tél
#Lélek

7 télspecifikus fóbia

2022.01.20.
2 perces olvasási idő

Igen, jól olvastad, a téli évszakkal kapcsolatos fóbiák igenis bizonyítottan léteznek!

A tél mindenki számára mást jelent, van, akinek a hideg jut róla eszébe, van, akinek a téli sportok, vagy az ünnepek. Egyeseknek megnyugvást és újjászületést jelent a hosszú, sötét napokon bekuckózni egy takaróval. Sajnos, elég sokaknak viszont kínszenvedést jelent ez a pár hónap, és a legfőbb cél a túlélés a tavaszig. A téllel kapcsolatos fóbiák igen sokfélék, alább 7 típust olvashattok!

Hidegtől való félelem

A hidegtől való félelem (cryophobia) a téli hónapokban a legsúlyosabb általában. Egyesek a hideg levegőtől, míg mások a hideg tárgyak érintésétől tartanak. Ez a típusú fóbia bár sok okból kifolyólag kialakulhat, leggyakrabban a hideghez kapcsolódó negatív társulások és sztereotípiák okozzák. Mivel minden ember máshogy tapasztalja a hőmérsékletet, a „hideg” neked mást jelenthet, mint nekem.

Hótól való félelem

A hótól való félelem (chionophobia) sokszor más fóbiákkal társul, mint a hidegtől vagy rossz időjárástól való félelem. A chionophobiasok akkor is félhetnek egy hóvihar kialakulásától, ha történetesen otthon ülnek a szobában. Ez a fóbia változó erősségű lehet, és a hidegebb klímájú területeken nagyon lekorlátozhatja az emberek életminőségét.

Levegőtől való félelem

Ez a fóbia (anemophobia) az összes évszakban megjelenhet, azonban a tapasztalatok alapján télen a legrosszabb, amikor a sarki szél szinte elviselhetetlen. Egyesek a kinti széltől, mások a huzattól irtóznak. A fóbiában szenvedők általában a különböző betegségek kialakulásától félnek, vagy attól, hogy elvesztik az irányítást a dolgok felett.

Félelem a vezetéstől (télen)

Télen vezetni a legtöbb ember számára stresszes és kellemetlen, de vannak, akiknek maga a pokol ilyenkor kocsiba ülni.

Ez a fóbia azoknál a legrosszabb, akiknek más téllel kapcsolatos félelmük is van, vagy amúgy is félnek a vezetéstől. Azoknál is kialakulhat, akik nincsenek hozzászokva a téli utakhoz és vezetési körülményekhez, mint például azok, akik mediterrán klímából költöznek hidegbe.

Félelem a csapdába eséstől

Bár ezt a félelmet sokszor összekeverik a klausztrofóbiával, ennek a félelemnek a hivatalos neve cleithrophobia. A különbség az, hogy a klausztrofóbiások a kis helyektől és szűk terektől tartanak, míg a cleithrophobiasok kifejezetten attól félnek, hogy bezárják őket, vagy beragadnak. Ez a félelem is okozhat egész évben problémát, de télen a legrosszabb, amikor a hó vastag, betemethet bármit, illetve a jég is beszakadhat.

Kabinláz

Ezen fóbia azoknak a tüneteknek az együttese, amik akkor merülnek fel, amikor valaki túl sokáig tartózkodik egy kis helyen. Stephen King novellája, a Ragyogás (1977), melyet később meg is filmesítettek (1980), ezzel a fóbiával foglalkozik. Általában az izolációtól és magánytól való félelemből ered, de szerencsére a Ragyogás-ban bemutatott erőszak nem általános. Azonban a depresszió, motiválatlanság, ingerlékenység és nyugtalanság mind-mind jellemző tünetek.

Auroraphobia

Az északi fénytől való félelem egy igen ritka, de nagyon is valós fóbia. Ez a félelem általában a csillagászati jelenségekhez kapcsolódó félelmekkel jár együtt. A csillagászat és az asztrológia a történelem során mindig is heves vitákat okozott, és vannak olyan csillagászattal kapcsolatos fóbiák, amelyek a vallással és a világ végével kapcsolatos hiedelmekkel vannak összefüggésben. Más esetekben ez a fóbia szimplán az ismeretlentől való félelemből ered.

A téli fóbiák kezelése

Mint az összes fóbia, a téli fóbiák is erősen egyénfüggőek, és más-más intenzitással hatnak az emberekre. Vannak, akiknek elég a leküzdéshez, ha többet tudnak meg és tanulnak fóbiájuk tárgyáról. Azonban előfordul, hogy professzionális segítségre van szükség. A tél az élet természetes része, és kemény munkával, illetve külső segítséggel senkinek sem kell örökre szenvednie ezekben a hónapokban.

(KamaszPanasz – K.L.)