barát
#Lélek

Mit tegyél, ha nincsenek barátaid?

2023.12.25.
2 perces olvasási idő

Ha nincsenek barátaid, az még nem jelenti azt, hogy fura vagy, vagy antiszociális, csupán annyit tesz, hogy most nem a legelőnyösebb a helyzeted. A jó hír az, hogy kilábalhatsz belőle.

Először is, tisztáznod kell magaddal, hogy nem te vagy az egyetlen, aki így érez. Többször megtörténik, mint gondolod. Amikor megváltozik az életed, amikor költözöl, vagy amikor olyasmin mész keresztül, amit mások nem képesek felfogni.

Bárkivel megeshet ez bármikor, még azokkal az emberekkel is, akiket mindig hatalmas társaságban látni. Talán olyasvalaki vagy, aki nem szeret kezdeményezni, vagy csak hirtelen ebben a szituációban találtad magad, és nem tudod, hogy miért.

Általános okok, hogy miért lehet kevés barátod

Sok oka lehet annak, hogy miért kerültél ilyen helyzetbe. Talán ellökted magadtól az embereket, mert nehéz időszakon mész keresztül. Nem mindenki beszél szívesen a nehézségeriről. Vagy az is lehet, hogy valaki a barátaid közül elárult téged, és emiatt a többi barátodat is mellőzöd.

Egy másik indok, hogy az általad választott barátok nem a legmegfelelőbbek számodra. Talán kirekesztenek, vagy nincsenek ott veled, amikor szükséged lenne rájuk.

A megfelelő lelki állapotban kell lenned, mielőtt barátokat keresnél

Sokan élték már át ugyanezt, és bár nagyon fáj, nem szabad elkeseredned miatta. Emlékezz, hogy ez egy átmeneti időszak. A barátkozás nehéz dolog, de minél többet teszel érte, annál könnyebb lesz.

Mielőtt elkezdenél barátokat keresni, készülj fel rá mentálisan is! Hogyha vannak problémáid, vagy rosszul érzed magad valami miatt, akkor először tisztázd azokat, és csak utána fogj hozzá!

Plusz, vizsgáld meg, hogy miért is nincsenek barátaid! Kerüld a negatív önbírálatot, például „Lúzer vagyok”, vagy „Engem senki sem szeret”! Ehelyett, nézz végig az eddigi életedet, és reálisan gondold végig a döntéseidet! Kérdezd meg magadtól ezeket a kérdéseket:

A munkában mindig visszautasítom, ha valaki elhív egy italra, vagy egy ebédre? (Sok előnye van annak, ha vannak barátaid a munkahelyeden, és talán remek lehetőségeket szalasztasz el.)

Lassan alakítom ki a barátságokat, vagy azon vagyok, hogy minden kapcsolatból legjobb barátság legyen? (Ha elkeseredetten viselkedsz, akkor elriasztod azokat az embereket, akik egyébként szeretnének veled jóban lenni.)

Keresem a barátaimat, csak hogy megkérdezzem, mi újság velük?(Ha csak akkor érdeklődsz egy barátod felől, amikor szórakozásról van szó, akkor kihagyod a barátság érzelmi előnyeit.) Kerestem új hobbikat az utóbbi időben? (Ha nem keresed a lehetőségeket, hogy kipróbálhass új dolgokat, akkor nem lesz esélyed, hogy megismerj új embereket.)

Sok időt töltök otthon, amikor elmehetnék kávézni, vagy sétálni? (Hogyha túl sokat pihensz otthon magányosan, akkor elszalasztod a lehetőséget, hogy új barátokat szerezz. Próbálj meg kimozdulni, hogy könnyebben megismerj új embereket! Egy másik ötlet: a neten is találhatsz barátokat!)

Most már tudod, hogy van erőd barátokat szerezni. Ha egy jó baráti viszony kezd kibontakozni, akkor ne szalaszd el, és legyen a lehető legjobb a hozzáállásod! Sok módja van a barátkozásnak, de emlékezz rá, hogy ehhez idő kell! Tégy erőfeszítést, hogy legyenek barátaid, és hamarosan sokkal jobb kedved lesz!

(KamaszPanasz – R.P.)