szexuális zaklatás
#Lélek

Segíts egy barátodon

2020.12.03.
1 perces olvasási idő

Szexuális zaklatás áldozatává válni, ha követnek, vagy egy bántalmazó kapcsolat elképesztően traumatikus élmény lehet. A túlélők gyakran egyedül, a segítségtől, megértéstől és támogatástól elszigetelve érzik magukat. Fontos tudni, mit tehetünk és mondhatunk annak a barátunknak vagy családtagunknak, aki ilyesfajta fájdalommal és szenvedéssel küzd.

MONDD NEKI, HOGY…

  • Ez nem a te hibád.
  • Sajnálom, hogy ezt történt veled.
  • Nem érdemelted meg, hogy bántalmazzanak.
  • Vannak jogaid és lehetőségeid.
  • Rendelkezésedre áll támogatás.

HALLGASS: Add a barátodnak osztatlan figyelmedet, amíg veled beszél.

HIGGY: Hidd el, amit mond neked. Nagy erőfeszítésbe és bátorságba került neki, hogy megnyíljon.

NE ÍTÉLKEZZ: Vigyázz, nehogy ítélkezz a helyzet fölött, amiben van, vagy a döntések fölött, amelyeket hozott.

ÉRTSD MEG, AMIT MOND: Azokat a gondolatokat, érzéseket, tapasztalatokat igyekezz megérteni, amit megosztott veled – ne azokat akard kitalálni, amit tudni szeretnél.

TÁMOGASD: Támogasd az érzéseiben csak, mint a döntésében, hogy megossza ezt veled, és ismerd el, mennyire nehéz volt megtenni.

ISMÉTELD, HOGY AZ ERŐSZAK VAGY ZAKLATÁS NEM AZ Ő HIBÁJA: Gyakori, hogy az áldozatok úgy érzik, hogy ők a hibásak. Emlékeztesd újra és újra, hogy az erőszak és bántalmazás a másik ember döntése, a felelősség az övé.

TÁMOGASD, HOGY MEGHOZZA A SAJÁT DÖNTÉSEIT: Néha hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy tudjuk, mi a legjobb. Emlékezz, hogy joga van meghozni a saját döntéseit. Azzal nem segítesz, ha megmondod neki, mit csináljon.

BIZTOSÍTSD AZ ERŐFORRÁSOK ELÉRHETŐSÉGEIT: Ajánld fel a helyi családon belüli erőszak vagy szexuális zaklatás programjának telefonszámát, vagy egy felnőttet, akivel beszélhet.

MŰVELD MAGAD: Dolgozz azon, hogy megértsd a bántalmazó kapcsolatokat, szexuális bántalmazást, követést és az elérhető opciókat.

VÉDD A MAGÁNÉLETÉT: Téged választott, hogy elmondja. Nem a te dolgod, hogy elmondd másoknak, azzal az elvárással, hogy egy tanár vagy egy másik felnőtt majd felajánlja a segítségét. Vedd tudomásul, hogy csak akkor teszel ilyen lépést, ha a barátod veszélyben van.

Nők és férfiak egyaránt lehetnek szexuális zaklatás áldozatai, élhetnek bántalmazó kapcsolatban vagy zaklathatják őket. Kutatások következetesen azt mutatják, hogy az áldozatok túlnyomó többségében nők, az elkövetők pedig férfiak. A valóság tagadása csak elodázza a megoldás megtalálását. Ez a referencia nem változtat a tényen, hogy minden áldozat – legyen nő vagy férfi – megérdemli a támogatást, a lehetőségeket, a segélyforrásokat és a biztonságot. Te is tudsz segíteni, és változtatni.

(KamaszPanasz – S.C.)