lelki egészség
#Lélek

Az igazi értékek: neked mi a fontos az életben?

2017.08.14.
2 perces olvasási idő

Helló, megint ideülhetek melléd? Köszi. Már olyanok vagyunk, mint a régi ismerősök, ugye?

Látom, szomorú vagy. Mi a baj? Tudok segíteni? Csak boldogtalan vagy? De hát miért?

Nem találod a helyed a világban?

Hát akkor nézz körül még egyszer! Ide születtél, ez azt jelenti, hogy itt van feladatod. Ebben az országban nincsenek lehetőségek? Tudod, mi ezzel a galiba? Ezen nem tudsz segíteni. Kamaszkorban az ember azt hiszi, ő majd megváltja a világot. Aztán rájön, hogy egymaga erre képtelen. Nem a világot kell megváltanunk, hanem attól, ahogy megváltozik a gondolkodásod, megváltozik a látásmódod, így körülötted a világ is. Mintha más szemüvegen keresztül néznéd. Szemüvegcsere.

A legtöbb fiatal életcélja az, hogy gazdag legyen. Kimennek külföldre a jobb élet reményében. Szerinted ott boldogok lesznek? Elszakadva mindattól, ami eddig a részük volt: szerető szülők, testvérek, barátok. A kedvenc helyek, ismerős ízek és illatok, házi kedvencek nélkül. Mindezt feladják azért, hogy pár bankóval több lapuljon a zsebükben. Én is kipróbáltam, bevallom. Azt mondtam, ebből nem kérek.

Tudod, mire jöttem rá?

Hogy rossz helyen keresgélünk. Hiszen a több pénz nem egyenlő a boldogsággal. Megveszi az áhított autót valaki, és két hétig „happy”. Aztán elmúlik az eufória és rájön, hogy már nem boldog. Tovább hajt, éjt nappallá téve, amíg vesz egy villát. Beköltözik. Mindenki irigyli, ő mégis úgy érzi, ez is kevés. Nem ez az, ami boldoggá teszi. Ez egy mókuskerék, pereg az életed, hajtasz és kiégsz.

Te azt hiszed, hogy aki gazdag, az boldog?

Ami igazán fontos az életben, az nem megvehető. Se az egészség, se a szeretet, se a barátok. Nézd meg a sztárokat, vagy pl. Schumachert, tele van pénzzel. Boldog most szerinted? Sajnos nem tud rajta egészséget venni. Se ő, se más. A boldogságot máshol kell keresni. Közelebb van, mint gondolnád. Csak magadba kell nézni hozzá. Ott van a boldogulásod kulcsa, nem Angliában vagy Amerikában.

Van kedved valamit kipróbálni?

Van még egy kis időnk. Ne félj, nem fűvel foglak kínálni, ez valami sokkal jobb. Békét és nyugalmat ad. Most senki nem fog zavarni. Készen állsz?

Ülj lazán, tenyereid helyezd a combjaidra. Hunyd be a szemed, és képzeld el, ahogy minden porcikád ellazítod. Kezdd a fejeddel, a homlokod kisimul, ellazítod a szemeid, a szádat is, de egy kis mosolyra húzódjon, csak alig észrevehetően. Ellazítod a vállaid, karjaid, lábaid. Figyeld a lélegzésed, ahogy lassan, mélyen belélegzel és kilélegzel! Átérzed, az „életteliséget” a kezeidben. Szinte bizseregnek belül, belégzéskor az egész testedbe szétárad az életerő. Csukott szemeiden keresztül mintha 20-30 cm-rel magad elé néznél. Csak figyeld magad belülről. Mintha várnád, hogy mi fog történni.

értékek

A figyelmed egy idő után elkalandozik majd. Semmi gond. Újra figyelj a légzésedre! Gondolhatsz szeretetteljes szavakra is: szeretet, béke, hála, áldás, biztonság, ima, érintés, mosoly, öröm, szív. Persze ezek is elvonják a figyelmet a lényegtől, de belső békével töltenek fel.

Észrevetted, hogy ellazuláskor nem gondoltál semmire?

Akkor is boldogtalan voltál? Ugye nem? Na látod, ezért fontos, hogy néha lazíts. Ilyenkor nem gondolsz semmire, nincsenek sérelmek, bántó gondolatok, bosszúság, boldogtalanság. Nagyon jó a csend. Alkohol, narkó, nyugtató tabletták helyett ajánlom mindenkinek. A hatás sokkal jobb, és nincs mellékhatása sem. Csak az életöröm. Az meg jöhet.

Én itt keresem a boldogságot, nem az anyagi javak között. Ha egyszer el kell mennem innen egy másik dimenzióba – mások halálnak hívják –, akkor ezekből úgyse vihetek magammal semmit. Az autó is elromlik, elévül, a ház is tönkremegy, leépül. Persze, fontos dolgok ezek is, hiszen laknunk kell valahol, és a kocsi is jól jön. Csak ne ez legyen életünk fő mozgatórugója. A valódi értékekre fókuszáljunk. Saját belső békénkre. Most le kell szállnom. Lehet, hogy máskor is találkozunk. Szia.

Szabó Katilla

Szabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla

Kapcsolódó címkék

család