kapcsolat
#Lélek

Hogyan közöld a szüleiddel, hogy van barátod?

2020.05.09.
2 perces olvasási idő

A fellegekben jársz a boldogságtól, és a háztetőre kiállva kiáltanád a barátod nevét, de az, hogy eláruld a szüleidnek, hogy udvarlód van, már sokkal bonyolultabb dolog, nem igaz?

Nem mindig egyszerű a szüleinkkel a szerelmi életünkről beszélni, hiszen ez függ a velük való kapcsolatodtól, a randizással kapcsolatos véleményüktől, ami miatt a barátodról való beszélgetés bonyolult, kényelmetlen és kellemetlen feladattá válhat. Szerencsére van rá mód, hogyan lehet ez a szituáció mégis gördülékeny, és hogyan sülhet el jól.

Válaszd ki a megfelelő időt

Az időpont a legfontosabb, ha egy ilyen dologba kell beavatnod a szüleidet. Ahelyett, hogy akkor zúdítod rájuk a dolgot, amikor a házban sürögnek-forognak, stresszesek, rosszkedvűek, a saját érdekedben válaszd ki azt a pillanatot, amikor jókedvűek és ellazultak, nem sietnek sehová. Ha anyukád vagy apukád letörten érkezik haza egy hosszú, fárasztó munkanap után, különösen megerőltető lehet számukra, hogy a híreidet hallva teljesen elvonatkoztassanak a nehéz nap történéseitől – és talán sokkal negatívabban fogják látni az egészet, mint egyébként.

Az is fontos szempont, hogy ne akkor próbáld meg közölni velük, amikor a telefon, a tévé, vagy más egyéb sürgős dolog köti le őket. Más szóval, ha nem képesek figyelni rád az adott pillanatban, akkor nem ez a megfelelő idő.

Válaszd ki a megfelelő helyet

Ez is szintén kritikus szempont. A boltban, egy bevásárlóközpont közepén, vagy akármilyen zsúfolt helyen nem szerencsés közölni velük a tényt, hiszen ilyen helyeken nem lesz lehetőségetek mélyebb beszélgetésre, és nem fogják tudni a helyén kezelni a dolgot. Azzal, hogy egy nyugodt helyet választasz, ahol senki nem zavarhat meg, senki nem szakíthat félbe, mindenkinek nagy szívességet teszel. Olyan helyet válassz, amely mindkét félnek lehetővé teszi a nyílt beszélgetést, vélemények és gondolatok kifejezését.

Csakis személyesen

Amikor azon vagy, hogy elmondd a szüleidnek, hogy barátod van, mindenképpen figyelj arra, hogy személyesen tedd azt. Megszoktad az e-mailben vagy telefonon való kommunikációt, de ez a beszélgetés mindenképpen személyesen, szemtől szemben kell, hogy történjen. Hiszen, ha éppen akkor nem vagytok egymás mellett, akkor nem fogják tudni a választ a sok felmerülő kérdésre, nem fogják tudni kifejezni a véleményüket a témáról általánosságban, vagy egyszerűen nem fogják megérteni, nem fogjátok tudni rendesen megbeszélni a dolgokat.

Ezen felül, ha személyesen beszéltek a barátodról, akkor azt is láthatják, mennyire odáig vagy érte, és a jókedved, pozitivitásod még inkább meg fogja győzni őket.

Döntsd el, hogy külön-külön vagy egyszerre

Amikor már készen állsz a nagy bejelentésre, gondold végig, melyik lenne a jobb: egyszerre csak az egyik szülődnek elmondani, vagy mindkettejüknek ugyanakkor. Mivel te bárkinél jobban át tudod látni a kapcsolatodat a szüleiddel, ez a döntés csakis a tiéd.

Ha úgy gondolod, jobb, ha először az anyukádnak mondod el, mert ott lehet majd melletted szövetségesként akkor, amikor apukádat is beavatod, akkor tegyél így, ez lesz a legjobb. Azonban, ha a kapcsolatotokból (és az ő kapcsolatukból) fakadóan te úgy gondolod, hogy jobb, ha egyszerre tudják meg mindketten, akkor hallgass a megérzéseidre, és válaszd azt a felállást, ami a leginkább megfelelő a te családod esetében.

Állj készen az áradozásra

Mielőtt tényleg leültök és megbeszélitek a dolgot a szüleiddel, készülj fel néhány dologgal, amit szerinted érdemes tudniuk. Ez azt jelenti, hogy készülj fel minden esetleges kérdés megválaszolására, és szedd össze azokat a dolgokat, amelyek a legjobb pasivá teszik a barátodat a világon. Ha van egy világos ötleted a beszélgetés előtt, hogy mit mondj, akkor sokkal könnyebben fogod tudni elmondani nekik, mi teszi a barátodat annyira különlegessé.

(KamaszPanasz – B.D.)