katasztrófa
#Lélek

Miért nem érdemes katasztrofizálni?

2022.07.13.
2 perces olvasási idő

“Hétvégén kirándulás, biztos zuhogni fog az eső egész nap… Meg fogok ázni, a cipőm is tönkremegy, este már be is lázasodom és tüdőgyulladásom lesz… Nem is megyek sehová…”

Szoktál katasztrofizálni? Azt hinni, hogy a legkisebb dolog is negatív irányt vesz és minden összeomlik miatta. Nos, ideje lenne rekordgyorsasággal leszokni róla. Miért? Hamarosan kiderül.

Mi a katasztrofizáció?

A katasztrofizáció olyan gondolkodási hiba, amely során indokolatlanul és/vagy logikusan nem következtethetően az aktuális eseményekből a lehető legrosszabb végkimenetelt vetíted előre. Ez az a bizonyos legrosszabb forgatókönyv, ami természetes, hogy időszakonként fel-felbukkan az elmédben, de ha túl gyakran találod szembe magad ilyen helyzetekkel, érdemes változtatni a gondolkodásodon.

A kognitív viselkedésterápia atyja szerint (Aaron T. Beck) az érzelmi és a viselkedéses reakcióinkat a gondolkodásmódunk alapjaiban határozza meg. Ez az oka annak, hogy amikor zavart szenved a minket érő ingerek feldolgozási folyamata, akkor a világ történései valótlan értelmezéseket is kaphatnak. Ennek viszont negatív eredménye lesz - ezek a gondolatok hatást gyakorolnak a tetteinkre és a hangulatunkra egyaránt.

Emiatt van az, hogy egy depresszióra hajlamos személy már egy jelentéktelen kudarc miatt is értéktelennek fogja tartani magát, a hipochondriától szenvedő ember pedig egy szúnyogcsípés után is halálos betegségtől retteg.

Az elme irracionális jelentéssel ruházza fel az eseményeket

Az emberi gondolkodásnak bizony vannak baklövései. Csak néhány példa, ami lehet, hogy már veled is megtörtént:

  • „Minden-vagy-semmi” jellegű gondolatok - ezek szerint a dolgok vagy csak fehérek, vagy csak feketék lehetnek. “Ha ez a vizsga nem sikerül, akkor alkalmatlan vagyok erre a pályára”
  • Túláltalánosítás - ilyenkor általános következtetéseket vonsz le egy egyszer megtörtént esemény alapján.
  • Negatív szűrés - csak és kizárólag a kellemetlen részleteket ragadod ki a történtekből.
  • Önkényes következtetés - ilyenkor a szükséges bizonyítékok hiányában jelentesz ki dolgokat, mintha gondolatolvasó vagy jövendőmondó lennél

Miért kell tenni a katasztrofizáció ellen?

A válasz egyszerű: mert szorongást okoz, a szorongás pedig idővel betegségekhez vezet. Mint egy ördögi kör, amiből nehéz menekülni. A megélt negatív érzelmek, az aggodalom, a rossz dolog bekövetkeztétől való, megfoghatatlan félelem szorongást generál, ami még fel is erősítheti a fenyegető érzeteket.

Bár sokszor a katasztrofizáló személy maga is tisztában van azzal, hogy a gondolatai túlzóak - azaz, hogy nincs olyan valós veszély, amitől rettegnie kellene, a testében ennek ellenére mégis a valós veszélyre adott reakciók zajlanak le. A különböző szomatizációs betegségek - amikor a tünetek mögött nem mutatható ki testi elváltozás - gyakran együtt járnak ezzel a katasztrofizáló működési móddal.

Hogyan állíthatod meg a katasztrofizálást?

Ha nem szeretnél a kisebb kellemetlenség vagy kudarc megélése után pár másodperc alatt eljutni ahhoz az érzéshez, hogy az életed egy csőd és senki sem ért meg, akkor tenned kell ellene. Hogyan? Néhány jó tanács, amit érdemes megfogadnod:

  • Nevezd meg azokat a helyzeteket, amiket katasztrófaként élsz meg.
  • Koncentrálj a légzésedre - végy egy mély levegőt az orrodon át, majd fújd ki a szádon keresztül és engedd el az összes benned lévő feszültséget. A tested ellazítása csökkentheti a stressz és segíthet az ijesztő gondolataid elengedésében is.
  • Válaszolj a “Mi lesz, ha…” kezdetű kérdéseidre! “Mi lesz, ha nem sikerül a felvételim?” Válasz: “ Jövőre újra próbálom csak alaposan felkészülök”.
  • Mozogj és járj társaságba! - ne hagyd, hogy vélt félelmeid elszigeteljenek.
  • Légy nyitott arra is, amitől félsz - az élet lehetőségek tárháza, ne csak a partvonalról nézd az eseményeket, hanem keresd a módot arra, hogy te magad is játsz.
  • A problémák nem azért vannak, hogy bosszankodj vagy meghátrálj miattuk, hanem azért, hogy megkeresd a megoldást és megerősödve tovább lépj.
  • Ne panaszkodj folyamatosan és ne hagyd, hogy a saját téves hiedelmeid az utadat állják.

Igen. Néha nagyon nehéz pozitívan szemlélni a világot, de hidd el, a gondolkodásodat és a hangulatodat mérgező tévhiteket el kell felejtened. Válts nézőpontot, fordítsd át a negatív gondolataidat és élvezd mindennapok szépségét. Nem. Nem fog zuhogni az eső a kiránduláson… Vagy, ha mégis, akkor sincs semmi baj, legalább felfrissül minden, te pedig a többiekkel együtt jót beszélgettek a vendégház fedett teraszán…

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: https://pszichoforyou.hu