bizalom
#Lélek

Hogyan nyerd vissza szüleid bizalmát?

2023.11.19.
3 perces olvasási idő

Két hónappal ezelőtt vesztettem el a szüleim bizalmát, és mindent megtettem, hogy visszanyerhessem, de semmi sem segít. Nem tudom, mit tegyek. Kértem, hogy hadd aludhassak az egyik barátomnál, úgy, hogy az anyukája is otthon lett volna, és abszolút elutasítóak voltak. Már nagyon unom, hogy állandóan otthon vagyok!

A bizalom egy vicces dolog. Legtöbbször kétely nélkül megadják, de ha egyszer elveszítjük, akkor nagyon sok munkába kerül a visszaszerzése.

A bizalom visszaépítése egyáltalán nem könnyű feladat. Nem egyszerű annak, akinek elvesztették a bizalmát, és a sértett félnek sem. Amikor a bizalom megtörése érinti a tisztelet, a szeretet, és a csalódás köreit, akkor még nehezebb a feladat.

Milyen hosszú idő a bizalom visszaszerzése?

Két hónap nem olyan sok idő. Egy egész élet alatt épített bizalmat rongáltál meg, és sok időt, és áldozatot igényel részedről, hogy visszanyerd. Mivel te vagy a „bizalomtörő”, nem tudod időhöz kötni a hibád jóvátételét. Biztosan újra megbíznak majd benned, de ez nem a te időbeosztásod szerint fog zajlani.

A szüleid megindokolták, hogy miért veszítetted el a bizalmukat?

Mit csináltál, amivel ekkora csalódást okoztál a szüleidnek. Jogos a reakciójuk? Olyan szabályokat szegtél meg, amikről pontosan tudtál? Olyat tettél, amit kategorikusan kijelentettek, hogy ne tegyél? Hazudtál, loptál, vagy csaltál?

Bűncselekményt követtél el? Kárt tettél más emberben, vagy magadban? Olyat tettél, amivel pontosan tudtad, hogy csalódást okozol majd nekik? Hogyha te szülő lennél, dühöt éreznél? Hogyha bármely kérdésre ezek közül igennel feleltél, nem tudsz jobbat tenni, mint hogy vársz a békejobbra.

Meg kell mutatnod nekik, hogy te mindent megteszel azért, hogy visszanyerd a bizalmukat, és hogy őszintén sajnálod, amit tettél. Minden erőfeszítést meg kell tenned, hogy lássák, szavatartó vagy.

A szüleid talán túlreagálják a függetlenségedet, amit csak érvényesíteni akarsz?

Túlreagálják? Amit tettél, az inkább az „értékek különbözősége” kategóriába sorolható? Az alapprobléma magja olyasmi, mint a szex vagy a főiskola? Ami miatt elvesztetted a bizalmukat, az csak a kibontakozó függetlenséged? Légy őszinte! Az iskola kihagyása, egy randira való kiosonás, a bolti lopás nem ide tartozik.

Ha érvényesíteni akarod a függetlenségedet, akkor valami ilyesmit kellene mondanod: „A főiskola nem nekem való.”. Újra és újra mondd el, majd a megfelelő helyzetben viselkedj is ennek megfelelően!

Hogyha az a probléma tárgya, hogy nem mondtad el nekik kellő komolysággal, hogy mit is szeretnél, és mégis megtetted, akkor talán érdemes lenne visszatérni arra a napirendi pontra. Nem biztos, hogy bízni fognak benned, talán meg sem értenek, de tudasd velük az érzéseidet, és akkor biztosan megkönnyebbülsz egy kicsit!

Szülői érzések a bizalom visszaszerzésével kapcsolatban

Amikor a bizalom odavan, sok különböző érzéssel kell szembenézned a visszaszerzése során. Fel kell készülnöd rá, hogy foglalkoznod kell a szüleid haragjával, bosszankodásával, csalódásával, frusztrációjával és fájdalmával. Fel kell ismerned jogos érzéseiket a tisztelet hiányával kapcsolatban, és annak a fájdalmát, hogy úgy érzik, kihasználtad őket.

A legtöbb szülő nem tudja hova tenni, hogyha gyermekük mond nekik valamit, aztán teljesen mást csinál. Jobban kezelik, ha szemtől szembe kifejezed ellenvéleményedet, mintha hazudozol, és azt az érzést kelted, mintha bízhatnának benned. Nem valószínű, hogy csalódni fognak, ha nyíltan vállalod a véleményedet.

Térjünk vissza a bizalom kérdésére

Ha rendbe szeretnéd hozni a dolgokat a szüleiddel, az első dolog, amit el kell engedned, a dühük elleni harc. El kell fogadnod azt, hogy mérgesek rád, és ha veszekedést generálsz, azzal nem ezt teszed.

Hogyha csak annyit kérdezel, hogy átmehetsz-e az egyik barátodhoz, mielőtt tisztázták volna, hogy újra „tárgyalhattok”, rossz hatással van az ügyre. Ez egy passzív-agresszív módja a kérdés feltevésének, hogy „Túl vagytok már rajta?”. Ez csak ronthat a helyzeten. Amint készen állnak arra, hogy visszaadják a szabadságodat, - ami automatikusan jön majd, ha megbíznak benned – tudatják veled. Addig is, el kell fogadnod, hogy az a büntetésed, hogy otthon kuksolsz. Egy igazán bűnbánó ember méltóságteljesen viseli tettei következményét.

Tégy meg mindent, hogy visszaszerezd a bizalmukat

Te már mindent megtettél azért, hogy visszanyerd szüleid bizalmát? Ez kezdetnek jó. Meg kell tenned mindent, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy észre sem veszik az erőfeszítéseidet. Mivel ők a sértett fél, nem kötelesek egyből megbocsátani neked jó szándékod láttán. Nem is kell figyelembe venniük a jó tetteidet a következmények mérlegelésében. Mivel a szüleid most nem bíznak benned, nincs okuk rá, hogy elhiggyék, hogy visszatérsz a jó magatartáshoz.

Beszélj a szüleiddel! Azért mert megbántad, amit tettél, és ne önsajnálatból

Amikor elmondod a szüleidnek, hogy hogyan is érzel, mutasd meg, hogy mennyire bánod, hogy elveszítetted a bizalmukat, és ne légy mérges, vagy sértett, mert korlátozva van a szabadságod. Ne használj olyan meggondolatlan fenyegetéseket, mint például: „Semmit sem tesztek azért, hogy jól viselkedjek!” „Nem hagytok más választást, mint hogy elszökjek.”. Az ilyen, és ehhez hasonló visszavágások biztosan nem fognak enyhíteni a helyzeteden.

E helyett tudasd velük, hogy nagyon elszúrtad, és rossz dolgot tettél. Mondd el, hogy sajnálod, és hogy bármit megtennél, hogy jóvátedd. Kérd meg őket, hogy mondják el, mit tudnál tenni bizalmuk visszanyerése érdekében.

Aztán ülj le, és készülj fel rá, hogy néhány olyan dolgot fogsz hallani, ami nem tetszik. Ne légy támadó, ne kezdj el reklamálni, hogy mennyire nem fair a viselkedésük, és hogy fogalmad sincs, miért csinálják ezt. Te vagy az a fél, aki elvesztette a bizalmukat, és neked kell viselni a következményeket. Ne várd el tőlük, hogy rövidre zárják a kérdést, csak hogy te jobban érezd magad. Nem kényszerítheted őket arra, hogy bízzanak benned.

(KamaszPanasz – R.P.)