személyiségtípusok
#Lélek

Téged is beskatulyáztak már?

2024.01.22.
2 perces olvasási idő

Skatulyák: stréber, vagány, zárkózott… Minden közösségben találhatunk különböző típusú embereket. Miért rakjuk be ilyen dobozokba az embereket? És mit mond a pszichológia a különböző típusokról? Mi a pszichológus véleménye a horoszkópokról?

A különböző személyiségtípusok már az ókor óta foglalkoztatják az elméletalkotókat. Bár nagyon nem szeretjük, hogy ha különböző típusokba osztanak minket, mégis gyakran elkövetjük ezt a hibát. Ennek egyszerűen az az oka, hogy túl sok információ áll rendelkezésünkre, túl sok emberrel találkozunk, és megkönnyíti a kapcsolattartást, ha első benyomásaink alapján kategóriákba osztjuk az embereket.

Miért könnyebb személyiségjegyek szerint tájékozódni?

Ez egyfajta segítség: azonnal tudjuk, hogy hogyan kell vele beszélni, feltételezzük, hogy mi érdekli. Például, ha valaki nagyon zárkózott, akkor azt a következtetést vonjuk le, hogy magának való, nem szereti a nagy társaságot, akkor nem fogjuk harsány történetekkel bombázni, mert megijesztheti. De természetesen előfordulhat, hogy tévedünk. Minél alaposabban megismerünk valakit, azonnal kiderül, hogy nem lehet egyértelműen kategorizálni.

Beskatulyáztak már?

Személyiségípusok

A pszichológia tudománya manapság nem nagyon használja a típusok kifejezést. Miért is? Mert a típusok azt mondják, hogy vagy egyik vagy másik csoportba tartozol. Pl.:

  • Intorvertált emberek: hajlamosak arra, hogy olyan tevékenységet választanak, amit egyedül végezhetnek. Nem szeretik a nagy társas összejöveteleket, inkább intenzív belső világukban érzik jól magukat
  • Extrovertált emberek: Az előző típus ellenkezője. Ők azok az emberek, akik bárkivel, bármikor, bárhol beszélgetnek, nyitottak az újdonságokra.

Mégis olyan sokszor halljuk azt, hogy „rám ez is és az is igaz, akkor melyik vagyok?”

Személyiségvonások

A pszichológiai tudományban pont ezért terjedtek el a vonáselméletek. Tehát a személyiségjellemzők mindenkire érvényesek, de eltérő mértékben. Tehát mennyiségi különbségekről beszélhetünk. Lehet, hogy ismerősünk elsősorban magának való, szeret olvasni, filmet nézni, de más helyzetekben igenis igényli a többiek társaságát, sőt olykor a szeret a figyelem középpontjába kerülni.

Mi a helyzet a csillagjegyek szerinti vonásokkal?

Vita indító, elgondolkozató téma a horoszkópok jogosultsága. A világban megkönnyíti a tájékozódást, ha azt mondjuk, hogy valaki tipikus oroszlán vagy vízöntő. Ennek pont az az oka, hogy ha mindketten ismerjük ezeket a kategóriákat, akkor egyből több tucat tulajdonságra asszociálunk, ami igaz lehet az emberre, máris könnyebb beszélgetni róla. De a fenti eszmefuttatás alapján most már világos lehet, hogy a szakmai problémák mellett, miért nem favorizálják a pszichológusok a horoszkópos bekategorizálást: mert nem lehet egyértelmű csoportokba beosztani az embereket. Bizonyos vonások mindenkire jellemzőek, de a mérték más.

A pszichológiai vonáselméletek statisztikai méréseken alapulnak, következő cikkünkben pedig eláruljuk, hogy milyen vonásokat tekintünk alapvetőeknek.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)