önbecsülés
#Lélek

Torz tükör: nem a lájkok adják meg az értékedet

2017.07.04.
3 perces olvasási idő

Helló! Szabad ez a hely? Köszi. Épp selfie készül? Már jönnek is a lájkok? Hogyan? A barátnőd fotóit többen lájkolják? Miért baj ez?

Hiszen nem függsz más emberek véleményétől. Mindenki a saját életét éli. Ehhez pedig nem kell más, csak, hogy jól érezd magad a bőrödben.

Nem a lájkok adják meg az értékedet

Te már most egyedi, értékes ember vagy. Nincs senki, aki ugyanolyan lenne, mint te. Igen, vannak hibáid is, mint mindenki másnak. Fogadd el, ilyen vagy! Ha nem tudod elfogadni, akkor változtass a hozzáállásodon! Ne legyél magadhoz ilyen szigorú! Keresd meg azokat a tulajdonságaidat, amikre büszke vagy! Vagy azokat az élethelyzeteket, amelyeket sikerült megoldanod. Keresd meg az erős oldaladat, és arra fókuszálj! Mindenkinek van ilyen. Miben vagy jó? Azt erősítsd!

érték

Tudod, senki se lehet boldog, ha mindig csak a rosszat veszi észre önmagán. Kell a dicséret is, amikor csak úgy képletesen „vállon veregeted” magad, amikor valami jól sikerül. Van egy csomó szeretnivaló tulajdonságod is. Ja, hogy most felszedtél pár kilót? Az még nem a világvége. Min változtat ez? Elhalványítja a jó tulajdonságaidat? Ugye, hogy nem? Hidd el, az emberek sokkal többre becsülik, ha kedves és megértő vagy velük, mintha modellalkatú lennél.

Nehogy úgy járj, mint a Lili!

Nem ismered? Aranyos, kedves lány volt, teljesen normális. Lehet, hogy volt rajta pár fölös kiló, de ez senkit nem zavart. Csak őt. Egyszer csak elkezdett fogyni. Látványosan. Beesett, karikás szemek, pálcika karok és lábak. Megijedtem, amikor megláttam. Amikor aggódva rákérdeztem, mitől fogyott le ennyire, úgy nézett rám, mintha nem lennék százas. Még hogy ő lefogyott volna? Nem látom, milyen kövér? Megdöbbenésemben szóhoz sem jutottam. Azt hittem viccel, de nem. Komolyan gondolta. Pár nap múlva hallottam, hogy kórházba került. A pszichiátriai osztályon lesz szüksége hosszú távú kezelésre. A diagnózisa: anorexia.

Utánanéztem a neten, mit takar ez a kifejezés. Ezek a lányok nem esznek, hogy lefogyjanak, és ez egy csomó zavart működést eredményez a szervezetben. Hiszen milyen tápanyaghoz tud jutni a test például napi egy joghurtból és egy almából? Ami a legfurcsább, hogy szentül meg vannak róla győződve, hogy kövérek. Hiába zörögnek már a csontjaik, az elméjük kövérnek hiszi magát, így tovább sínylődnek a diéták fogságában. Vannak, akik sosem gyógyulnak ki belőle, sőt, bele is halnak. Hátborzongató.

Szerintem nincs abban semmi borzasztó, ha valaki nem átlagsúlyú. A férfiaknak is jobban tetszenek azok a nők, akiken „van mit fogni”. Úgyhogy egyáltalán nem kell Kate Moss alakúnak lenned ahhoz, hogy szeressenek. Ha saját magad el tudod fogadni olyannak, amilyen vagy, akkor sokkal előrébb vagy, mint a legtöbb ember. Hiszen az élet nem szépségverseny. A boldogság, kiegyensúlyozottság sem függ tőle.

Most meg mi a baj?

Itt ez a sok pattanás az arcodon? Ezt úgy kell venni, hogy beindult a felnőtté váló gépezet a testedben. A hormontermelődés hatására keletkeznek a pattanások is. Az vigasztaljon, hogy ez csak átmeneti állapot. Elmúlik, és ettől se vagy értéktelenebb. Ugyanaz a szeretnivaló lény (lány) maradtál, aki voltál. Ez nem függ a lájkok számától sem. Ha nem hiszed, nézz körül a családtagjaid körében! Máshogy viszonyulnak hozzád, mint eddig? Utálattal, undorral? Ugye, a barátnőid se tartanak azóta undorítónak? Pedig csak ők számítanak: a család és a barátok. Hogy a többiek mit szólnak hozzá, nem is kell, hogy érdekeljen. Hiszen te nem csak az vagy, ami látszik belőled. Nem csak a test. A lényeg: a lelked, az ismeretlenek számára láthatatlan. Ha a lelked szép és jó, az a testen is átsugárzik. Egy kevésbé szép és előnytelen külsejű lány vonzóbb mások szemében, mint egy szép, de rideg, beképzelt fruska.

A legfontosabb, hogy Te jól érezd magad!

Mindenkinek úgyse tudsz megfelelni. Én is megpróbáltam. Aztán feladtam, mert boldogtalanná tett. Amióta elfogadtam, hogy úgyse fog mindenki szeretni, kiegyensúlyozott vagyok. Ne próbáld magad a világ által közvetített normákba kényszeríteni! Légy önmagad! Tedd azt, amit szeretsz! Azzal foglalkozz, ami örömmel tölt el! Van egy állapot, ahol nincsenek bántó gondolatok, félelmek, harag. Csak nyugalom és béke. De erről majd legközelebb. Most mennem kell. Legyen szép napod!

Szabó KatillaSzabó Katilla

Eredeti nevem Szabó Katalin. Mivel nem volt felhőtlen a gyerekkorom, hamar útkereső lettem. Mindig érdekelt a lélek is, és azt tartom, nagyon fontos, hogy naponta találjunk időt az elcsendesedésre, feltöltődésre. Nap, mint nap teszek azért, hogy egyensúlyba hozzam magam lelkileg is. Örömet okoz, ha másnak segíthetek.

Írásaim a jelenlét állapotában születnek, így talán Téged is képesek a szeretet hullámhosszára hangolni. Hogy ez mit jelent? Írásaim olvasása közben feltöltődsz, és belül visszaigazolást érzel. Érzed a sorok igazát. Megtiszteltetésnek érzem, hogy itt lehetek köztetek. Nagyobbik fiam épp átlépte a kamaszkor küszöbét, úgyhogy a problémáitok közelebb állnak hozzám, mint gondolnátok. Na meg, én is voltam tini. Ráadásul lélekben örökre fiatal maradok. Olvasd a cikkeimet olyan szeretettel, ahogy írtam!

Legutóbbi könyvem nektek, kamaszoknak szól, amely ingyenesen letölthető, címe: A vagányság határain túl

Szabó Katilla