ciki
#Lélek

A szavaknak súlya van! Vigyázz, hogyan használod őket!

2022.04.20.
2 perces olvasási idő

A bebiflázott versnek egyetlen sora sem jut eszedbe feleléskor. Ciki. Elfeledkeztél édesanyád születésnapjáról. Ciki. Sárga harisnyát vettél fel az iskolai ünnepségre. Ciki. Mi lehet ezeknél is cikibb? A cikizés. Annak is a durva, parttalan fajtája.

A fenti kis ízelítő annyit talán bizonyít, hogy nagyon széles skálán mozog a ciki jelentésköre, vagyis elég sok mindenre használatos. Vannak cikis helyzetek és cikis emberek, a cikizés pedig mindennapi jelenséggé vált, alig képzelhető el nélküle egy átlagos nap. Annyit mindenképpen megér ez a szó, hogy egy rögtönzött nyelvtan óra keretén belül megpróbáljuk megérteni a mélységeit.

A szó eredete

A nyelvész azt mondaná a "ciki" szóra: „nem szilárdult még meg szemantikai tartalma”. Ez annyit tesz, hogy jelenthet ezt is, azt is. Sokféle szituációban előrángatjuk és élünk vele. Vannak vélemények, amelyek szerint egy szimpla rövidülés eredménye. Mint ahogy a cigarettából megszületett a cigi, ugyanígy lett a "cikornyás kisgyermek" a ciki. Mások viszont a német zickig (nőstény kecskéből származtatott melléknév) szóból eredeztetik. Ezt a feltételezést látszik megerősíteni az a tény is, hogy a nyolcvanas években Németországból visszaszivárgó demokratikus ellenzék berkeiből hallotta ezt a szót legtöbbször felcsendülni a nyelvész fül.

Ám nem kell neked mindenféle tudományos magyarázat ahhoz, hogy használd a szót vagy akár gyakorold a jelentését.

Kiváltó tényezők

Nincs ember, aki ne alkalmazta volna még ezt a szót. Kínosabb azonban az az eset, ha valaki a cikizés Visszahúzódó lányalanyává válik. A közösség túlzottan is alkalmas arra, hogy bizonyos tagjait kipécézze, és a cikizés áldozataivá tegye.

A cikizés tárgya bármi lehet: az illető ruházata, a mondatai, a cselekedetei. Elfajult esetekben azonban elegendő az a puszta tény, hogy az illető van. Már a létezése és a jelenléte is ingerlő lehet.

Hogyan történik?

A mások piszkálása úgy terjed, mint a fertőző betegség. Eleinte a cikizők megelégedttek azzal, hogy a másik háta mögött kibeszélték az illetőt. Ez a "jó magyar szokás" dívat még napjainkban is. Kibővült azonban egy új területtel: a szemtől szembeni piszkálással.

Az új színtér, az internet

Az utóbbi években a hihetetlen mértékű technikai fejlődésnek köszönhetően egy új platform született, ahol a szavaknak legalább akkora - ha nem nagyobb - súlyuk van, mint élőben. Ezt úgy hívják: online-cikizés. Ez az igazi, korhű támadás! Személytelenül, következmények nélkül bántani a másikat addig, amíg az ki nem bukik tőle. Az email-ek, közösségi oldalak, okostelefonok világában számtalan helyről és számtalan módon érhet bennünket támadás.

A bűnügyi statisztikák egyre több megrázó esettel szolgálnak. Ezek áldozatai többnyire kiskamaszok, akik nem tudtak megbirkózni az online világban korlátlanul terjedő, gátlástalan, bántó megjegyzésekkel. Sajnos a helyzet komolyságát és súlyát jól mutatja, hogy voltak, akik inkább a halálba menekültek az internetes zaklatás elől..

Gondold meg kétszer, mielőtt kimondasz vagy leírsz olyat, ami bántó lehet...

Aki örömét leli mások égetésében, az valószínűleg nem gondolkodott el egy-két dolgon. Nem volt rá ideje, vagy eszébe sem jutott eddig.

Te szereted, ha téged cikiznek? Hallottál már arról, hogy a szavakkal ölni is lehet? Olvastál már bármit is a szómágiáról? Volt, hogy rosszul esett, amit egy barátod, tanárod, ismerősöd mondott Neked? Vannak szavak, amik évek óta benned vannak, beléd égődtek, mint billog az állatba? Előfordult, hogy sírtál valamin, pedig senki sem bántott tettlegesen? Volt, hogy azt gondoltad magadban egy vita után: ezt nem kellett volna?

Ezek után is azt hiszed, hogy szabadon lehet garázdálkodni a szavakkal?

(Intera)