támogatás
#Lélek

Támogatás és barátok

2022.04.04.
2 perces olvasási idő

Az élet tele van hullámvölgyekkel, ne akarj egyedül megbirkózni velük. Kutatások bizonyítják, hogy akik közel állnak barátaikhoz, családtagjaikhoz, egészségesebb és boldogabb életet élnek. Szóval fordulj hozzájuk a nehéz időkben, hisz nem erre valók az igaz barátok?

Vedd körül magad megbízható emberekkel

Gondolj azokra az emberekre, akik megbízol, akiknek bármit elmondhatsz, barátok, szülők, nagyszülők, bárki. Tölts velük több időt. Csinálj mindennap valami újat, ebéd egy baráttal, kosárlabdázás stb.

Engedd el

Az emberek változnak, még akkor is, ha ez néha barátságok szétesését jelentik. Engedd el azokat a személyeket, akik többé már nincsenek rád pozitív hatással. Ne félj az eltávolodástól, inkább közelíts olyan emberek felé, akik támogatnak téged.

Adj neki időt

A jó barátságok nem egy éjszaka születnek, ezért adj ennek időt. Menjetek el moziba, nézzetek meg egy olyan filmet, ami a barátodnak tetszik inkább, vagy csak sétáljatok haza együtt a suliból, addig is beszélgettek.

Kérj segítséget

Lehet, hogy szereted egyedül megoldani a dolgokat, de néha mindenkinek szüksége van a segítségre. Ez nem jelenti azt, hogy gyenge vagy, erre valók a barátok. Nem tudod, hogy kérj segítséget? Küldj neki egy üzenetet, hogy: le akarok szokni a dohányzásról. Nem ismersz valakit, akinek ez már sikerült?

A gondolatolvasást hagyd a pszichológusoknak

Hacsak nem gondolatolvasók a barátaid nem tudják, mire gondolsz. Legyél tisztában azzal, hogy milyen segítséget akarsz elfogadni és mit nem, de ha visszautasítasz valamit, azt kedvesen tedd. Szakítottál a barátoddal/barátnőddel és dohányozni akarsz? Kérj meg egy barátot, hogy szervezzen neked egy dohányzásmentes estét, ahol kikapcsolódhatsz.

Köszönd meg

Ne hagyd figyelmen kívül a segítséget, köszönd meg írásban, szóban, telefonon vagy mutasd ki a tetteiddel. Egy barátod neked adta az utolsó rágóját hogy segítsen a leszokásban? Adj neki egy csomag rágót egy „köszönöm, hogy segítettél” felirattal vagy jelöld meg a Facebookon, hogy mindenki tudja, milyen jófej.

Zárd ki a drámát

Néhány embernek nincs kedves mondanivalója és csak drámázik mindenen. Ne hagyd, hogy az életedből valóságshow váljon, koncentrálj a pozitív dolgokra. A szokásos iskola utáni cigizés és bandázás helyett vidd el egy barátodat kocogni.

Barátkozz több emberrel

Gondolkozz el azon, miket szeretsz csinálni, és hogy tudnál jobban elmélyülni bennük. Beszélgess sokat, hogy találkozz olyan emberekkel, akiknek hasonló az érdeklődési körük. Beszélgess el a padtársaddal matek óra előtt, jelentkezz önkéntesnek, iratkozz fel valamilyen iskola utáni programra stb.

Légy megközelíthető

A barátkozásban, ismerkedésben fontos tényező az, hogy hogyan látnak téged mások. Vedd fel a szemkontaktust, mosolyogj, ülj és állj egyenesen, dicsérj meg másokat. A pozitív kisugárzásod mindenkit vonzani fog. Köszönj minden haverodnak a folyosón vagy dicsérd meg az osztálytársad új haját.

Kezdeményezz

Ne várd, hogy mások menjenek oda hozzád. Kapcsolódj be egy beszélgetésbe, mondd el véleményed (még akkor is, ha különbözik a többiekétől). Nem kell a figyelem középpontjában lenned ahhoz, hogy észrevegyenek. Ez persze ijesztő lehet, haladj kisebb lépésekben. Például kérdezz meg valakit, hogy ültök-e együtt ebédnél vagy hívj át egy ismerőst videójátékozni.

Hallgass meg másokat

Nem kell mindig mindennek rólad szólnia. Ha meghallgatsz másokat, könnyebben építesz barátságot. Kérdezz olyanokat, amikre nem lehet egy-két szóval válaszolni, majd figyelmesen hallgasd meg őket. Próbálj meg nem közbevágni a gondolataiddal. Barátaid forgatják a szemüket, mikor beszélsz? Végy egy nagy levegőt és kérdezz valami általános dologról, vizsgákról, zenéről.

Viszonozd a támogatást

Ez egy kétoldalú dolog. Csak úgy fognak támogatni mások, ha te is támogatod őket. Kérdezz rá néha a barátaidnál, hogy minden okés-e, és ha baj van, próbálj meg segíteni. Néha a legapróbb dolgok jelentik a legtöbbet. Például dekoráld ki a haverod szekrényét, sok sikert kívánva ezzel a holnapi meccshez vagy küldj egy viccet neki.

(KamaszPanasz – K.F.)