párkapcsolat
#Lélek

Hogyan vess véget egy kapcsolatnak anélkül, hogy viharossá tennéd

2021.06.04.
4 perces olvasási idő

Egy szakítás mindig kellemetlen, de sokszor elkerülhetetlen. Ideje szembenézned a szakítással az alábbi 25 tipp segítségével.

Hogy zárhatsz le tisztán egy kapcsolatot?

Nem kell leragadnod egy boldogtalan kapcsolatnál. Vannak érett módszerek is, amelyekkel véget vethetsz egy párkapcsolatnak.

1. Szabd testre

Egy kapcsolatnak aszerint kell véget vetni, amilyen maga a kapcsolat. Te ismered a legjobban a párodat, szóval neked kell kitalálnod, hogy mit fogsz mondani, és milyen stílusban tálalod.

2. Gondos időzítés

Persze egy szakításra igazából nincs megfelelő alkalom, de próbálj meg empatikus lenni a pároddal szemben. Próbálj jól időzíteni: ne akkor szakíts vele, amikor egyébként is nehéz időszakon megy át, például, ha a közelmúltban valamilyen trauma érte.

3. „Nem a te hibád, csakis az enyém!”

Bár ezek a világ legnagyobb kliséi, és az exed szemei valószínűleg szikrákat fognak szórni, mégiscsak érdemes felhozni néhány indokot, hogy neked miért is nem ment ez a kapcsolat.

4. Légy lényegre törő

Maradj a témánál! Ha szakítasz valakivel, fejtsd ki neki pontosan, hogy hogyan is jutottál erre a döntésre. Idézz fel konkrét eseteket, de építő jelleggel. Ha már összetöröd a szívét valakinek, kicsit segíts is neki, hogy a jövőben milyen hibákat ne kövessen el újra.

5. Érzékenység

Talán megkönnyebbülsz, ha lezártad a kapcsolatot, és mentesíted magad az eddigi szomorúságok alól. De nem lehetsz egy szakítás közben mosolygós és vidám. Várható a párod részéről a meglepettség, a sírás, az elutasítás, a düh, a fájdalom és az érzelmek hullámvasútja.

6. Tartsd a szád

Soha, soha, de soha ne mondd el senkinek, hogy szakítani szeretnél a pároddal. A legkínosabb az, ha előbb eljut hozzá a hír, minthogy te megtetted volna a nagy lépést. Ezzel csak megalázóbbá tennéd számára a szituációt.

Hogyan szakíts éretten és „barátságosan”?

7. Csak kristálytisztán

Legyen nyilvánvaló, hogy ez a szakítás örökre szól. Kerüld az olyan utalásokat, mint például „Talán még egy nap részei leszünk egymás életének.”. Ezek csak hamis reményt adnának a másik félnek.

8. Zárd le

Őszintének kell lenned a lezárással kapcsolatban. Mondd el, hogy nem látod a közös jövőt, ez végleges, és tovább kell lépnie – természetesen nélküled.

9. Kizárólag személyesen

Semmi sem rosszabb annál, ha nem szeded össze a bátorságot, hogy szemtől-szembe szakíts. Csak a tisztázás végett: sose vess véget egy kapcsolatnak telefonon, vagy a neten.

10. Dühkezelés

Ne szakíts dühösen! Ez egy nagyon rosszízű veszekedéshez vezetne, sok káromkodással, és talán amikor kicsit enyhül a dühöd, ráébredsz, hogy nagyon is szereted a másikat. Akárhogy is, ezek után nem biztos, hogy ugyanúgy tudnád folytatni.

11. Ne túlozd el

Igen, felemészt a bűntudat. De ne hisztérikusan, sírva szakíts a partnereddel. Ez ízléstelen. Légy higgadt és megfontolt, amikor szembenézel vele, így jobban ki tudod fejezni magadat és éretten kezelheted a szituációt. (Ahogy azt a partneredtől is elvárod.)

12. Ne színlelj

Talán azért szakítasz a pároddal, mert a lehelete kellemetlen szagú, vagy kellemetlen megjegyzéseket tesz az ágyban, amiket ki nem állhatsz. A szakítás ellenére, azért még megérdemli az igazságot. Méltósággal kezeld a helyzetet, és ne hazugsággal keveredj ki belőle!

13. Brutális őszinteség

Bár az őszinteség mindig a legjobb politika, főleg szakításoknál, de nem szabad, hogy elszaladjon veled a ló. Ha például azért szakítasz a pároddal, mert nem tetszik a külseje, vagy a stílusa, ne rombold le az egóját és ne edd tönkre a jövőbeli kapcsolatát a brutális őszinteségeddel.

14. Rövid és kedves

Minél többet beszélsz, annál több rosszat tudsz mondani. Szóval jobb, ha rövidre zárod a dolgokat. Nem kellene, hogy a beszélgetés fél óránál tovább tartson. Minél hamarabb végzel vele, annál hamarabb kezdhetitek el élni az új, megkönnyebbült életeteket.

15. Ne vedd fel a kesztyűt

A dolgok könnyen kicsúszhatnak a kezeid közül. Ha a partnered intenzív érzelmi kitöréssel reagál a szakításra, attól még neked nem kell részt venni a drámában. Ha mérges, kiabál és szitkozódik, neked akkor is tartanod kell egyfajta kontrollt. Engedd meg neki, hogy kieressze a gőzt, és utána te is megkönnyebbülten távozhatsz.

16. Ahogy a szakítás okát taglalod, talán a másik fél is felhozhat rólad néhány dolgot.

Lehet, hogy csak vissza akarja adni az őt ért sérelmeket. Ne önts olajat a tűzre! Ne kezdj el védekezni, hiszen már nincs semmi jelentősége annak, hogy a másik mit gondol rólad.

Az aranyszabály:

17. Tarts távolságot

Amikor szakítasz a pároddal, valószínűleg nem túl kellemes látni a csalódottságát és szomorúságát. Bármilyen csábító is ez a megoldás, próbád meg nem keresni őt az elkövetkezendő pár napban/hétben. Csak rosszabbá tenné a helyzetet.

18. Valaki más

Sose mondd el a partnerednek, ha azért hagyod el, mert megismertél valaki mást, vagy éppen már randizgatsz is az illetővel. Semmi jó nem származhat ebből, és csak még pocsékabbá tenné a szakítást.

19. Amikor a szakításod indokait sorolod, ne hibáztasd mindenért a másikat.

Simán lehet, hogy te sem voltál a legjobb partner. A vádló szavak helyett engedd, hogy elmondja ő is a sérelmeit, és hagyd meg neki a méltóságát ezzel!

20. A cserbenhagyott

Van bármi kegyetlenebb annál, ha elektronikusan szakítasz valakivel, és nem adsz semmi magyarázatot? Ez olyan, mintha otthagytad volna őt minden indok nélkül, ráadásul még összezavarodottabbá teszed vele. Talán örökké csak azon fog gondolkodni, hogy mit csinálhatott rosszul.

21. Ne csinálj úgy, mintha egy marionett bábu lenne

Miután szakítottál a pároddal, ne maradj vele, és ne hagyd abban a tudatban, hogy bármikor visszatérhettek a kapcsolatba.

22. A pletykahadjárat

Ne pletykálj a párodról, vagy a szakításodról, se előtte, se utána! Nemcsak, hogy ez lerombolja az egóját, de szükségtelen, rosszízű vitákhoz vezethet.

23. Szakítós szex?

A szakítós szex jó ötletnek tűnhet, de jól kell időzítened a szakítással. Ne rögtön a fájdalmas mondataid után kerítsetek rá sort, hanem egy olyan pillanatban, amikor már mindketten lehiggadtatok.

24. Szex… közvetlenül utána?

Amíg a szakítós szex természetes sok párnál, addig a közvetlen szakítás utáni szex nagyon nem. Ezzel nagyon megnehezítenéd a párod dolgát, és olyan, mintha könyörületből tennéd.

25. Légy kedves

Képzeld magad az ő helyzetébe: ha te lennél az, akivel szakítanak. Szívesen hallanád azokat a kliséket és okokat, amiket te mondasz neki? Hogyan éreznéd magad a legkevésbé kellemetlenül? Az aranyszabály az, hogy ülj le, és gondosan tervezd meg az elköszönő szavakat.

Szakítani valakivel, akivel rengeteg szép időt töltöttél, nagyon megterhelő és kínos lehet. Bárhogy is, ha észben tartod, és megfogadod ezeket a tanácsokat, akkor olyan módot tudsz szakítani, ami megkímél a drámától és a fejfájástól. Ki tudja – talán hozhatsz egy kis megkönnyebbülést a gyanútlan majdnem-exednek, és mindketten jobb emberként szállhattok ki a kapcsolatból.

(KamaszPanasz - R.P.,lovepanky.com)