karácsony
#Lélek

Hogyan éld túl az ünnepeket, ha érzelmileg padlón vagy?

2015.12.26.
1 perces olvasási idő

Egyesek számára az ünnepek vidámak lehetnek, tele bulikkal, fényekkel, és ajándékokkal. De sokan vannak olyanok is, akiknél az ünnepek fájó érzéseket keltenek, magányosnak érzik magukat, szomorúak vagy depressziósak.

Ráadásul mikor az az elvárás, hogy az év eme időszakában boldog légy, hiába nyomod el magadban a negatív érzéseket, azok előbb-utóbb utat találnak maguknak. Sőt, minél inkább elnyomod, annál inkább. Ha azt akarod, hogy mindezek ellenére mégis élvezni tudd az ünnepeket, kövesd az alábbi lépéseket:

1. Vállald az érzéseidet, beleértve a fájdalmat, a magányosságot vagy szívfájdalmat!

A fájdalom és az öröm összefüggnek, azaz ha fájdalom (legyen az fizikai, vagy lelki eredetű, pl. szakítás) ér, akkor csökken a befogadóképességedet az örömre. Sok ember számára az ünnepek tovább növelik a szomorúság- vagy magányosság érzetét, amit tovább fokoz az elvárás, hogy mosolyogjanak és boldogak legyenek. Ha vállalod a szomorúságod, hidd el, hamarabb megtalál az öröm is.

2. Önkénteskedj!

Nincs gyorsabb módja annak, hogy kimozdulj magányodból, mint ha értelmes célt találsz, és önként segítesz másoknak. Nagyon sok módja van annak, hogy ajándékozz az ünnepek alatt, szedj össze olyan játékokat, amikkel már nem játszol vagy önkénteskedj egy konyhán. Az ünnepeket úgy is hívják, hogy az ajándékozás ideje, adj tehát magadból, a szabadidődből másoknak!

3. Lassulj le!

Egy nagyon felgyorsult világban élünk, mely lendület szinte irányíthatatlan őrületté válik az ünnepek alatt. Ha azt szeretnéd, hogy megtaláld az egyensúly és visszatalálj önmagadhoz, hagyj időt a sűrű napokban arra, hogy kikapcsolódj, jógázz, vagy bármi olyan tevékenységet folytass, ami segít visszatalálni a spirituális énedhez!

4. Tölts időt a szabadban!

A legjobb módja annak, hogy megszabadulj az ünnepekkel járó csillogástól, zenétől, elvárásoktól az, ha egy kis időt töltesz a szabadban. A természet emlékeztetni fog minket arra, ami igazán fontos, és lehetővé teszi, hogy visszataláljunk az igazi énünkhöz, amely szöges ellentétben áll a fantáziánk és média által kitalált képpel, ami meghatározza az ünnepeket. Ha érzelmileg padlón, vagy túlérzékeny vagy, akkor lehetséges, hogy túlstimulálod magad ebben az időben. Egy csendes, természetes környezet lehet a gyógyír, ami segít, hogy kibontakozz, lazíts, és újra megtaláld az egyensúlyt.

5. Legyen új hagyományod!

Sok ünnepi hagyomány úgy született meg, hogy az volt a céljuk, hogy segítsék az embereket jobban átélni az adott időszakot, az idő múlását, mégis úgy tűnik, hogy egyre távolabb kerülünk ezektől a gyökerektől. Teremts új hagyományokat magad és családod számára, mely emlékeztet a hagyományok alapelveire: elengedni ami már nem szolgál.

(E.F. , mbg.com)