fitnesz
#Mozgás

A legújabb fitnesz trendek

2013.02.27.
2 perces olvasási idő

Felejts el minden aerobik órát, súlyzót és biciklit. A legújabb fitnesz trendek szerint a legjobb felszerelés nem más, mint a saját tested és a saját súlyod. 2013-ban új fitnesz dimenzióba léptünk: a saját súlyunkkal való edzések éve ez.

Az emberek évszázadokon keresztül csak és kizárólag a saját súlyukkal edzettek, így fejlesztették az izomzatukat és az ellenálló képességüket. A modern korban azonban egészen mostanáig nem kapott nagy hangsúlyt ez a fajta edzésmód. Ám az edzőtermek készülnek, és fokozatosan az új edzésformára rendezkednek be.

“Manapság az embernek oda kell figyelnie a kiadásaira. A testtömegedzés nemcsak olcsó, de fitté tesz és fitten is tart minket.“ - véli egy neves egyetem kutatója.

1. Szakképzett edzők és szaktanácsadók

Egy amerikai kutatás szerint az edzőtermekben dolgozni kívánóknak több lehetőségük lesz állást találni, mint bármelyik más szakmában dolgozó embereknek.

Fitnesz trendek2. Erősítő edzések

Már második éve töretlen az erősítő edzések sikere. A hangsúly a testépítésről áttevődött az izmok formálására és szinten tartására.

3. Testtömegedzés

Olcsó, és bárki számára könnyen végezhető. Egy átlagos edzés felüléseket, húzódzkodásokat, fekvőtámaszokat és kitöréseket tartalmaz.

4. Gyerekek és túlsúlyosak

Az edzők és a fitnesztermek egyre inkább kezdenek berendezkedni a túlsúlyos vendégekre, illetve a kifejezetten gyermekek, kamaszok számára kifejlesztett edzésekre. A kettőt együtt említeni azért érdemes, mert napjaikban egyre több iskola működik együtt edzőtermekkel, hogy együttes erővel előzzék meg és kezeljék a gyermekkori túlsúlyosság problémáját.

5. Edzés és súlyvesztés

Több éve töretlen az egyik legnagyobb trend, az edzéssel elért súlyvesztés népszerűsége.

6. Fitnesz programok idősebbeknek

Kifejezetten az időseknek és az idősödő korosztály számára összeállított edzésekkel, edzésprogramokkal készülnek idén a fitneszklubok és az edzőtermek.

7. Személyre szabott tréningek

Egyre nagyobb számban jelennek meg a profi személyi edzők - és szükség is van rájuk. Egyre fontosabbak és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a saját testednek és egészségügyi, fizikai állapotodnak megfelelően összeállított edzésprogramok.

A hatékonyabb edzésért
A fogyáshoz nélkülözhetetlen “kellék” a mozgás, és a séta vagy a pilates különösen jó kezdet. Ám a legtöbben nem is sejtik, hogy mi minden rejlik a pozitív gondolkodásban, és az apró részletekben. Tedd hatékonyabbá az edzést!

8. Funkció edzések

Nemcsak erősíteni és súlyt veszteni lehet az edzésekkel. A mindennapi életünkben elengedhetetlen a jó mozgáskoordináció, az erőnlét és a megfelelő egyensúlyérzék. Ezek az edzések erre koncentrálnak, és idősebbek számára is hasznosak.

9. Core-edzés

A core-edzéseken labdák és speciális padok segítségével a belső, mély izmokat erősítik. Ezek az edzések segíthetik azon izmok erősödését, amelyek nélkülözhetetlen az egyéb sporttevékenységekhez, illetve a mindennapi élethez.

10. Csoportos edzés

Ha esetleg nem fér bele a költségvetésbe egy magánedző, akkor sok személyi trénernél elérhető a kiscsoportos edzés. Ez általában 2-4 embert jelent, akik együtt edzenek, egy kifejezetten nekik megtervezett program alapján.

(KamaszPanasz - Gy. R. - emedicinehealth.com)

Kapcsolódó cikkek