lagom
#Lélek

Mi a LAGOM - a svéd mértékletesség?

2024.01.05.
3 perces olvasási idő

Lagom - hallottál már róla? Az egyszerűség élvezetét és mértékletességet nevezi meg a boldog és hosszú élet titkaként. Mit jelent ez a gyakorlatban? Rohanó életmód helyett lassítást, a túlzások helyett mértékletességet, a végletek közötti csapongás helyett a középutat, káosz helyett rendet. Megvalósíthatatlannak tűnik, de hidd el: nemcsak a svédeknek megy, hanem, ha akarod, akkor neked is!

Egy több évszázados életforma és életszemlélet, amiből érdemes tanulni

A lagom - a kiegyensúlyozott és egészséges élet elve a svédek számára. A szó körülbelüli fordítása: „a törvény szerint” - azaz a jelentése nem más, mint a társadalmon belüli helyes és megfelelő viselkedés, egy norma, ami nem csak az írott törvények betartását feltételezi, hanem a józan ész használatát is. Pont jó, nem túl sok, nem túl kevés. Puritánság, egyszerűség és tökéletesség.

Lagom az ételfogyasztás, lagom az italfogyasztás, lagom a munkaidő hossza, azaz mindent az északi mértékletesség szerint kell mérni. Hogy ez mennyi? Nos, ez nem igazán fejezhető ki számokban: sokkal inkább a két véglet - a túl sok és a túl kevés közötti középúton helyezkedik el. Pont jó, pont jó neked és pont jó a körülötted élőknek is.

A lagom arra fókuszál, ami feltétlenül szükséges és egy kiegyensúlyozott életmódot irányoz elő. Megmutatja, hogyan kell a maga teljességében minden egyes pillanatot megélned. Megtanít arra, miként hozhatod ki mindabból, amid van, a legtöbbet.

Éppen csak elég jónak kell lenni

A lagom nem csodaszer, aminek hatására a problémáid egy csapásra megoldódnak, nem lesz a stressz sem kevesebb - csak megtanulod más szemszögből nézni és értelmezni azt, ami van. A lagom segítségével örömet találhatsz abban, aki most vagy, ahelyett, hogy egyfolytában azt hajszolnád, hogy milyen szeretnél lenni.

A lagom arra fog ösztönözni, hogy komolyabban elgondolkodj a tudatosabb életmóddal kapcsolatban: arról, hogy miért ne fogyassz túl sokat, miért ne okozz magadnak és másoknak kárt, hogyan koncentrálj a fontos dolgokra.

A svédek számára a lagom magától értetődő fogalom, mert ösztönösen tudják, hogy a hosszú és boldog élet titka a mértékletesség és egyszerűség élvezete. Ahhoz, hogy a lagom eszméjét te is elsajátítsd nem kell más, csak elhatározás és az, hogy néhány ötletet ellesve változtass az eddigi hozzáállásodon.

Mi a boldogság receptje a svédek szerint? Lássuk!

Ha te is szeretnél boldogabb és kiegyensúlyozottabb lenni akkor érdemes megfogadnod az alábbi a svédek által nap, mint nap alkalmazott életviteli alapelveket.

  • Ne akarj folyton dolgozni - a svéd munkavállalóknak mindössze az 1%-a dolgozik munkaidőn túl, mert arra törekszik a munkája során, hogy egyre kreatívabb és eredményesebb legyen. Mivel ez sikerül, így nincs szüksége arra, hogy túlórázzon. Fontossági sorrendbe állítja a feladatait, majd kizárólag az adott feladatra koncentrál. Trevez, elemez, végrehajt és nem aprózza el az erejét feleslegesen.
  • A minőség mindig legyen fontosabb a mennyiségnél - a svédek nem halmoznak fel semmit, megbecsülik a régi tárgyaikat
  • Lassulj le és élvezd a pillanat varázsát! Tarts a tanulás közben is szüneteket, amikor egy forró kakaó mellett ücsörögve elengeded a félelmeidet.
  • Kapcsolódj ki kreatívan! A kézművesség hagyományát őrizni kell - az agyagozás, a barkácsolás, a kötés, nemezelés - bármilyen kreatív elfoglaltság eltereli a mindennapos problémákról a figyelmedet.
  • Az ételeid legyenek egyszerűek és egészségesek - nem kell a nagy felhajtás. A hangsúly sokkal inkább a friss összetevők minőségén és a fűszereken legynek. Használj friss és helyben termesztett alapanyagokat, teljes kiőrlésű gabonákat, friss tejtermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket és halakat.
  • Nem kell lemondanod semmiről - csak koncentrálj a mértékletességre
  • Ne kínozd magad egy teljesíthetetlen edzéstervvel - az edzőterem helyet válaszd inkább a friss levegőt: biciklizés, séta, kertészkedés kiváló mozgásformák lehetnek.
  • Figyelj önmagadra és barátkozz meg azzal, aki vagy
  • Ne nézz folyton vissza és ne rettegj a jövő bizonytalansága miatt - az energiáidat koncentráld a most eseményeinek a megélésére
  • Ápold a családi és baráti kapcsolataidat
  • Ne feledkezz meg a pihenés fontosságáról sem! Engedj meg magadnak olyan napokat, amikor semmit sem csinálsz. Élvezd a nyugodt percek luxusát.

Mikor érdemes a lagom életmód mellett döntened?

Egyszerűen fogalmazva akkor, ha kiegyensúlyozottabban és boldogabban szeretnél érni. A lagom életmód révén tudatosabb fogyasztóvá válhatsz, környezettudatosabban élhetsz, egészségesebb egyensúlyt tarthatsz munka és szabadidő között, több időt tölthetsz a természetben sporttal, kirándulással, könnyebben megszabadulhatsz az otthonodat ellepő felesleges holmiktól és szeretetteljesebb emberi kapcsolatokat építhetsz ki, lesz időd és módod élvezni az életet.

Lagom - legyen neked is hosszú és boldog életed!

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: