagyobb stabilitást eredményeznek a gyakorlatok végrehajtása során. Kényelmes ruhát vegyél fel, ami enged szabadon mozogni, és nem korlátozza a mozgásterjedelmet, nem szorít. Viszont ne legyen túl bő se, mert a rád tekeredő ruha is éppen úgy akadályozhat a szabad, természetes mozgásban. Kellemes, halk zene szól az edzés alatt és az edző hangja is ehhez alkalmazkodik.

Egy néhány perces, alapos bemelegítés után, ami gyakran állva történik, utána a szőnyegen végezzük a gyakorlatokat. Az edző végig ott van melletted, és folyamatosan figyeli, javítja mozdulataidat, hogy minél tökéletesebb legyen, és segít, hogy elsajátítsd az alapelveket. Ezen kívül a tükör is sokat segít, hogy figyelj magadra és jól végezd a mozdulatokat.

Nincs előre meghatározott koreográfia, sem pontosan betartandó ütemek, minden mozdulat hozzád igazodik, a saját ritmusodhoz. A mozdulatokat nem kell hosszan kitartani, hanem folyamatosan követik egymást, ami egy harmonikus mozdulatsorba megy át. Ezek leginkább nyújtó és erősítő gyakorlatok, amelyek minden izomcsoportot megmozgatnak.

Az órák általában 60 percesek, amit szinte végig mozgással töltesz. Számíthatsz másnap egy kis izomlázra, hiszen olyan izmokat mozgattál meg, amiket eddig tudatosan semmiképpen sem használtál.

A pilates jótékony hatása

A pilates hatása minden téren érezhető, nincs olyan dolog az életedben, ahol ne mutatkozna meg a változás. Az állóképességed, az erőnléted mindenképpen növekszik a pilates hatására. Javítja a testtartásod és a vérkeringésed, fokozza az anyagcserédet, erősíti az immunrendszered. Az ízületeidet hajlékonnyá teszi, a mindennapos mozgás során érezni fogod, mennyivel lazábban és könnyedebben mozogsz majd. Fejleszti az egyensúlyod, és leszámol a stresszel is.

Kezdőknek is tökéletes

Ha eddig még nem mozogtál sokat, akkor is bátran elkezdheted, nem fog nagy megerőltetést okozni. Talán a mozdulatok kivitelezése kezdetben még jelent néha nehézséget, mert még elég merevek az ízületeid egy-egy gyakorlathoz. De ez se vegye el a kedved, mert 10 alkalom után már érezheted a változást, és képes leszel a gyakorlatokat egyre lazábban és könnyedébben végrehajtani. Három hónap után pedig azt is képes leszel megcsinálni, ami eddig nem ment, sőt, meglepő módon össze tudod hangolni a légzésed és a gyakorlatot minden nagyobb nehézség nélkül. Hosszú távon is meghálálja szervezeted ezt a mozgásformát, mert a törzsizmaid feszesek lesznek, a tartásod egyenesebb lesz, és a derekad sem fog fájni, ami sajnos gyakran előfordul a rengeteg ülésben eltöltött órák hatására.

A szervezeted teljesen megnyugszik egy ilyen óra után, így az alvás is sokkal jobb minőségű lesz, amit másnap mindenképpen érezni fogsz. Másnap sokkal kipihentebb, frissebb és jobb kedvű leszel. A legfontosabb pedig, hogy a pilates segítségével összhangba kerül a tested és a lelked.

(KamaszPanasz)